Триразовий чемпіон світу з футболу помер 29 грудня 2022-го у віці 82 років після тривалої боротьби з раком та супутніми хворобами.

Пеле поховали поблизу рідної арени у вертикальному кладовищі Екуменіка, яке потрапило у Книгу рекордів Гіннеса як найвище у світі. Це 14-поверхова будівля, де спочивають 16 тисяч померлих. У понеділок, 15-го травня, мавзолей "Короля футболу" вперше відкрили для публіки. Щодня сюди можуть навідатися лише 60 людей, перед цим охочим потрібно зареєструватись на веб-сайті кладовища.

Площа гробниці легенди футболу складає загалом 200 квадратних метрів. На вході стоять дві золоті статуї Пеле у натуральний зріст, оточені прапорами Бразилії та Сантоса. На стінах приміщенні розклеєні зображення вболівальників на стадіоні. У приміщенні відтворюється звук шуму трибун.

У самісінькому центрі стоїть золоте склепіння "Короля футболу". На кришці розташований хрест, а по боках – гравюри, на яких зображений 1000-й гол Пеле і культове святкування. Стеля над склепінням пофарбована у синій колір, імітуючи небо. А на підлозі навколо нього розстелена штучна трава, символізуючи футбольне поле.

"Мавзолей зробили з великою любов'ю люди, які знали його, які жили з ним. У ньому відтворили суть того, ким був Пеле", – цитує сина легенди футболу Едсона Шолбі Насіменту The Sun.