Одразу домовимося, що претензій до Ірвінга-баскетболіста – близько нуля. Так, зважаючи на власні фізичні дані, Кайрі ніколи не був і не стане видатним гравцем у захисті, проте в атаці він завжди дасть вашій команді більше, ніж відбере на іншій частині паркету.

Ірвінг – без перебільшення видатний скорер і, можливо (хай пробачать фани Айверсона), найкращий дриблер в історії НБА. Рекламні ролики, де Кайрі переодягався в пристарілого "дядечка Дрю" та шокував вуличні майданчики своєю грою, перетворилися у такий собі жанр спортивного мистецтва, стали вірусними і, врешті, дісталися навіть повнометражного кіно. Хай про якість останнього і варто коректно промовчати.

Та, попри усі баскетбольні таланти, адекватне керівництво будь-якої команди НБА нині десяток разів подумає, перш ніж погодитися на співпрацю з Ірвінгом…

Кайрі потрапив у лігу в 2011 році – під першим номером драфту його обрали Клівленд Кавальєрс. Три сезони, в яких він був першою скрипкою, команда не виходила в плей-офф, але згодом сталося легендарне повернення Леброна і бум… три поспіль фінали та чемпіонський титул. Кайрі розкрився у ролі практично ідеальної другої зірки, якій не треба тягти на горбі відповідальність за результат і оте все, але яка в будь-який момент може взяти відповідальність на паркеті, поки батя відпочиває, і набрати 7,10 чи 15 очок поспіль.

Утім раптом Кайрі отримав сигнал від своїх інопланетних повелителів і понеслося.

У 2017 році Ірвінг вимагає трейду з Клівленда, бо, мовляв, хоче вийти з затінку Леброна (потрапляє в Бостон, з якого потім теж втече), і тоді ж вперше починає ділитися зі світом "істиною". Кайрі, без натяків на жарти, заявляє, що Земля пласка, а Ніла Армстронга ніколи не було на Місяці.

"Це ніяка не конспірологічна теорія. Це факт, Земля – пласка. Правда лежить просто перед нашими носами, але ми не бачимо. Вони постійно нам брешуть". Хто ці "вони" ми дізнаємося трохи згодом, а з теми пласкої Землі Ірвінг згодом дуже філігранно з’їхав. Ні-ні, не банально звів усе в жарт, чи відмазався класичним "мене неправильно зрозуміли".

Натомість заявив: "Я не виступаю ні проти тих, хто вірить у круглу Землю, ні проти тих, хто вірить у пласку. Я хотів лише спровокувати дискусію в суспільстві". Дискусію про форму Землі, Карл… Зрештою, тоді все обмежилося мемами і стриманими посмішками колег та журналістів у бік Кайрі. А от з пандемією коронавірусу вже було веселіше.

Ірвінг відмовився вакцинуватися і закликав інших гравців бойкотувати "бульбашку", в якій команди НБА завершували сезон 2019/20. Звісно, ніхто не повівся. Наступного року у більшості штатів діяли обмеження для тих, хто не отримав щеплення, тож Кайрі не грав за Бруклін у значній частині матчів. Самому баскетболісту це коштувало близько 16 млн доларів втраченої зарплатні. При цьому Ірвінг ще й ображався, коли його називали ативаксером.

"Річ не у тому, що я антиваксер. Просто чиню відповідно до своїх відчуттів. Робіть, що вважаєте кращим для себе. Я продовжую молитися за всіх, хто втратив своїх близьких через пандемію. Але ніхто не повинен примушувати іншого до будь-яких дій з власним тілом", – заявив Кайрі, після чого вподобав в соцмережах пост чудака, який стверджував, що "вакцинацію проводять таємні товариства, щоб під’єднати темношкірих до комп’ютера, виконуючи план Сатани"…

Шум зі ставленням Ірвінга до вакцини потроху вщух разом із пандемією, та Кайрі був би не Кайрі, якби знову не взявся нести "світло в маси". Баскетболіст не раз називав себе "лідером покоління" і свято переконаний, що доносить до людей речі, які приховують від нас масони, рептилоїди та феї.

На старті сезону 2022/23 баскетболіст кинув у своєму Instagram, де має понад 18 мільйонів підписників, посилання на, вибачте за паплюження цього слова, фільм "Від євреїв до негрів: розбудіть чорну Америку". Це такий глобальний набір антисемітських міфів та просто божевільних вигадок, яких не посоромилися б і елітні російські пропагандисти. Основна думка у тому, що саме темношкірі є справжніми нащадками древніх ізраїльтян та "обраним Богом народом". Ось лише один з феєричних "доказів" цієї тези, де автор посилається на буцімто таємні (настільки, що ніхто крім нього їх в очі не бачив) документи Гітлера.

"Оскільки білі євреї знають, що темношкірі – справжні діти Ізраїлю, вони тримають в таємниці цей секрет, щоб шантажувати Америку. Вони вимагають багатства Америки, але їхній план світового домінування не спрацює, якщо темношкірі дізнаються усю правду".

Автор стрічки Рональд Далтон-молодший стверджує, що євреї винні у работоргівлі та расизмі, брешуть про Голокост, а багато з них "заприсяглися у вірності Люциферу".

Цього разу відбутися легким переляком Ірвінгу не вдалося. Бруклін відсторонив баскетболіста від матчів та вимагав конкретних дій, аби виправити заподіяну ним шкоду, зокрема, публічних вибачень, засудження фільму, пожертв на користь єврейських правозахисних організацій – з цим, до слова, виникли труднощі. Така спілка відмовилася приймати гроші Ірвінга, не вірячи в його щирість. Крім того, Кайрі змусили вислухати лекцію про антисемітизм.

Особливо болісного удару, принаймні, з фінансового та репутаційного боків гравцю завдав Nike, що розірвав із ним багатомільйонну угоду та перестав випускати його іменні кросівки, що користувалися шаленою популярністю і серед фанів, і навіть серед інших професіональних баскетболістів. "Я вільний… дякувати Богу це нарешті так", – таким написом Ірвінг заклеїв логотип Nike, коли клуб врешті дозволив йому повернутися на паркет. Перед цим Кайрі таки довелося перепросити за поширення того фільму, втім, зробив він це у своєму традиційному стилі.

"Я не хотів завдати ніякої шкоди, це ж не я зняв фільм. Приймаю відповідальність перед єврейською спільнотою, я не вірю в усе, що сказано у фільмі (вочевидь, у дещо все ж вірить). Я лише людина, яка намагається вчитися на основі всіх доступних джерел і сприймає інформацію з відкритою свідомістю. Нікому не бажаю зла, просто хочу бути променем правди і світла"…

Можу зрозуміти представників єврейської організації, що після цих "вибачень" відмовилася від пожертви Ірвінга. Тим більше, що на його сторінці досі висять хай не такі очевидні, але все ж натяки на тези зі скандального фільму.

Хай там як, пропустивши кілька тижнів наприкінці минулого року, Кайрі таки повернувся на паркет, а скандал потроху почали забувати і фани, і медіа. Тут допомогла і класна гра Ірвінга. На пару з Кевіном Дюрантом вони організували 12-матчеву виграшну серію, і про Бруклін обережно почали говорити у контексті реальних шансів на титул… дарма.

У лютому Кайрі сказав босам "Нетс", що хоче обміну в іншу команду. Зазвичай в таких ситуаціях клуби ще намагаються втримати своїх зірок, якось переконати, але Брукліну, схоже, набридло мати справу з одіозним "променем світла". У клубі, найімовірніше, розуміли, що після прощання з Ірвінгом доведеться міняти і Дюрента та забувати про шанси на титул у найближчому майбутньому, але пішли на цей крок. Кевін у підсумку опинився у Фініксі, а Кайрі у Далласі.

Лука Дончіч отримав омріяну другу зірку, і після кількох матчів за Даллас словенець з Ірвінгом уже ледь найкращі друзі – куражаться на паркеті, жартують поза ним. Кайрі запевняє в особливому зв’язку, який одразу вдалося збудувати з Дончічем. Втім, на початку кар’єри і в Бостоні, і в Брукліні захисник теж виблискував своїми променями добра.

Абсолютно неможливо спрогнозувати, як Ірвінг поводитиметься далі, але нудно з цим хлопцем напевно не буде.