УКР РУС

Україна програла Хорватії на Євробаскеті-2022 і втратила другу сходинку, яку ще можна повернути

8 вересня 2022 , 17:00 / Читать на русском

Збірна України поступилася Хорватії у завершальному матчі групового етапу на Євробаскеті-2022.

Євробаскет-2022. Група С. 5-й тур

Хорватія – Україна – 90:85 (21:21, 24:21, 22:25, 23:18)

Команда Айнарса Багатскіса гарантувала собі місце у плей-офф ще після сенсаційної перемоги над Італією. "Жовто-сині" прекрасно стартували на турнірі, вигравши три матчі поспіль. Україна обіграла Велику Британію, Естонію та вже згаданих апеннінців. Перша поразка трапилась проти одних з фаворитів – греків. Нестримний Янніс Адетокунбо набрав 41 очко – це другий показник результативності на Єробаскеті-2022 після лідера словенців Луки Дончіча (47).

Аби зберегти другу сходинку, нашим потрібно було перемагати. У стартовій п'ятірці вийшли Лукашов, Михайлюк, Близнюк, Герун та Лень. Перша чверть завершилась бойовою нічиєю 21:21. Іссуф Санон завершував стартову 10-хвилинку триочковим з сиреною, однак промахнувся. 

 

Після цього команда несподівано поплила. "Синьо-жовті" провалили старт другої чверті, дозволивши хорватам оформити відрив у 12 очок. Багатскіс взяв тайм-аут, але проблеми у захисті нікуди не зникли. Домінік Мавра невимушено набирав очки фірмовими "парашутами", на підбираннях теж домінували "картаті". Однак, завдяки влучним триочковим Михайлюка та Лукашова українці пішли на велику перерву з робочим відставанням – 45:42. 

Третя чверть розпочалася з "гойдалок". Ми наздоганяли та навіть вийшли вперед, проте хорвати швидко відігралися. Володимир Герун ефективно діяв під кільцем, набравши 6 очок поспіль, а потім ще й довершив свій успішний відрізок ефектним данком через руки. Деякі уболівальники схопилися за голову. Санон та Михайлюк переломили хід зустрічі: перший реалізував два з фолом, другий – 3+1! Зрештою на останню перерву команди пішли за рівного рахунку (69:69). 

Санон організував класний алей-уп для Боброва. Україна заволоділа ініціативою на старті вирішальної чверті, утім представник Юти Джаз – Богдановіч – вперто не бажав відпускати "синьо-жовтих" у відрив. Саме його триочковий, який вкотре вивів хорватів вперед за 4 хвилини до кінця гри, змусив Багатскіса брати черговий тайм-аут.

Україна все ж поступилася 90:85. Ми опускаємося на третє місце в групі, однак у разі перемоги Італії над Великою Британією є шанс фінішувати на другій позиції завдяки додатковим показникам. Богдановіч виграв у Геруна дуель найкращих снайперів.