Увесь 2023 рік український король хевівейту Олександр Усик (власник поясів IBF, IBO, WBA та WBO) намагався домовитись з одіозним британським володарем паска WBC Тайсоном Ф'юрі про бій століття.

Поєдинок, який вперше після 1999 року визначить абсолютного чемпіона світу в надважкому дивізіоні. Спершу команди домовилися про бій у квітні. Але він зірвався.

Тож, зрештою, замість мегафайту з "Циганським королем" Усику довелося захищати чемпіонські пояси в дуелі з Даніелем Дюбуа.

Перед зустріччю було багато чванькуватих заяв від британця, а в рингу – брудної роботи. У п'ятому раунді Дюбуа поцілив українцеві нижче пояса – той осів на канвас з гримасою болю. Рефері не почав відраховувати Олександрові нокдаун, натомість дав достатньо часу перепочити.

Врешті у 9-му раунді українець нищівним ударом у щелепу зрубав Дюбуа і захистив свої чемпіонські паски.

Man like @usykaa is what he says he is:

Unified King #UsykDubois pic.twitter.com/aG66wlJZcp

— Boxing on TNT Sports (@boxingontnt) August 26, 2023

За цим боєм довго тягнувся скандальний шлейф. Боксерська спільнота місяцями обговорювала, куди влучив Дюбуа в 5-му раунді: нижче пояса чи у дозволену зону. Але врешті сталося це! Подія, яка перемкнула увагу. Усик і Ф'юрі домовилися про поєдинок за звання абсолюта. Мегафайт 17 лютого має прийняти Саудівська Аравія.

Останні дні літа стали часом тріумфу і для Ярослави Магучіх. 28 серпня 2023-го українка офіційно стала королевою висоти. Результати планетарної першості в Будапешті засвідчили: рівних у стрибках у висоту їй немає в цілому світі.

Спершу Ярослава добряче полоскотала нерви вболівальникам. Українка без труднощів впоралася з висотою 1,90 м. А от для того, щоб підкорити 1,94 м, їй знадобилися дві спроби. Далі Магучіх взяла планки 1,97 і 1,99.

А вирішальна боротьба зав'язалася між Ярославою і двома австралійками Елеанорою Паттерсон і Ніколою Оліслагерс. Перша спроба Магучіх – і... фіаско. А далі – ніби за драматургією голлівудського байопіка. Мотиваційний обмін поглядами з наставницею Тетяною Степановою, натхненне обличчя Ярослави, трибуни затамовують подих, а Магучіх бере висоту 2,01. А от суперниці провалюються. Далі – найвища сходинка п'єдесталу, гімн України. І, звісно, корона для королеви.

Окрім того, Магучіх цьогоріч виграла три звичайних етапи Діамантової ліги та захистила титул у фіналі. Також у її активі дві бронзові нагороди. До речі, заробила за сезон 67 тисяч доларів.

Надзвичайно продуктивний рік видав і зірка української спортивної гімнастики Ілля Ковтун. У квітні наш земляк тріумфував на чемпіонаті Європи.

А в жовтні Ковтун зупинився лише за крок до титулу чемпіона світу. Він блискуче виступив у 6 дисциплінах (вільні вправи, кінь, кільця, опорний стрибок, паралельні бруси та поперечка) і набрав 84,998 бали. У підсумку Ілля поступився лише олімпійському чемпіонові з Японії Даїкі Хашимото і завоював срібло. До того ж став творцем найкращого результату в історії серед українських гімнастів у багатоборстві.

Для Ковтуна ця нагорода стала другою з чемпіонату світу. У 2021-му він здобув бронзу в японському Кітакюсю.

Навесні вихором на світову арену повернулася Еліна Світоліна. У жовтні минулого року вона народила доньку Скай, а у березні вже розривала корти. Після повернення з декретної відпустки Еліна перебувала поза першою тисячею списку WTA. Але буквально за кілька місяців продемонструвала квантовий стрибок. Уже в липні вона опинилася... на 27-й сходинці світового рейтингу і повернула собі статус першої ракетки України, скинувши звідти Ангеліну Калініну. Зараз Світоліна перебуває на 25-му щаблі.

Природно, що Еліна здобула нагороду "Повернення року" за підсумками сезону від WTA. А її перемога над білорускою Вікторією Азаренко в четвертому колі Вімблдону увійшла в топ-5 найкращих матчів сезону.

Фото Imago

У липні пів України стежило за тим, як українка у чвертьфіналі долає першу ракетку світу Ігу Свьонтек. Світоліна відверто зізнавалася, що не сподівалася вийти бодай в 1/8 трав'яного мейджора. І навіть придбала квиток на концерт Гаррі Стайлза на той час.

Феєрив 2023 року на міжнародній арені і юний картингіст Олександр Бондарєв. 14-річний хлопець змусив говорити про себе весь континент. У липні на італійському треку він фінішував на третій позиції і здобув подіум на 4-му етапі FIA Karting European Championship. У категорії OK Junior, де виступає Бондарєв, взяв участь 81 картингіст.

Подіум в Іспанії, дві перемоги у Чехії та Данії і врешті третє місце в Італії принесли Бондарєву абсолютну перемогу в боротьбі за титул чемпіона Європи 2023. Він став першим українцем в історії, кому підкорилося таке досягнення.

Успіхи Бондарєва не минули непомітно – наш пілот підписав контракт з командою Формули-1 – Вільямс. Олександр став учасником гоночної академії для розвитку молодих спортсменів в автоспорті. Її кінцева мета – участь пілота у "королівських перегонах".

Гучно гриміло цього року й ім'я Ольги Харлан. На старті чемпіонату світу в Мілані олімпійська чемпіонка опинилася в центрі уваги. Спершу вона знищила росіянку Смірнову на фехтувальній доріжці (15:7), а тоді розтоптала морально. Харлан відмовилася тиснути руку представниці держави-терористки, натомість виставивши перед собою шаблю.

Спортсменка з боліт довго скиглила і не покидала доріжку, вимагаючи дискваліфікувати українку. І водночас породжувала зливу мемів і фотожаб. До речі, Смірнова відверто підтримує вторгнення рф в Україну, а її брат бере участь у злочинах російської армії. Тож насамперед виникає запитання, як її взагалі допустили до чемпіонату світу. Підказку можна знайти в інтерв'ю олімпійської чемпіонки Яни Шемякіної для Спорт 24.

Врешті Міжнародна федерація фехтування вчергове прогнулася під росіян і дискваліфікувала Ольгу. Але цей ганебний вчинок спричинив ціле цунамі обурення і суспільний тиск змусив FIE призупинити дискваліфікацію Харлан. МОК дав українці wild card на Олімпійські ігри у Парижі. А жест Ольги став одним із символів спротиву українців у цій жахливій несправедливій війні за виживання. І, можливо, увійде у підручники з історії. До речі, шаблю, якою українська зірка перемогла росіянку, вона подарувала генералові Залужному.

Також цього року Харлан тріумфувала на Європейських іграх, завоювала срібло на етапі Гран-прі в Орлеані і стала другою на етапі Кубка світу в Алжирі.

Ще одній зірковій українській спортсменці довелося боротися з несправедливістю. Але на татамі. У срібної призерки Оліміпади в Токіо, каратистки Анжеліки Терлюги, вкрали шанс на золото чемпіонату світу в Будапешті.

У сутичці за вихід до фіналу українка здолала суперницю з Болгарії Івет Горанову (14:11). Анжеліка поспілкувалася з пресою і вже подумки готувалася до дуелі за золото з представницею Туреччини Тубою Якан. Як раптом Болгарія подала апеляцію через несправне табло – її задовільнили. Українку буквально змусили повернутися на татамі та продовжити сутичку з Горановою з моменту, де українка поступалася. У підсумку перемогу ганебним способом видряпала болгарка.

Горанова свою дуель за золото програла. А Терлюга стала бронзовою призеркою чемпіонату світу – її суперниця Фатіма Саадаті з Ірану не вийшла на татамі через травму.

На жаль, хеппі енду не сталося. Українці не повернули права довести, що вона найкраща у світі. Втім, деякі речі не потребують підтвердження. Шостий рік поспіль Терлюга очолює світовий рейтинг. У 2023-му вона стала чемпіонкою Європи, перемогла на Європейських іграх, тричі здобувала золото на етапах Прем'єр-ліги та стала Grand Winner цієї світової серії.

Більше чтива від Марічки Кулачковської

Клочкова: тріумф і падіння "Золотої рибки", яка підтримувала Януковича, образилася на Україну і затаїлася в окупованому Криму

Оскар замість олімпійської медалі: як голлівудські зірки змінили спорт на червоні доріжки

Футбольна війна: чому путівка на Мундіаль коштувала п'ять тисяч людських життів