УКР РУС

Беленюк відверто оцінив свою готовність до боротьби з росіянами на Олімпійських іграх

24 липня 2024 , 16:02 / Читать на русском

Олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби Жан Беленюк розповів, що робитиме, якщо йому доведеться змагатись з "нейтральним" спортсменом на Олімпіаді-2024.

"Це буде велика відповідальність для будь-якого українського спортсмена, який вирішив змагатися з росіянином. Тому що це спорт, ми це розуміємо, але ця відповідальність буде вдвічі, можливо, втричі, вчетверо більшою, тому що в нашому виді спорту ми маємо повний контакт один з одним, і ми повинні здобути перемогу в цій боротьбі для наших солдатів, для нашої країни.

Світоліна розповіла, що відчуває під час гри з російськими спортсменами: "Психологічно дуже складно"

Якщо ти програєш, то ви будете злитися. Коли ти повернешся додому, не дуже добре буде сказати, що ти програв росіянину. Це буде важко. Зараз я про це не думаю. Я тільки готуюся, і якщо Бог пошле мені таких супротивників, я буду битися проти росіян і білорусів – але зараз я не думаю.

Якщо якийсь український спортсмен вирішив не змагатися проти росіянина, думаю, ніхто не може сказати йому: "Ні, ти повинен". Це його рішення та відповідальність. Якщо я готовий перемогти, то чому б і ні? Але якщо ти розумієш, що не готовий ментально, фізично, розумієш, що не можеш показати гарний результат, показати боротьбу і віддати всі свої сили та енергію – думаю, що краще не змагатися.

Чи згоден я з рекомендаціями не тиснути руку? Якщо ви тиснете руку, значить показуєте свою повагу до цих людей, але ми не можемо виявляти повагу до спортсменів, які підтримують цю війну і нічого проти неї не говорять. Деякі з цих спортсменів просили людей підтримати свою армію. Наші солдати, думаю, точно не зрозуміють такої поведінки. Коли росіяни щодня намагаються вбити нас, а ви тиснете їм руки? Ні.

Ми в Україні говоримо про завдання мінімум і завдання максимум. Твоє завдання мінімум – говорити про Україну. Якщо ти досягнеш хорошого результату і зможеш говорити ще більше – це буде тільки краще для країни", – сказав Беленюк в інтерв'ю The Guardian.

Нагадаємо, що Олімпійські ігри-2024 стартують вже 26 липня. 31 "нейтральний" спортсмен виступить на цьому турнірі.