Вітчизняна боксерська школа отримала удар під дих. У Бангкоку відбувається останній ліцензійний турнір на Олімпіаду, а наша збірна має лише два місця в Парижі. Перше на Європейських іграх минулого року здобув срібний призер Ігор у Токіо-2020 Олександр Хижняк. Друге, вже тут у Таїланді, завоював Айдер Абдураїмов.

Багато сподівань було й на Юрія Захарєєва у ваговій категорії 71 кг. Він став наймолодшим чемпіоном світу серед українців, перемігши на дорослому турнірі в 19 років. (Раніше рекорд належав Василю Ломаченку, який виграв світовий форум у 21 рік, – прим. автора). Проте на Європейських іграх-2023 і на ліцензійному турнірі в Італії Захарєєв поступився роздільним рішенням суддів.

У Таїланді трапилася схожа ситуація. У сутичці 1/8 фіналу українець зустрівся з бронзовим призером Олімпіади-2020 ірландцем Айданом Волшем: два судді віддали перемогу Захарєєву, три – його супернику. Федерація боксу України одразу відреагувала на спірне рішення і разом із НОК України підготувала протест на результат бою в Міжнародний олімпійський комітет. Він нічого не дав, тож 21-річний боксер з Одеси тепер розмірковує, чи варто залишатися в любителях і чекати наступного шансу взяти участь в Олімпіаді через чотири роки в Лос-Анджелесі, або ж перейти в професіонали.

Спорт 24 зателефонував Захарєєву у Бангкок. Боксер не дуже хотів спілкуватися – незрозуміла поразка добряче вибила його з колії. Виділив кілька хвилин, у яких виклав свою думку на те, що відбулося в ринзі.

– Юрію, у поєдинку з Волшем все наче складалося на вашу користь. Як сталося, що ви поступилися?

– Зараз складно про це говорити. Бій розвивався за планом, який ми склали з тренерами. Я контролював ситуацію в рингу, вів поєдинок, диктував умови. Суперник уникав бою. Три судді, на жаль, вирішили віддати перемогу Волшу.

– На вашу думку, це упередженість?

– Простими словами й не скажеш. У нас суб’єктивний вид спорту. Таке трапляється. Прикро, що шансів виступити на Іграх у Парижі вже не буде – це останній ліцензійний турнір. Я не вперше з цим стикаюся. На інших турнірах, де розігрувалися путівки на Олімпіаду, роздільні рішення суддів також ішли на користь суперників.

– Протест якось міг вплинути на перегляд суддівських рішень?

– Уже все – відбулися поєдинки наступної стадії. Для вирішення цієї проблеми було дуже мало часу.

– Вам усього 21 рік. Василь Ломаченко вдруге став олімпійським чемпіоном у 24 роки, Олександр Усик – в 25, Олександру Хижняку під час Ігор-2024 виповниться 29. У вас ще може бути принаймні одна Олімпіада, де ви зможете здійснити мрію й стати переможцем.

– Наразі не можу відповісти на це запитання. Треба час, щоб усе проаналізувати, зробити певні висновки. Звісно, думаю, чи варто переходити в професіонали. А коли це робити – одразу чи почекати – ще не вирішив. Поговоримо про це згодом.

Геннадій Чеховський, спеціально для Спорт 24

"Усик заслужив на звання Героя України": метр Зав’ялов – про звитяги українського боксу, вирішальний нокдаун і кінець кар’єри Ф’юрі