У 1891-му пароплавом “Орегон” до порту Галіфакс прибули перші два українських поселенці Іван Пилипів і Василь Єлиняк зі села Небилова Калуського повіту в Галичині. Того ж року між Лондоном і Парижем встановили телефонний зв’язок. І того-таки 1891-го на кортах Расінг клаб де Франс провели перший Міжнародний чемпіонат Франції з тенісу. Брали в ньому участь виключно чоловіки. На приз претендували лише п’ятеро спортсменів. А переможця визначили… за один день. Ним став британець Г. Бріггс. Саме так, історія зберегла лише прізвище та ініціали. Ім’я цього тенісиста невідоме. До речі, справжня дивина, що Бріггсу дозволили змагатися на тому турнірі, адже до 1925-го в ньому брали участь лише французи.

Турнір для жінок провели через два роки, і дебютний чемпіонський титул здобула Адін Массон. На первісній стадії турніру рекордсменом за кількістю одиночних титулів був француз Макс Декугіс. Він завоював 8 трофеїв у період з 1903 до 1914 року.

Макс Декугіс / Фото Getty Images

У 1925-му змагання відкрили для іноземців – турнір отримав назву French Open. Втім, тривалий час на кортах продовжували домінувати господарі. Серед жінок справжньою зіркою була Сюзанна Ленглен, яка перемагала шість разів між 1920 і 1926 роками. Що стосується чоловіків, то тут феєрили "чотири мушкетери": Анрі Коше, Жан Боротра, Жак Брюньйон та Рене Лакост. Так, той самий засновник модної імперії з упізнаваним в усьому світі крокодилом на логотипі.

Власне, таке зображення він обрав через прізвисько "Крокодил". За однією з версій Рене отримав його за жорсткий стиль гри. За іншою – Лакост побився об заклад зі своїм тренером під час поїздки в Бостон на Кубок Девіса. Вони проходили повз вітрину дорогого бутіка і побачили там сумку з крокодилячої шкіри. Рене уклав парі: якщо він виграє один з ключових матчів, то тренер зобов'язаний йому її придбати.

У тому поєдинку француз поступився. Але сумка з крокодила начебто так припала йому до душі, що він вирішив нашити емблему з хижою рептилією на свій одяг.

Саме Лакост почав упроваджувати зручні футболки-поло для тенісу. Оскільки був професійно занурений у гру, то розумів потреби спортсменів, яким надокучив некомфортний одяг з довгими рукавами.

"Чотири мушкетери" здобули 10 титулів в одиночному розряді French Open між 1922 і 1932 роками. І саме їм Франція завдячувала новими кортами та свіжою сторінкою в історії турніру. Річ у тім, що у 1927-му Анрі Коше, Жан Боротра, Жак Брюньйон та Рене Лакост виграли Кубок Девіса, перервавши гегемонію американців. Одразу ж постало питання: де Франція захищатиме здобутий на американських кортах трофей наступного року? Правління Парижа виділило Федерації тенісу країни три гектари землі під будівництво стадіону на околицях Булонського лісу. Але поставило одну умову: споруду мають назвати на честь Ролана Гарроса – французького авіатора, героя Першої світової війни.

У 1911-му Гаррос встановив рекорд висоти 3950 метрів. А через два роки став першою людиною, яка перелетіла Середземне море. Повітряна мандрівка з півдня Франції до Тунісу зайняла в Ролана майже вісім годин.

Коли почалася Перша світова, 25-річний Гаррос пішов у французьку армію і став пілотом-винищувачем, але більшу частину війни він провів у різних німецьких таборах для військовополонених. Після втечі в лютому 1918 року він повернувся до Франції і знову приєднався до армії. За місяць до закінчення війни Ролана збили під час пілотування SPAD XIII поблизу Вузьє, Арденни.

Ролан Гаррос / Фото Getty Images

До слова, Рене Лакост двічі вигравав Ролан Гаррос в одиночному розряді: у 1927 і 1929 роках у вирішальних раундах долав Жана Боротру, того самого напарника з "Чотирьох мушкетерів". Також "Крокодил" завоював два парні титули на Відкритому чемпіонаті Франції.

Двічі у фінал турніру Ролан Гаррос в одиночному розряді виходив засновник ще однієї модної імперії – британець Фред Перрі. У 1936-му він переміг у вирішальному матчі німця Готтфріда фон Крамма. Але наступного року не зміг захистити титул, програвши трофей тому-таки фон Крамму. Окрім того, Фред Перрі вигравав Відкритий чемпіонат Франції у парному розряді зі своїм земляком Петом Х'юзом (1933 рік). А от у фіналі міксту із британкою Бетті Натголл того року він поступився тандему Марґарет Скрайвен (Велика Британія) / Джек Кроуфорд (Австралія).

Найбільшу кількість разів у фіналі Ролан Гаррос в одиночному розряді тріумфував іспанська суперзірка Рафаель Надаль – 14 титулів.

Під час Першої світової війни змагання на ґрунтових кортах Парижа продовжували проводити. А от Друга світова заплямувала реноме турніру. Коли Францію окупували нацисти, вони взяли під свій контроль і стадіон та використовували його як в'язницю. Упродовж 10 місяців з вересня 1939 року по червень 1940 року кілька сотень бранців нацистського режиму утримували під пильною охороною на території та трибунах стадіону. Серед тих, кого там ув'язнили, був угорський письменник Артур Кеслер.

CNN наводить його спогади: "На Ролан Гаррос ми називали себе мешканцями печер, близько 600 з нас жили під сходами стадіону. Ми спали на мокрій соломі, тому що місце протікало. Нас було настільки багато, що почувалися як сардини... Пахло брудом і екскрементами, і лише поодинокі промені світла могли проникнути всередину. Мало хто з нас щось знав про теніс, але коли нам дозволили прогулятися стадіоном, ми побачили на табло імена Жана Боротри і Жака Брюньйона".

Організатори сучасного Ролан Гаррос воліють не згадувати тієї темної, невигідної сторінки в історії змагань. Зараз це один із чотирьох турнірів серії Grand Slam, який щороку збирає сотні тисяч глядачів. Стадіон складається з 18 кортів, найбільший з яких названий на честь колишнього очільника Федерації тенісу Франції – Філіпа Шатріє.

Корт ім. Філіпа Шатріє / Фото EFE-EPA

Найбільшого успіху в історії Ролан Гаррос серед українців досягав Андрій Медвєдєв, який у 1999-му вийшов у фінал проти Андре Агассі. Але в епічній тенісній битві українець поступився, ведучи 2:0 після двох стартових сетів.

Чинними чемпіонами Відкритого чемпіонату Франції з тенісу є перші ракетки світу Іга Свьонтек і Новак Джоковіч. Цьогоріч кваліфікація турніру стартує 20 травня, а основна частина – 26-го. Триватимуть баталії на паризьких кортах до 9 червня. Організатори анонсували рекордний призовий фонд. Цього року тріумфатори Ролан Гаррос в одиночному розряді серед чоловіків та жінок зароблять по 2,4 мільйона євро.

Україну в основній сітці Відкритого чемпіонату Франції представлятимуть п'ятеро тенісисток: Еліна Світоліна, Марта Костюк, Ангеліна Калініна, Даяна Ястремська і Леся Цуренко.

Більше чтива про теніс від Марічки Кулачковської

Турнір-ровесник вбивства російського царя: стрілянина на трибунах, ріки алкоголю, істерики зірок в історії US Open

Сестри Вільямс: від батька-тирана і гетто наркодилерів – до світових рекордів і 345 млн баксів на двох

Що не так із Джоковічем: любов до росіян, секс-провокації, антиваксер і рятівний туалет