"Коли сезон закінчився, і ця війна – жахіття – почалося в Україні, я навіть про біатлон не думав. Я почав телефонувати усім друзям на мою другу Батьківщину, можна так сказати, дізнавався, що з ними. Адже коли ти сидиш вдома, то завжди уявляєш собі все набагато гірше. Коли хтось не відповідає день, другий і немає повідомлень – це жахливо. Вам видніше, що відбувається, але й у нас в Словенії кожен день інформують. Це перше, що показують у всіх новинах.

Я зрозумів, що необхідно надавати допомогу, чим зможу. Кільком українцям вдалося допомогти та розмістити їх у Поклюці, поруч у містечку Блед та Мариборі. Шукав, де можна розмістити.

Поїхав на Європейський юнацький олімпійський фестиваль, щоб допомогти молоді. Бо я зазвичай працюю тренером з атлетами, які вже мають досвід у цій роботі, а тут приїхали діти 17-18 років. Ця ідея мені сподобалась. Про результат говорити тут не варто, бо ці дівчата та хлопці були місяць без тренувань. Ця молодь завантажувала гуманітарну допомогу в автобуси. Я на зборах сказав цим спортсменам: "Ми вже виграли! Ми тут! Тепер бодай впродовж тижня можна хоч трохи відволіктися від цієї агресії і цієї війни".

Я отримав неймовірну купу дзвінків від людей, із якими спілкуюся раз на рік, а з кимось не спілкувався вже декілька років. Дзвонив олімпійський чемпіон, німець Єнс Штайніген. Він збирає допомогу в Німеччині. Розмовляв також з Кайсою Маккаряйнен. Вона сказала: “Що потрібно, повідомте!” Навіть наша федерація у Словенії готова прихистити усіх, кому довелося бігти від цієї війни. Усі умови в Поклюці дадуть. Я думаю, такої солідарності в Європі ще ніколи не було і не знаю, коли ще така буде.

Я в ж*пі, але радію, що можу допомогти. Але не знаю, як можу ще більше зробити для своїх спортсменів, друзів і своєї другої Батьківщини - України. Я всіх запрошую до Словенії та буду далі запрошувати. У Словенії поки дуже мало українців. Я хотів би усім сказати – не соромтеся і приїжджайте до Словенії. Місця вистачить, і ми намагатимемося зробити усе, щоб вам допомогти", – сказав Велепець у інтерв'ю "Суспільне.Спорт".