Другий прихід Френка Лемпарда на Стемфорд Брідж розпочався історичним провалом. Під його наставництвом Челсі програв чотири поєдинки поспіль: припинив боротьбу у ЛЧ, а в АПЛ плентається на 11 місці, відстаючи від зони єврокубків аж на 14 очок.Тож, швидше за все, контракт Лемпарда, який розрахований до кінця літа цього року, боси Челсі продовжувати не будуть. А Мудрикові слід очікувати на нового коуча наступного сезону. "Спорт 24" пропонує підбірку топ-6 тренерів, які невдовзі можуть очолити лондонський клуб.

Роберто Де Дзербі

Такий варіант розвитку подій був би розкішним для українського вінгера, адже італійського фахівця можна вважати футбольним хрещеним батьком для Мудрика.

Михайло розповідав, що саме Де Дзербі дозволив йому розправити крила в Шахтарі та додавав мотивації. В інтерв'ю для YouTube-каналу Влади Седан футболіст згадував.

Було сумно, коли Де Дзербі пішов із Шахтаря. Не все ми сказали, що могли сказати разом. Він дуже добре до мене ставився. "Або я виведу Мудрика на новий рівень, або я не тренер", – ці його слова багато про що говорять.

Після того, як італійський коуч покинув Україну через повномасштабне вторгнення росії, то, нагадаємо, опинився на тренерському містку Брайтона. "У мене і мого тренерського штабу особливі стосунки з Михайлом Мудриком. Він нам як син", – казав Де Дзербі перед нещодавньою дуеллю "чайок" з Челсі. А в коментарі для talksport підбадьорив колишнього підопічного:

Мудрик – топ-гравець. Я думаю, що йому важко починати в іншій команді, іншій країні. Усі знають, яка цього року ситуація в Челсі. Це дуже важко, особливо для молодого футболіста. Але він має всі якості, щоб стати зіркою Прем'єр-ліги

У згаданому поєдинку лондонці поступилися "чайкам" Де Дзербі (1:2). Але український легіонер в той день провів наразі свій найкращий матч за "пенсіонерів". Він відіграв усі 90 хвилин та віддав гольовий пас. Потім на Мудрика чекала зворушлива зустріч.

Угода італійця з Брайтоном розрахована до літа 2026 року. Подейкують, у послугах Роберто зацікавлений також Тоттенхем, який наприкінці березня офіційно попрощався з Антоніо Конте.

Юліан Нагельсманн

35-літній фахівець є лише на 13 років старшим за Михайла Мудрика. У віці 28 років він очолив Хоффенхайм, ставши наймолодшим тренером в історії Бундесліги, та врятувавши команду, яка здавалася приреченою, від вильоту з елітного дивізіону. Його називали новатором і вундеркіндом.

А ось як сам Нагельсманн характеризує свій підхід до роботи:

30 відсотків тренування – це тактика, 70 відсотків – соціальна компетентність. Кожного гравця мотивують різні речі, і до них потрібно ставитися відповідно. Якість футболістів, які є у вашому розпорядженні, забезпечить вам хорошу гру, якщо їхній психологічний стан правильний.

Після Хоффенхайма Нагельсманн привів до бронзи Бундесліги Лейпциг, а потім отримав нагоду попрацювати в Баварії. Але у березні цього року боси мюнхенського гранда шокували вболівальників рішенням попрощатися з тренером.

Відставку зіркового фахівця пояснив гендиректор Баварії, легенда німецького футболу Олівер Кан: "Коли ми підписали Нагельсманна, то були впевнені, що будемо працювати у довгостроковій перспективі. Але тепер ми прийшли до висновку, що якість нашої команди, незважаючи на чемпіонський титул Бундесліги минулого року, все рідше виходить на перший план. Після чемпіонату світу ми грали не так успішно і менш привабливо. Великі коливання в результатах ставлять під сумнів наші цілі на цей сезон і на майбутнє".

Окрім того, Нагельсманну закидали нездорову атмосферу всередині команди, що ще більше згустило хмари над тренером.

Маурісіо Почеттіно

Ім'я аргентинця з'явилося у списку потенційних керманичів Челсі ще тоді, коли лондонці у вересні 2022-го звільнили Томаса Тухеля після несподіваної поразки "синіх" від загребського Динамо на старті групового етапу ЛЧ. У березні цього року у відставку пішов вже Грем Поттер, і про кандидатуру Почеттіно заговорили знову.

Маурісіо Почеттіно / Фото Getty Images

Аргентинський тренер опинився у статусі безробітного після того, як із ним достроково попрощався ПСЖ. У минулому сезоні парижани під керівництвом Почеттіно фінішували лише другими в Лізі 1, а золото дісталося Ліллю.

Щоправда, Челсі, можливо, доведеться поборотися за фахівця з Тоттенхемом. "Шпори", ймовірно, захочуть повернути тренера, який вивів їх у фінал Ліги чемпіонів сезону 2018/19.

Зінедін Зідан

Уже два роки зірковий француз перебуває без роботи, відколи вдруге покинув пост головного тренера Реала. З 2016 по 2021 роки (із перервою) Зідан на чолі мадридців тричі вигравав Лігу чемпіонів, двічі завойовував золото Прімери, а ще здобував Суперкубок Іспанії, Суперкубок УЄФА та клубний чемпіонат світу.

Getty Images SportЗінедін Зідан / Фото Getty Images

Взимку, коли світова преса обговорювала ймовірну відставку Дешама зі збірної Франції, крісло головного тренера "Гальських півнів" пророкували саме Зідану. Але Дешам залишився на чолі національної команди, а Зізу без роботи.

Останні кілька місяців Зідана активно сватають у низку топ-команд: збірні Бразилії, Португалії та США, а також в МЮ, Баварію та Ювентус та Челсі. Лондонський клуб начебто пропонує 50-річному французу зарплату в 50 мільйонів євро на рік, що може зробити його найбільш високооплачуваним тренером у світі. Зараз найбільше заробляє Дієго Сімеоне на чолі Атлетіко (40 мільйонів).

Луїс Енріке

Після того, як Іспанія вилетіла з Мундіалю-2022 на стадії 1/8 фіналу, поступившись Марокко, Енріке поповнив список зіркових безробітних тренерів. З Барселоною, яку очолював у 2014-17 роках, він виграв Лігу чемпіонів, два золота Ла Ліги і три трофеї Копа дель Рей. З часу останньої роботи Луїса Енріке на клубному рівні минуло вже 6 років.

До слова, "пенсіонери" полюють на 18-річного таланта Барселони Гаві, а Луїс Енріке на тренерському містку начебто мав би стати для зіркового вінгера додатковою мотивацією.

І ще один "Особливий" варіант для Челсі: Жозе Моурінью

Ексцентричний португалець очолював Челсі уже двічі: у 2002-2004 та 2013-2015 роках. Разом з Моурінью "сині" виграли вісім трофеїв. Зокрема, у 2005-му вперше за пів століття повернули титул чемпіонів АПЛ на Стемфорд Брідж.

Із 2021 року легендарний фахівець очолює Рому. Зокрема, минулоріч "вовки" стали першими переможцями Ліги конференцій, здолавши у фіналі Фейєнорд. У поточному сезоні Серії А римляни йдуть на третьому місці, відстаючи від нестримного Наполі на 19 очок.