Підсилення для збірної України

У березні 2022 року Владислав Кочергін розірвав контракт із луганською Зорею. Завдяки дозволу ФІФА для гравців з України реєструватися в інших клубах поза межами трансферного вікна, півзахисник підписав угоду Ракувом. Про моральний аспект цього рішення залишаємо судити вам, а ось, що сказав тоді сам Кочергін:

"Я дуже радий бути тут – мене так тепло зустріли. Я хочу відновити тренування, щоб моя гра якомога швидше допомогла команді. Пишаюся тим, що буду грати в Польщі, та дякую всім полякам за допомогу Україні. Хочу допомогти команді в боротьбі за перше місце і за вихід в Лігу чемпіонів".

Владислав приєднався до команди посеред чемпіонату, тож перший сезон пішов на адаптацію. Попри те, українець допоміг Ракуву виграти Кубок Польщі та завоювати срібні нагороди – "червоно-сині" програли фінішний спурт Леху.

Головний тренер Марек Папшун запевнив, що Кочергін точно той футболіст, який потрібен команді і вже в нинішньому сезоні довів ці слова, зробивши українця стабільним гравцем основи. 41 матч в усіх турнірах – Владислав пропустив лише один поєдинок за сезон. У нього 10 голів і 3 результативні передачі. Власне в Екстраклясі українець забив 6 м’ячів, для порівняння, найкращий бомбардир Ракува в чемпіонаті Бартош Новак – 10.

Роль Кочергіна в успіхах клубу, який гарантував собі чемпіонство за три тури до фінішу, – величезна. Не дивно, що усе активніше лунають розмови про виклик 27-річного півзахисника (може зіграти у центрі та справа) до національної збірної.

"Задоволений, що здобули чемпіонство за три тури до завершення чемпіонату. Можна сказати, що не просто так грав у футбол. Дізнались про чемпіонство в автобусі й чекали, щоб вболівальники прийшли до стадіону, щоб разом відсвяткувати. Мрію потрапити в топ-5 європейських чемпіонатів, сподіваюсь, що у мене вийде. Якщо брати збірну, я завжди готовий туди поїхати, щоб захищати честь України на футбольному полі. Все роблю, щоб отримати цей виклик", – сказав Кочергін після перемоги в Екстраклясі.

Один матч за "синьо-жовтих" у Владислава вже є – у 2021-му Олександр Петраков викликав його на товариський матч проти Чехії (1:1) і дав 15 хвилин ігрового часу.

Новий тренер Динамо?

Ще один герой Ченстохової, який може невдовзі отримати прямий стосунок до України, – головний тренер Ракува Марек Папшун. Наставник буцімто потрапив до сфери інтересів київського Динамо. Ніяких перемовин ще не було, але рішення "біло-синіх" може спростити той факт, що Папшун уже давно оголосив про намір покинути Ракув улітку. І це, попри те, що його стараннями клуб дебютує в Лізі чемпіонів. Сам тренер каже, що прагне відпочити. Це можна зрозуміти. Команду він очолив у 2016-му і витяг її з третього дивізіону до чемпіонського титулу – усього за 7 років!

Історія, варта Голлівуду

Взагалі, якби Ракув був клубом, скажімо, американським, в Голлівуді уже б знімали про нього серіал.

Заснували команди в містечку Ченстохова (нині під 300 тисяч мешканців) у 1921 році. Ракувом називалося сусіднє село, де розташовувався один з найбільших у міжвоєнній Польщі металургійних комбінатів, що підтримував команду. Згодом селище стало частиною Ченстохової, клуб ненадовго зник, відродився і крізь аматорські та регіональні першості пробився до третього за силою дивізіону країни незадовго до початку Другої світової. В концентраційних таборах загинули колишні президенти Ракува Маріан Федерак і Константій Завадскі, вбили окупанти і кількох футболістів.

Однак, після війни активний розвиток місцевого металургійного комбінату допоміг воскресити і команду, що на якийсь час навіть змінила назву на Сталь. Та головної своєї вершини у 20 столітті Ракув уже досяг з новим-старим іменем. У 1967 році, виступаючи у третьому дивізіоні, клуб пробився до фіналу Кубка Польщі. Лише в додатковий час вирішального матчу ченстоховці двічі пропустили від краківської Вісли.

Вперше ж пробитися до еліти польського чемпіонату Ракуву вдалося аж на початку 90-х. Втім, затримався там клуб лише на кілька сезонів, а невдовзі знову відкотився вже у четвертий дивізіон. Коли у 2001-му "червоно-сині" поступилися Варті з містечка Заверці 0:10, клуб виглядав куди ближчим до завершення існування, ніж до повернення в еліту.

Так сяк Ракув усе ж вижив, а у 2014-му трапився ключовий момент в історії клубу. 100% акцій викупив Міхал Шверчевскі. Молодий бізнесмен, що побудував одну з найбільших у Польщі мереж з продажу комп’ютерної техніки – х-kom. Нині Шверчевскі входить до топ-40 найбагатших людей Польщі з капіталом близько 50 млрд доларів. Фаном Ракува Міхал був ще з підліткового віку і прийшов до клубу з амбітними планами – вихід в Екстраклясу з третього дивізіону до 2019-го і найкращий результат в історії до 2021-го (раніше це було 8-ме місце еліти).

Доленосне рішення Шверчевскі прийняв у 2016-му, коли зробив тренером фізрука … буквально. Марек Папшун рано завершив кар’єру футболіста через травму і впродовж 15 років працював у школі вчителем фізкультури та історії. Лише у 2006-му він почав тренувати команди в нижчих лігах, при цьому, продовжуючи працювати у школі навіть якийсь час після того, як очолив Ракув. Папшун просто не вірив, що кар’єра наставника може стати успішною. Хоча футболісти одразу охоче прийняли ідеї Марека.

"З першого тренування стало зрозуміло, якою наставник бачить гру нашої команди. Його аналіз суперника вселяв у нас впевненість. Ми грали у третьому дивізіоні, а Папшун повторював, що ми можемо грати навіть з Барселоною. Він закликав нас не боятися суперників. Попередній тренер навіть з Грифа Вейхерово робив сильний європейський клуб та попереджав про його силу. Після зміни наставника ми сконцентрувалися насамперед на своїй грі", – розповідав тодішній воротар Ракува Матеуш Кос.

Через сезон після свого призначення Папшун вивів Ракув до Першої ліги (другий за силою польський дивізіон) і нарешті покинув роботу у школі. Дебютний сезон там ченстоховці завершили на 7-й сходинці, а вже за підсумками наступного повернулися до еліти – вперше за понад 20 років. Як і планував Міхал Шверчевскі, Ракув потрапив до Екстракляси у 2019-му. Роль власника у цьому більш ніж вагома – у процесі злету йому вдалося суттєво оновити склад, при цьому не витрачаючи шалених коштів.

Перший сезон в найвищому дивізіоні "червоно-сині" завершили на десятій сходинці, а вже в наступному несподівано увірвалися в когорту польських топ-клубів. З дебютних турів Ракув закріпився в трійці лідерів і, зрештою, поступився лише варшавській Легії. 100-річний ювілей клуб відсвяткував першими в історії медалями і … Кубком країни! Вибивши дорогою Лех і чинного володаря трофею Краковію, підопічні Папшуна перемогли у фіналі Арку (2:1). Один з голів забив іспанець Іві Лопес. Форвард став справжньою трансферною знахідкою перед фантастичним сезоном. Підписати Іві, за спиною якого були виступи в Ла Лізі за Хетафе, Леванте і Вальядолід, вдалося у статусі вільного агента.

В сезоні 2021/22 Ракув цілковито повторить свій усіх – перемога в Кубку та срібло чемпіонату. Лопес при цьому стане найкращим бомбардиром Екстракляси (20 голів) та найкращим гравцем. Непоганим вийшов і дебют в єврокубках. У кваліфікації Ліги конференцій Ченстоховці пройшли по черзі литовську Судуву та казанський Рубін (з Хвічею у складі). Зупинив хлопців Папшуна Гент за крок до групового етапу.

Коронування Попелюшки

Відтак, сезон 2022/23 Ракув, що не так давно виступав у третьому польському дивізіоні, починав уже одним з фаворитів Екстракляси. За перше коло "червоно-сині" відірвалися від найближчих переслідувачів на 9 очок. Перемога Легії в очній дуелі, здавалося, відродила інтригу, але та майже одразу і померла.

7 травня, за три тури до фінішу чемпіонату Ракуву було достатньо нічиєї на полі Корони Кельце, аби оформити титул. Кочергін та компанія несподівано поступилися 0:1, але дочекалися подарунку від Легії. Столична команда днем пізніше теж програла свій матч 31-го туру і втратила теоретичні шанси наздогнати Ракув. Казка завершилася коронуванням польської Попелюшки. Своїх героїв у місті уже зустрічали з феєрверками і піснями, але справжнє божевілля ще попереду – святкування заплановане на 27 травня, коли команда зіграє матч останнього туру.

Влітку Ракув дебютує у кваліфікації Ліги чемпіонів. Вже під керівництвом нового тренера – Марека Папшуна замінить його помічник Давід Швагра. Чемпіонство не змінило рішення Папшуна відпочити від футболу (очолити Динамо?). Після кількох блискучих сезонів Іві Лопеса, втримати 28-річного іспанця у Польщі буде непросто. Те ж стосується і ще кількох лідерів.

Водночас боси клубу з Ченстохової уже довели, що будують серйозний і грамотний проект, тож сумнівів у тому, що Ракув надовго закріпиться в еліті польського футболу практично немає.