Міжнародна федерація баскетболу (ФІБА) відмовилась від рекомендацій МОК щодо допуску російських та білоруських спортсменів до міжнародних змагань.

18 квітня Виконавчий комітет організації опублікував список з 28 учасників пре-кваліфікаційного олімпійського турніру, серед яких і Україна.

Половина з цих команд не змогла отримати пряму путівку на ОІ-2024, зупинившись на другому раунді кваліфікації на чемпіонат світу з баскетболу 2023 року. Інші 16 команд були визначені за рейтингом збірних ФІБА, які не змогли дістатись навіть до вищезгаданого раунду.

За цим рейтингом збірна росії мала брати участь у відборі на Олімпійські ігри 2024 року, проте ФІБА вирішила не допускати її до змагань. Таким чином, замість країни-агресора у пре-кваліфікації візьме участь команда Болгарії. Жеребкування турніру буде 1 травня, а ігри відбудуться з 12 по 20 серпня 2023 року.

"Відповідно до рекомендацій МОК щодо участі спортсменів з російським або білоруським паспортом у міжнародних змаганнях, опублікованих 28 березня, Виконавчий комітет ФІБА прийняв рішення не допустити реєстрацію чоловічої збірної Росії в олімпійських відбіркових турнірах ФІБА 2023 року. Болгарія, як наступна за рейтингом європейська команда, стане останньою збірною, яка візьме участь в олімпійських відбіркових турнірах ФІБА", – повідомила прес-служба ФІБА