У ніч з 29-го на 30 жовтня Лома вперше за 10 місяців повернеться на ринг в поєдинку з американською висхідною зірочкою легкої ваги.

Весною цього року Василь планував провести бій за титул абсолютного чемпіона світу проти Джорджа Камбососа, однак повномасштабне вторгнення росії в Україну змусило його пожертвувати мегафайтом та повернутись на Батьківщину, аби стати в лави територіальної оборони Білгород-Дністровського. За кілька місяців він все ж покинув Україну і вирушив до Сполучених Штатів, де розпочав підготовку до наступного протистояння з Джемейном Отісом.

Попри те, що цей бій офіційно не є елімінатором, Ломаченко все ще може отримати шанс на поєдинок за абсолюта з новоспеченим володарем головних титулів Девіном Хейні, який двічі здолав австралійця. Для цього йому потрібно довести на рингу з Ортісом, що він все ще той боєць з "матриці". У випадку поразки 34-річний українець ризикує більше ніколи не повернутись на вершину найцікавішого сьогодні боксерського дивізіону.

Хто такий Джемейн Ортіс? Непереможний у професіоналах спаринг-партнер Ломи з однією зірковою жертвою

Ортіс на 8 років молодший за Лому, трохи вищий (173 см – 170 см), та має значно більший розмах рук (175 –166). На профі-рингу Джемейн (16-0-1, 8 КО) не зазнав жодної поразки, провівши лише на 1 бій менше за Василя (16-2, 11 КО).

Однак американець та українець мали опозицію геть різного рівня. Найіменитішою жертвою Ортіса став Джемел Херрінг – досвідчений екс-чемпіон WBO у другій напівлегкій вазі. Зважаючи на рівень суперників, 8 дострокових перемог Джемейна в 47% боїв геть не вражають. Ломаченко відправив в нокаут 11 значно іменитіших опонентів, а це 61% дострокових звитяг.

Не забуваймо, що 15 з 18 поєдинків за спиною українця були за чемпіонські паски. До того ж Ортіс ще ніколи не проводив 12-раундові бої, відбоксувавши у профі лише 89 трихвилинок. До прикладу в активі Василя загалом 164 раунди.

В аматорах Джемейн також не досяг неймовірних висот – 100 перемог та 14 поразок. На любительському рингу він програвав двом майбутніми топ-боксерами Теофімо Лопесу та Джарону Еннісу. Цікаво, що Тео у профі “зняв скальп” ще й з Ломаченка.

Василь не приховує, що сам обрав собі Ортіса в суперники: “В принципі, особливо варіантів не було, тому що в мене з очевидних причин виникла довга пауза в кар'єрі. Я не міг відразу після цієї перерви битися з топовими бійцями. У цьому просто не було сенсу. Отже, мені запропонували двох потенційних суперників, і я обрав Ортіса, бо він непереможений”.

Лома та Ортіс вже боксували один з одним. Американець був спаринг-партнером Василя під час підготовки до торішнього поєдинку проти Річарда Коммі. Тож у Джемейна та Коммі мають бути схожі стилі ведення бою.

Цікаво, що тоді українець знищив ганця на рингу. У 7-му раунді Ломаченко поклав Річарда на настил акцентованим лівим боковим з клінчу. Василь вирішив чомусь не добивати жертву одразу. Коммі дивом дожив до фінального гонга, але арбітри не оцінили його подвигу – перемога Василя за одноголосним рішенням з величезною перевагою (119-108; 119-108; 117-110).

Суперники дали Ортісу гучне прізвисько “Технік”. У нього немає очевидних слабких сторін в рингу. Не ідеально, але добре працює на ногах, має небезпечну швидкість рук та не застоюється перед суперниками – класно рухається в блоці корпусом та плечима.

З-поміж інших боксерів Джемейн відрізняється тим, що дуже часто працює заготовленими серіями ударів. Але найбільше труднощів Ортіс може принести Ломі зміною стійок. Зазвичай американець працює правшою, але по ходу поєдинку він може боксувати і як шульга.

Джемейн не боїться рубатися та й взагалі найкомфортніше почувається на середній та ближній дистанціях. Хоча, зважаючи на значну перевагу в розмаху рук, може спробувати тримати українця на відстані.

Сподіватися на те, що американець не розрахує сили в дебютному 12-раундовому поєдинку не варто. У крайньому бою з Джемелом Херрінгом він продемонстрував, що може тримати дуже високий темп протягом 10 трихвилинок. Очевидно, що він вже доріс до більшої дистанції та навіть планував перебратися у важчий дивізіон. Тож Ортіс в поєдинку з Василем буде значно більшим за габаритами. Його зупинила від підвищення у вазі лише можливість вийти в ринг з екс-чемпіоном в трьох вагових категоріях, яка трапляється не часто.

Ортіс викликає ефект дежавю ганебної поразки Ломаченка

Єдине, що має тривожити Василя перед виходом у ринг з Джемейном, – це подібність Ортіса з Теофімо Лопесом. Перед обома поєдинками Ломаченко мав тривалу паузу в кар’єрі – 14 місяців перед Тео і 10 місяців перед Джемейном. Обидва опоненти зганяли вагу, щоб влізти у 135-фунтовий дивізіон. Зрештою Лопес після поразки від Камбососа піднявся у напівсередню вагу, а Ортіс лише планує це зробити.

Напередодні поразки від Теофімо українець зазнав травми плеча. Наразі ж він зізнається, що поважний для легкої ваги вік дається йому взнаки. Василь не приховує, що поступово зменшує собі навантаження та збільшує час на відновлення.

Кілька місяців служби в теробороні та відверта неприязнь української аудиторії через слабку позицію щодо російської агресії викликають питання ще й до його морального стану.

У будь-якому випадку в Ломи було 4 місяці, аби підготуватись до Ортіса. Американець – не "мішок", але прохідний юний опонент для досвідченого Василя. Перемога українця подарує йому яскравий захід кар'єри, натомість апсет Джемейна цілком здатен поставити крапку в ері Ломаченка.