Торік у грудні Олександр Усик був біля рингу Тайсона Ф’юрі, коли той втретє у кар’єрі розчавив Дерека Чісору та захистив свій пасок WBC. Того ж вечора в андеркарді головного бою вечора Даніель Дюбуа записав другу поразку в рекорд Кевіна Лерени.

Візит українського чемпіона світу на поєдинок володаря останнього паска означав лише одне – він жадає з ним битись. Тож цілком очікувано, що після тріумфу “Циганський король” підкликав Усика до себе у ринг. Тоді здавалося, що один з найбільш очікуваних поєдинків сучасності неминучий.

Боксери хвацько почали розкручувати своє протистояння. Особливо активним був Ф’юрі, який у притаманному собі стилі взявся поливати потенційного візаві брудом. Об’єднання пасків у королівському дивізіоні було єдиним логічним розвитком подій. Хевівейт не бачив абсолюта з часів Леннокса Льюїса, а це було ще у минулому столітті. Щоправда, “Лев” володів лише трьома пасками, а нині настала епоха 4-х поясів.

Перемовини між Усиком і Ф’юрі провалилися. Сторони банально не змогли поділити гонорари, або ж хтось під цим приводом уник бою. Зрештою, замість поєдинку століття нашому боксеру дісталася перевірка британського проспекта. Прикро, але іншого виходу з цієї ситуації не було.

26-го серпня у польському Вроцлаві Олександр Усик зустрінеться в ринзі з Даніелем Дюбуа. Це буде перший титульний поєдинок у надважкій вазі цього року, і, найімовірніше, взагалі єдиний. В Україні вечір боксу ексклюзивно транслюватиме медіасервіс MEGOGO. Бої андеркарду розпочнуться о 20:00, а головна подія – не раніше 23:00 за київським часом. До слова, перед Усиком у ринг вийдуть й інші наші боксери – Берінчик, Митрофанов, Черкашин, Харциз, Лапін.

Надійний букмекер FAVBET вважає очевидним фаворитом поєдинку нашого чемпіона. На перемогу Усика можна поставити з коефіцієнтом 1,13. Звитяга Даніеля Любуа стане сенсацією – 7,50.

Експерти переконані, що бій завершиться достроково – 1,37. Коефіцієнт на те, що поєдинок триватиме усі заплановані 12 раундів, становить 3,05. Від Усика очікують нокаут з 7-го по 9-й раунд – коефіцієнт 4,00.

Хто такий Даніель Дюбуа: “британський Майк Тайсон”, який підлітком приземляв Джошуа

“Динаміт” народився у багатодітній сім’ї лондонського району Гринвіч. У висхідної зірки хевівейту 11 братів та сестер. Цікаво, що чотири з них знайшли себе у боксі – власне сам Даніель, 22-річна непереможена у профі Керолайн, а також 18-річний Принц та 10-річний Соломон.

Батько сімейства переконує, що бійцівським генам його діти завдячують своїй пращурці Сільвії Дюбуа – афроамериканській рабині, що народилась у XVIII столітті в США та виборола собі свободу боями на голих кулаках. За чутками, при зрості близько 1,77 метра вона важила під 90 кг і прожила довгих 122 роки.

Даніель вперше потрапив у боксерський зал ще 8-річною дитиною. У любителях він досяг неабияких успіхів – був лідером збірної у своїй вазі, виступав на Юнацьких Олімпійських іграх та багатьох інших міжнародних турнірах. Щоправда, на подіуми юнак здіймався не так часто. На його шляху до медалей нерідко ставав ровесник-німець Пітер Кадір.

Для Великої Британії Дюбуа був головною надією на Олімпіаду-2020 у Токіо. Преса нарекла його “британським Майком Тайсоном” та чекала, що він принесе батьківщині золоту нагороду, як це свого часу зробили Ентоні Джошуа, Одлі Харрісон та Леннокс Льюїс. Однак Даніель вирішив інакше й у 2017-му перебрався в профі з любительським рекордом 70-5. Більшість перемог він здобув нокаутом.

Перспективного супертяжа підписав відомий промоутер Френк Воррен, заявивши, що він шукав такого боксера майже чотири десятиліття. У дебютному поєдинку на профі-рингу Дюбуа за 35 секунд розібрався із земляком Маркусом Келлі. Для останнього цей поєдинок став другим і останнім в кар’єрі. Келлі виглядав настільки жалюгідно проти “Динаміта”, що Британська боксерська рада взялася проводити розслідування, чому його взагалі допустили до бою.

Можливо, на Маркуса вплинули славні чутки про Дюбуа. Подейкували, що Даніель ще підлітком відправив Ентоні Джошуа в нокдаун під час спарингу. Даніель пізніше підтвердив цю інформацію, а ЕйДжей вирішив відмовчатись. Хай там як, юний британець допомагав готуватись до поєдинків ще й Тайсону Ф’юрі та навіть, прости господи, Повєткіну.

Після успіху в дебюті “Динаміт” продовжив достроково чавити суперників одного за одним. Першим, хто витримав усі заплановані раунди з Дюбуа, став Кевін Джонсон. Втім новоспечений росіянин таки програв британцю за очками.

Зупинити Даніеля на цю мить пощастило лише Джо Джойсу, та є один нюанс. Дюбуа не зміг продовжувати бій у 10-му раунді через велику гематому на оці, хоча до цієї миті він лідирував на суддівських записках. Пізніше лікарі діагностують у “Динаміта” перелом орбітальної кістки очної ямки, пошкодження зорового нерва та кровотечу на сітківці.

Попри поразку саме Дюбуа, а не Джойс, в наступному поєдинку поб’є Богдана Діну і стане тимчасовим чемпіоном WBA. Далі відбере пасок WBA World у Тревора Браяна та захистить його проти Кевіна Лерени в андеркарді того ж таки вечора боксу Ф’юрі – Чісора. Тоді Даніель тричі побував на канвасі у 1-му раунді, важко травмував коліно, але таки вирвав перемогу нокаутом.

У профі-рекорді претендента на титули Усика 19 перемог, 18 з них нокаутом, та одна дострокова поразка.

Олександр Усик поховав кар’єру Джошуа та йде по скальп Дюбуа

Український чемпіон підкорив усі вершини, на які тільки здіймався. У любителях Усик був чемпіоном світу, Європи та Олімпійських ігор-2012. Далі завоював усі паски у крузервейті та захистив їх у поєдинку з іменитим Тоні Белью.

У 2019-му Усик розпочав “важкий шлях у важку вагу”. У перших двох поєдинках здолав Візерспуна та Чісору, а далі волею долі вийшов на Ентоні Джшоуа. Попри статус андердога українець відібрав у британця усі пояси. За рік суперники провели реванш, у якому Усик вперше захистив свої паски IBF, IBO, WBA Super, WBO. Ну а далі була епопея з Ф’юрі та призначення обов’язкового претендента.

Дюбуа програв Усику ще до бою – несіть Ф’юрі

Даніель на 11 років молодший за Олександра та вищий рівно на коробку з-під сірників (5 см). Розмах рук у бійців однаковий – 198 см. На боці Усика досвід. Попри однакову кількість поєдинків у профі опозиція українця була таки значно іменитішою та сильнішою. Бій з чемпіоном взагалі можна вважати авансом для Дюбуа.

Усик боксує в стійці шульги. Безперечно, “Динаміт” міг знайти з десяток подібних спаринг-партнерів та призвичаїтися до цього. Та все ж Олександр буде незручним для нього, а особливо якщо вдасться до старої української школи – заходів за ліву ногу Дюбуа.

Претендент покладається на свій вбивчий удар і не приховує цього. Він може відправити візаві у нокаут як правою, так лівою рукою, як хуком, так і прямим, рідше аперкотом. У цьому він чимось схожий на Деонтея Вайлдера, який компенсує хирляву техніку та інші недоліки важкими пострілами.

До поєдинку усього свого життя Даніель підходить з новим тренером Доном Чарльзом. Для “Динаміта” це скоріше перевага, ніж недолік. Дон – експерт із силового боксу відомий своєю роботою з Дереком Чісорою, який в 2020-му створив Усику немало проблем у ринзі.

Чемпіону не звикати до суперників з потужними гарматами, згадати хоча б Джошуа. Українець нівелює загрозу такого роду рухливістю у ринзі. Ловить темп і перебуває у постійному русі, що робить його важкою мішенню. Однією з технік, яку він використовує для цього, є старий добрий маятниковий рух – основа української школи боксу. Бачили, як чемпіон пританцьовує на тренуваннях? Те ж саме він робить й у ринзі – рухається у ритмі, який чує лише він сам.

Зрештою, перемога у поєдинках здобувається не так силою, як боксерським IQ. А цього роду інтелекту в Усика хоч відбавляй. Та найголовніше, що Дюбуа програв українському чемпіону ще до стартового гонга.

Майстер своєї справи Дон Чарльз може підготувати претендента фізично, та не морально. Подейкують, Дюбуа бував у таборі Усика та добряче отримав там на горіхи. У це охоче віриться після одкровення промоутера Олександра Красюка: “Під час пресконференції в Польщі, коли Усик і Дюбуа дивилися один одному в очі, я вперше в житті побачив, щоб у боксера трусився живіт – не руки, не плечі, не губи, а живіт”.

Олександр Усик повинен без проблем розібратися з претендентом. Можливо, навіть достроково. Далі на горизонті знову з’явиться Тайсон Ф’юрі, який проведе Френсісу Нганну болючу екскурсію у профі-бокс.

Поєдинок за титул першого абсолютного чемпіона XXI століття у королівському дивізіоні може вписати ім’я українця в історію. У випадку перемоги він стане другим боксером в епоху 4-х пасків після Теренса Кроуфорда, який завоював усі титули у двох вагових категоріях. І досягнення Усика стане куди вагомішим, адже підкорити крузервейт і хевівейт – це солідніше, ніж стати абсолютом в напівсередніх дивізіонах.

Більше чтива про бокс на Спорт 24

Джейк Пол: від зірки Disney до улюбленця Майка Тайсона, або Куди котиться бокс

Чемпіон з вулиці: Андрій Котельник і проклята Олімпіада, історичний бій у Львові та битва за український бокс

Дерев’янченко влаштував махач року: чавив "наступника Канело", але (не)заслужено програв