УКР РУС

Хорватія сенсаційно вибила Бразилію у серії пенальті на ЧС-2022 – Неймар наздогнав Пеле, але гірко заплакав

9 грудня 2022 , 19:49 / Читать на русском

Хорватія та Бразилія зустрічались в рамках 1/4 фіналу чемпіонату світу в Катарі. Звіт про гру читайте на Спорт 24.

На шляху до чвертьфіналу "селесао" знищили Південну Корею, відвантаживши у ворота суперника 4 м'ячі ще до перерви. Натомість віце-чемпіони світу здобули путівку в 1/4 фіналу, здолавши Японію у серії пенальті. На поточному чемпіонаті світу збірна Хорватії досі не зазнавала поразки. 

Гравці збірної Бразилії розгорнули банер з Пеле після знищення Південної Кореї на ЧС-2022

"Картаті" активно розпочали поєдинок з високого агресивного пресингу. Бразильці не могли створювати багато гольових моментів. На екваторі першої половини Вінісіус класно обігрався з Рішарлісоном і пробив приблизно з 20 метрів. В останню мить хорвати заблокували постріл. Перішіч відповів ударом над поперечкою з лівого флангу. Тож на перерву команди пішли з нулями на табло.

У другому таймі "селесао" підвищили темп поєдинку, створивши два моменти вже на перших хвилинах. Спершу Вінісіус отримав простріл з правого флангу та пробив – Ліваковіч парирував. Вже за кілька миттєвостей ще одну гармату зірки Реала заблокував оборонець хорватів, але м'яч підібрав Рішарлісон і пробив – знову в кіпера "картатих".

Домінік продовжив вражати сейвами. Пакета отримав передачу від Неймара, пройшов двох захисників та опинився перед Ліваковічем, який скоротив дистанцію і героїчно врятував власні ворота. Незабаром форвард ПСЖ й сам не зміг переграти хорватського воротаря віч-на-віч. Зрештою у другому таймі командам також не вдалося розмочити рахунок.

У першому овертаймі Петковіч протягнув м'яч лівим флангом у штрафний та віддав на лінію Брозовічу, який з прекрасного положення пробив над поперечкою. Бразильці не пробачили "картатим" такого марнотратства. Неймар прослизнув у воротарський Ліваковіча, обігравшись у дотик з Родріго та Пакетою, пошив у дурні кіпера та з гострого кута влучив у порожні ворота. Таким чином Неймар наздогнав Пеле за забитими м'ячами за збірну Бразилії – у обох по 77 голів у футболці "селесао".

У другому овертаймі Петковіч врятував Хорватію від поразки. Бруно отримав передачу від Оршіча та в дотик пробив під ліву стійку – без шансів для Аліссона. Доля матчу вирішувалась у післяматчевих пенальті, де більше пощастило "картатим". Бразильців поховали невдалі спроби Родріго та Маркіньйоса – 4:2. Щастя одного з найкращих бомбардирів в історії "селесао" різко змінилось на гіркі сльози.

Отже, Хорватія пройшла у півфінал ЧС-2022, де зустрінеться з переможцем поєдинку Нідерланди – Аргентина.