Західна конференція

Голден Стейт Воріорс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 4.00)

Прийшли: Дівінченцо, Грін

Пішли: Тоскано-Андерсон, Пейтон II, Портер, Лі, Б’єліца

Чинні чемпіони розпочинають новий сезон у статусі головних фаворитів і своєї конференції, і усієї ліги. "Воїни" втратили кількох гравців, але Тоскано-Андерсон, Лі та Б’єліца не мали значної ролі в плей-офф, а Пейтона та Портера є кому замінити.

Зокрема, функції першого візьме Донте Дівінченцо, який теж старанний захисник, але куди корисніший в атаці. Суттєве підсилення "воїни" повинні отримати і від прогресу своєї молоді – Кумінга, Муді та Вайзман, який пропустив минулий сезон, отримають солідніші ролі і повинні прогресувати.

Втім, проблеми для Голден Стейт прилетіли звідки ніхто не чекав. На одному з передсезонних тренувань Дреймонд Грін буквально нокаутував Джордана Пула. Що саме призвело до бійки – невідомо. Ветерана відсторонили від команди на кілька днів. Пул сказав, що не планує пробачати партнера, а головний тренер Стівен Керр заявив, що ніколи не мав настільки серйозних проблем в роздягальні. І це при тому, що сам Керр свого часу отримував в обличчя від Майкла Джордана.

Обоє гравців дуже важливі для Голден Стейт і, принаймні поки, обмінювати нікого з них не будуть. Пула спробували задобрити новим контрактом – 140 млн доларів на 4 роки. Так чи інакше, проблеми з мікрокліматом можуть мати серйозні наслідки для каліфорнійців.

Поза тим, нову угоду отримав також Ендрю Віггінс – 109 млн на ті ж 4 роки. У сезоні 2023/24 разом з податком на розкіш зарплатна відомість "Воїнів" сягне космічних 483 млн доларів.

Лос-Анджелес Кліпперс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 4.50)

Прийшли: Волл, Морган

Пішли: Хартенштайн, Оджелей

Здоров’я. Це єдиний критерій, що має значення при оцінці шансів Кліпперс на успіх в новому сезоні. Лідери команди Кавай Ленард та Пол Джордж провели повноцінну передсезонку і, якщо залишатимуться здоровими, "вітрильники" будуть безапеляційними претендентами на титул.

Неможливо спрогнозувати, в якому стані вийде на корт Джон Волл, який кілька років не грав у конкурентний баскетбол. Та навіть якщо ми побачимо відсотків 40 від вашингтонського Волла – це буде безсумнівним підсиленням для Кліпперс.

Пауелл, Джексон, Батюм, Морріс, Ковінгтон, Зубац, Кеннард, Менн. Лос-Анджелес має найглибший ростер з усіх претендентів на титул. Це дозволить впродовж регулярки давати чимало часу на відпочинок Ленарду та Джорджу, що допоможе їм в оптимальних кондиціях підійти до плей-офф.

Фінікс Санс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 5.00)

Прийшли: Лі, Окогі, Френк Джексон, Луваво-Каббаро

Пішли: Макгі, Холідей, Камінскі, Лундберг

Фінікс залишається серед головних претендентів на трофей, проте міжсезоння перетворилося для арізонців на справжнє пекло.

Власник команди Роберт Сарвер втрапив у скандал через расистські та дискримінаційні висловлювання. Де-факто, його змусили продати клуб. Процес розпочався, але покупця ще немає і ця невизначеність, очікувано, створює проблеми для менеджменту.

В самій команді все теж далеко від ідеалу. На основного центрового Деандре Ейтона партнери і тренер повісили усіх собак за сенсаційний виліт від Далласа в попередньому плей-офф.

Індіана запропонувала Деандре максимальний контракт, але замість того, щоб відпустити велетня з богом, у Фініксі вирішили повторити пропозицію (Санс мали таке право, згідно контракту) і залишили його у себе.

У підсумку, Ейтон незадоволений, Кріс Пол, який постарів ще на рік, теж незадоволений, Букер сконцентрувався на стосунках з Кендал Дженнер, а тепер ще й Джей Краудер вимагає обміну, бо його місце у старті віддали молодому Кему Джонсону.

Лос-Анджелес Лейкерс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 7.00)

Прийшли: Беверлі, Шрьодер, Луні Вокер, Джонс, Браун, Тоскано-Андерсон, Браянт, Бейкон

Пішли: Монк, Бейзмор, Хортон-Такер, Джонсон

Обміняти Рассела Вестбрука не вдалося. У принципі, це все, що потрібно знати про міжсезоння Лейкерс.

Ігровий профіль Вестбрука не підходить для успішної гри з лідерами Лейкерс Ентоні Девісом та Леброном Джеймсом. Це було очевидно ще при переході Рассела і ніяк не змінилося з часом.

Обміняти 40-мільйонний контракт захисника – місія практично нездійсненна, тож новий сезон мало чим відрізнятиметься від попереднього, попри зміну наставника – команду очолив Дарвін Хем.

Каліфорнійці підписали чимало гравців та лише Беверлі, Шрьодер і, можливо, Вокер отримуватимуть вагомі хвилини. Лейкерс повинні завершити регулярку краще ніж попередню (тоді було лише 11-те місце), але видатних звершень очікувати не варто.

Букмекери, схоже, дещо переоцінюють старіючого Леброна та травматичного Девіса.

Денвер Наггетс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 10.00)

Прийшли: Колдуелл-Поуп, Іш Сміт, Джордан, Браун

Пішли: Морріс, Бартон, Форбс, Ріверс, Грін, Дозір, Кампаццо

У минулому сезоні Нікола Йокіч буквально в одні руки витягнув Денвер на шосту сходинку, що дозволило напряму потрапити в плей-офф, а самому сербу принесло другий поспіль титул MVP.

Цього разу Йокіч отримає назад своїх головних помічників – Джамал Мюррей та Майкл Портер відновилися після серйозних травм. Отриманий в обміні Колдуелл-Поуп та підписаний Брюс Браун повинні допомогти полегшити традиційні проблеми Денвера з обороною. А втрати Морріса і Бартона навряд чи будуть надто вагомими.

Наггетс точно стали сильнішими, ніж у попередньому сезоні.

Даллас Маверікс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 10.00)

Прийшли: Вуд, Макгі, Кампаццо

Пішли: Мар’яновіч, Крісс, Бьорк, Браун, Брансон

Маверікс майже за безцінь виміняли у Х’юстона центрового Крістіана Вуда. Найбільша втрата Далласа в цьому обміні – символ команди Бобан Мар’яновіч. Втім, у ігровому плані прихід Вуда повинен суттєво допомогти "волоцюгам" дещо розвантаживши Луку Дончіча, принаймні, у наборі очок.

З іншого боку, відпустити в Нью-Йорк довелося Джейлена Брансона, який після вдалого плей-офф вирішив, що він повноцінна зірка. Думка суперечлива, але втрата для Далласа відчутна, хоч і не критична. Своє місце в плей-офф Маверікс втрачати не повинні.

Мемфіс Грізліс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 11.00)

Прийшли: Дені Грін

Пішли: Мелтон, Андерсон, Калвер

Мемфіс Грізліс, що стали авторами чи не головної сенсації минулого сезону (2-ге місце у регулярці), залишили власний склад практично незмінним.

Прогрес "ведмедів" залежатиме винятково від еволюції молодих зірок команди – Моранта, Бейна, Джексона. Повторити результат попередньої регулярки буде непросто, але і сильно опуститися Мемфіс не повинен.

Міннесота Тімбервулвз (коефіцієнт на перемогу в конференції – 16.00)

Прийшли: Гобер, Адерсон, Форбс, Ріверс, Паскаль, Еллебі, Гарза, Дозір

Пішли: Бізлі, Беверлі, Вандербілт, Больмаро, Окогі

Міннесота стала головним порушником спокою в міжсезоння. Тімбервулвз віддали пів царства Юті за Руді Гобера – п’ять гравців і, що куди цінніше, 4 драфт-піки першого раунду. "Вовки" ризикнули майбутнім заради досягнення результату тут і зараз.

У час, коли вся ліга намагається робити ставку на невеликі, універсальні та швидкі п’ятірки, у Міннесоті вирішили повернутися до класики з двома велетнями. У старті виходитимуть Руді Гобер та Карл-Ентоні Таунс. Зважаючи на те, що останній здатен блискуче атакувати з-за дуги, в атаці простору "вовкам" повинно вистачати. А от як ці двоє встигатимуть за швидкими опонентами у захисті – непросте питання.

Хай там як, експеримент Міннесоти – одна з найбільших інтриг сезону. До того ж, лідером команди вже повноцінно повинен стати Ентоні Едвардс, який прогресує неймовірними темпами.

Тімбервулвз точно будуть у боротьбі за пряму путівку до плей-офф.

Новий Орлеан Пеліканс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 22.00)

Прийшли: Деніелс (№8 драфту)

Пішли: Джонсон

Ще одна інтригуюча команда – Новий Орлеан. До складу "пеліканів" нарешті повернувся Зайон Вільямсон, якому пророкували статус однієї з головних зірок покоління. Втім, увесь попередній сезон форвард пропустив через травму.

Це не завадило йому цього літа підписати 5-річний контракт на 193 млн доларів. Якщо Зайон залишатиметься здоровим, то у компанії Інгрема, Макколума, Валанчюнаса, Джонса має усі шанси потрапити до плей-офф.

Портленд Трейл Блейзерс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 50.00)

Прийшли: Грант, Пейтон, Кейкок, Шарп (№7 драфту)

Пішли: Інглс, Еллебі, Лозада, Сміт, Зеллер

Портленд робить чергову спробу добитися чогось із Деміаном Лілардом. Зірковий захисник залікував травму та готовий повернутися на паркет.

Блейзерс підписали Джеремі Гранта, який випробував себе у статусі першої зірки в Детройті і зрозумів, що це не його. Анферні Саймонс, що виблискував, доки Лілард був травмованим, отримав новий 4-річний контракт на 100 млн доларів.

Зважаючи на те, що Саймонс – "дірка" у захисті і має чимало обмежень в атаці через власну невидатну статуру, рішення – дещо дивне.

Портленд боротиметься за плей-ін, але майбутнє Блейзерс складно назвати яскравим.

Юта Джаз (коефіцієнт на перемогу в конференції – 80.00)

Прийшли: Секстон, Марканен, Бізлі, Ванбербілт, Больмаро, Фонтеккью, Хортон-Такер, Джонсон, Акбаджі, Зеллер, Олійник, Лі

Пішли: Гобер, Мітчел, Богдановіч, О’Ніл, Хаус, Ернангомес, Паскаль, Валентайн

Обмінявши своїх лідерів Руді Гобера та Донована Мітчела, Юта пішла в глобальну перебудову. Джаз отримали купу піків на майбутніх драфтах, а ледь не усіх баскетболістів, яких мають в ростері нині, теж спробують обміняти на майбутні активи чи молодих баскетболістів.

Завдання в Юти одне – опуститися якнайнижче заради високого вибору на наступному драфті.

Оклахома Сандер (коефіцієнт на перемогу в конференції – 125.00)

Прийшли: Холмгрен (№2 драфту), Кілліа-Джонс, Бьорк, Нваба, Браун, Крісс

Пішли: Робі, Сімпсон, Крейчі, Маледон, Джером, Фейворс

Ідентичний план і в Оклахоми. Влітку, здавалося, що Сандер уже пробуватимуть виходити з перебудови завдяки вибору на драфті під другим номером суперталановитого Чета Холмгрена.

Проте велетень травмувався у передсезонці та вибув до кінця сезону. Фанам Оклахоми доведеться терпіти ще, щонайменше, рік.

Сакраменто Кінгс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 150.00)

Прийшли: Мюррей (№4 драфту), Монк, Хьортер, Монеке, Даллаведова, Бейзмор

Пішли: Джонс, Холідей, Харклесс, Дівіченцо, Джексон

Букмекери за звичкою не прогнозують високих шансів для найбідолашнішої франшизи НБА Сакраменто. Кінгс вже 16 років поспіль не виходять в плей-офф – це антирекорд НБА.

З Сабонісом, Фоксом, Барнсом і, звісно, Олексієм Ленем "королі", щонайменше, окреслять боротьбу за плей-ін. До того ж каліфорнійці зробили кілька непоганих підписань, зокрема, Хьортера та Монка, тож з результатами у них точно все буде не так погано, як у команд, що свідомо "зливають".

Втім, перервати прокляття і пробитися у плей-офф буде дуже непросто.

Х’юстон Рокетс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 200.00)

Прийшли: Сміт-молодший (№3 драфту), Мар’яновіч, Джером, Фейворс, Колі-Стайн

Пішли: Вуд, Волл, Шрьодер, Нваба

Під третім номером драфту Х’юстон обрав 19-річного форварда Джабарі Сміта, додавши його до вже цікавого молодого ядра.

Рокетс скинули непотрібні контракти ветеранів і продовжують максимально правильний процес перебудови. Х’юстон ще не боротиметься за плей-офф, але за грою команди точно буде цікаво спостерігати.

Сан-Антоніо Спьорс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 200.00)

Прийшли: Сохан (№9 драфту), Дженг, Робі, Джонсон

Пішли: Мюррей, Вокер, Джонсон, Кейкок

У 1996 році Сан-Антоніо очолив Грег Поповіч. З того часу "шпори" 22 рази поспіль виходили до плей-офф та виграли 5 чемпіонських титулів. Утім, вже три сезони техасці залишаються поза іграми на вибування, тож таки прийшов час для повноцінної перебудови, яку Сан-Антоніо відтягували, як могли.

"Шпори" обміняли на піки останнього гравця з зірковими амбіціями Дежонте Маррея і сподіваються витягти щасливий квиток на наступному драфті.

Усе тому, що там буде шанс вихопити француза Віктора Вембаньяму, якого вже зараз називають "єдинорогом" – потенційною суперзіркою, навколо якої можна буде збудувати чемпіонську команду.