Роман Кашпур пішов добровольцем захищати Україну після того, як росія розв'язала гібридну війну у 2014-му. Він був одним із легендарних "кіборгів", які героїчно тримали оборону Донецького аеропорту упродовж 244 днів.

У 2019-му Кашпур підірвався на міні на Донбасі і втратив праву ногу. З того часу послуговується протезом. Ампутація не завадила Романові перемогти на Іграх Героїв-2021 у категоріях підтягування, поштовх гирі довгим циклом та кросфіт. І стати рекордсменом України, потягнувши літак АН-26 вагою 16 тонн.

Зараз український оборонець планує пробігти 42 км на протезі під час Лондонського марафону 23 квітня. "Чому мотивувати людей для мене важливо? Тому що це приносить задоволення моїй душі і доповнює життєвий ритм. Я чудову знаю просту аксіому: найкраще працює мотивація від людини, яка вже опинилась у непростій ситуації.

Я маю лише одне посилання до усього світу: допомога Україні у боротьбі з російськими терористами. Наша країна зараз є щитом для усього цивілізованого світу, тому проблема цього акту агресії росії має бути проблемою всього світу. Якщо Україна не вистоїть, наступною ціллю може стати будь-яка держава та місто Європи!

Пробігти Лондонський марафон – мій наступний челендж, щоб максимально привернути увагу до питань допомоги пораненим, які втратили кінцівки, залучити додаткові кошти на найсучасніше протезування і програми реабілітації", – цитує Кашпура Invak.