УКР РУС

Міністр спорту Австрії обрав "хороших росіян" для Олімпіади-2024

5 травня 2023 , 18:25 / Читать на русском

Міністр спорту Австрії Вернер Коглер прокоментував можливий допуск представників країн-терористів до Олімпійських ігор в Парижі.

"Я не знаю мотивів МОК і його президента Томаса Баха. Австрія є однією з 35 країн, які спільно висловили серйозну стурбованість поверненням росії. Але нас не так хвилювали мотиви та передісторія, як те, що має вийти в результаті.

"Очікуємо, що МОК перегляне свій підхід": 35 країн висунули заяву щодо участі окупантів у змаганнях

При всій повазі до автономії спорту, на відміну від МОК, нас, міністрів спорту, цікавлять не російські та білоруські спортсмени, а перш за все українські. Тому що в Україні багато спортивної інфраструктури в руїнах. Хто винен у цих злочинах, навіть обговорювати не потрібно. Чи доцільно українським спортсменам зустрічатися з російськими? Я б сказав: можливо, в рідкісних випадках. Але точно не в тому випадку, коли інша особа була або є членом армії, відповідальною за звірства та руйнування. І це стосується дуже багатьох.

Хто може бути нейтральним спортсменом? Однозначно лише той, хто не є військовослужбовцем і не підтримував російську агресію словесно чи іншим чином. Я визнаю, що слід докласти зусиль, щоб насамперед дозволити брати участь людям, які активно займаються індивідуальними видами спорту. З іншого боку, у випадку команд це важко уявити, оскільки близькість до нації виражена набагато сильніше.

Серед 35 країн є чимало тих, хто виступає за те, щоб на Олімпійські ігри не пускали нікого з російським паспортом. Я не поділяю таку думку. Слід розрізняти. Але МОК повинен представити більш точні рекомендації, ніж раніше, а також чітке і суворе тлумачення. Наприклад, нам потрібен кінцевий термін, після якого спортсмен більше не повинен бути російським військовим. І, звичайно, цей термін має бути тривалим", – сказав Вернер Коглер в інтерв'ю Der Standard.