Враження, що Monte раптово увірвалися в український інформаційний простір та заполонили його. Від цього молодого колективу не очікували нічого грандіозного. Проте вони змогли пробитися на свій перший Мейджор та здобули вражаючу перемогу над іншою українською командою, яка вже стала легендою – NAVI. Давайте розбиратися, як казковий шлях Monte став реальністю.

З чого все почалося? Історія створення організації доволі проста. Ми з вами частенько любимо посидіти з друзями та придумувати спільні бізнес-плани. Та ось, Володимир Велетнюк, відомий під нікнеймом Woro2k, на обговоренні планів не зупинився, а пішов їх реалізовувати. Знайшов спонсорів, розповів їм про свою стратегію і переконав у тому, що зможе вивести організацію на топовий рівень. Як бачите, свого слова він дотримався.

"Я просто розумів, що ні в яку команду я не піду, бо у мене дуже погана репутація. Називали чітером, токсиком. Я нічого такого не робив, але коло людей маленьке. Зробив щось комусь не так і після цього інші будуть думати про тебе те, що їм наговорили. Я сказав інвесторам, що беру відповідальність на себе. Я зможу підібрати гравців та вивести команду на високий рівень. Якщо все буде добре, то ми в майбутньому зможемо перебити навіть NAVI", – розповів Woro2k в інтервʼю YouTube-каналу "Бомбардир".

Цікаво, що назва Monte походить від назви рідного міста Велетнюка – Монастирища. Місцеві мешканці часто називають його просто Монте. Woro2k зізнався, що був ще один варіант назви – Avangard – на честь рідного футбольного клубу. Проте на світовій арені існує казахська команда зі схожою назвою – Avangar. Тому цей варіант відпав. Емблема команди також дуже ефектна, адже були обʼєднані герб України та Монастирища.

До першого складу команди увійшли українці Володимир Woro2k Велетнюк та Сергій DemQQ Демченко, йорданець Моххамад Boros Малхас, швед Джоел joel Холмлунд та болгарин Християн Redstar Піронков.

Ці хлопці розпочали свій шлях у світі CS:GO, як команда. І менш ніж за рік змогли дійти до статусу учасника Мейджору. Відбулися зміни у складі. Замість joel та Redstar у Париж поїхали українець Віктор sdy Оруджев та польський кіберспортсмен Шимон kRaSnaL Мрожек. Експерти давали мало шансів для української команди на успіх, але вони змогли здивувати та кваліфікуватися на BLAST.tv Paris Major з CS:GO. Давайте детальніше розглянемо неймовірний шлях наших кіберспортивних козаків.

Кваліфікація на BLAST.tv Paris Major. Спочатку Monte здобули перемоги над Ence та Cloud 9. На своєму шляху зустріли команду Heroic, яка входила у топ-2 команд світу за рейтингом HLTV. Матч завершився поразкою українців. Далі команда з Монастирища зіткнулася з російським колективом FORZE. Monte впевнено забрали дві карти поспіль у принциповому протистоянні. Українці відмовилися від традиційного привітання з представниками російської команди, а на турнірі виступали у джерсі, на яких був зображений QR-код з посиланням на UNITED24.

"Вони мають спонсора "Лукойл". А це одна з найбільших нафтових компаній у росії. Вони платять податки та оплачують російські танки, які стріляють в нас на українській землі. Вони дають паливо російським літакам, які обстрілюють ракетами наші міста. Коли ми грали цей матч, по всій території України була оголошена повітряна тривога, вся карта була червоною. Тож, як можна тиснути руки людям, які підтримують війну? Це дуже просто для нас, ось так. На фронті, у тилу, онлайн – саме так", – пояснив тренер Monte Сергій lmbt Бежанов у коментарі HLTV.

Ідеально описав завершення протистояння з росіянами kRaSnaL: "Зараз вони біжать в аеропорт, а ми в Легендах".

Monte після успішної кваліфікації вийшли на свій перший Мейджор у Парижі, де розпочали шлях зі стадії Претендентів. Команда на турнір вирушила без тренера, адже через війну Бежанова просто не випустили у Францію. Проте це не завадило хлопцям стати справжньою сенсацією.

Стадія Претендентів. Українська команда здолала на своєму шляху paiN Gaming, Fluxo, The MongolZ, але поступилася FaZe Clan і ForZe. До речі, саме на цьому етапі зʼявився вже легендарний мем з тим, як sdy налаштовував свою команду.

Вже у Легендах фанати змогли насолодитися перемогою над FURIA Esports та Fnatic. На жаль, Monte поступилися Vitality. Проте ця поразка подарувала Україні дуже цікаве протистояння.

NAVI vs Monte

Так склалося, що у четвертому раунді стадії Легенд BLAST.tv Paris Major зустрілися між собою дві українські команди – Monte та NAVI. Дербі привернуло неабияку увагу глядачів. Фанати називали це протистояння "битвою ідеологій". Адже Monte мають активну проукраїнську позицію, засуджують росію та фактично є голосом України в кіберспорті. Від них не почуєш російську під час матчів, а лише українську та англійську. А ось у складі NAVI досі грають росіяни. Інтерес підігрівав конфлікт між Woro2k та S1mple (Олександр Костилєв). Зазначимо, що останній є найяскравішою зіркою світової сцени CS:GO.

Через що ж посварилися кіберспортсмени? Гравці разом брали участь в онлайновому шоу-турнірі з мікстом легенд. Команда, у якій також виступали Edward, sdy та Bondik, зуміла дістатися до фіналу, однак там програла. Під час матчів S1mple активно критикував колег, а найбільше дісталося Woro2k. Костилєв скаржився на відсутність синергії. Хоча про яку синергію можна говорити, якщо вони вперше грали разом на турнірі. Така поведінка не сподобалася Woro2k, який написав про це у Twitter. Так розгорівся конфлікт між професіоналами.

Woro2k: "Ніякого задоволення грати з тобою після першої карти, s1mple. Прикро усвідомлювати, що твій улюблений гравець сам нічого не робить, а тільки скаржиться і говорить щось іншим".

s1mple: "Усе нормально. Одного разу ти зрозумієш, що таке командна гра в шутерах. Можливо, ти почнеш відкривати рота і давати інформацію, щоб тіммейтам подобалося з тобою грати. Час мине швидко. Починай прогресувати".

Woro2k: "Ти думаєш, що чиясь помилка або погане спілкування в раунді дає тобі можливість скаржитися і поливати когось лайном? Скільки разів за кар'єру ти програвав дурні раунди? Кумедно чути все це. Бажаю тобі почати прогресувати до початку плей-офф ESL Pro League Season 16".

s1mple: "Я думаю, що ти тупий гравець. Ось що я думаю".

Woro2k: "Приборкай своє его, тому що прийде час, коли я знищу тебе на турнірах. Так, можливо, не відразу, але цей час прийде".

s1mple продовжив знищувати колегу на одному зі стрімів, вкотре наголосивши, що вважає Woro2k тупим та тим гравцем, який лише удає, що все розуміє у CS:GO, проте насправді нічого не розуміє. Woro2k розповідав, що конфлікт продовжився в особистій переписці та нічим хорошим не закінчився.

І ось сторони конфлікту зустрілися у Легендах. Woro2k обіцяв знищити s1mple і зробив це. Monte обіграли NAVI з рахунком 2:0 (Anubis – 16:12, Nuke – 16:2) і вперше у своїй історії вийшли у плей-офф Мейджора. Загалом за грою спостерігали близько 59 тисяч глядачів. Це новий рекорд українських трансляцій за всю історію. Woro2k та s1mple "відбили кулачками", а після гри гравець команди з Монастирища заявив, що поважає Костилєва як кіберспортсмена. Натомість NAVI провели вирішальний матч проти FaZe Clan, але програли з рахунком 1:2. "Народжені перемагати" покинули турнір.

Щодо Monte, то виступ на Paris Major 2023 команда завершила у топ-8, поступившись німцям з GamerLegion у чвертьфіналі. За підсумками Мейджору Monte увійшли до десятки найкращих команд світу, а також завоювали любов фанатів з усієї України.

"Наскільки важлива команда Monte для України? Це настільки щось нереальне, що я досі не розумію, як це сталося. Їхня поява повністю змінює ландшафт українського кіберспорту і я впевнений, що ми будемо згадувати цей турнір в Парижі дуже довго. От саме тоді зародився справжній український кіберспорт. До цього це був український кіберспорт, який був частиною європейського. Бо NAVI – це інтернаціональний бренд. Це Реал Мадрид світового кіберспорту. У NAVI в Бразилії підписників більше, ніж в Україні. А Monte це щось своє. Маленьке поки, але за яке хочеться вболівати до останнього крику в горлі", – підсумував відомий кіберспортивний коментатор Віталій V1latko Волочай.

Варто зазначити, що історія Monte – це не про фарт, а про важку роботу та бажання ставати кращими. Тренер lmbt розповів, що хлопці поставили абсолютний рекорд за кількістю матчів перед відбором на Мейджор. Їх було понад 200. Натомість він навів у приклад NAVI, які провели близько 60 ігор. Учасники Monte не лише талановиті, а й надзвичайно працьовиті. Навіть відсутність світла в Україні через ракетний обстріл росіянами не завадила тренувальному процесу. Генератори працювали на повну потужність.

Monte і футбол

Хлопці не лише люблять CS:GO, а й футбол. Нещодавно вони опублікували фото, на якому всім одразу стало зрозуміло, за кого вболівають учасники Monte. Цією командою виявилося київське Динамо.

На фото історія не звершилася. 25 червня представники обох команд зіграли між собою благодійний матч. Протистояння відбулося не на футбольному полі, а на картах CS:GO. Головна мета – зібрати гроші на відбудову Михайло-Коцюбинського ліцею на Чернігівщині, який 4 березня минулого року обстріляли російські війська. У складі Динамо грали Максим Дячук, Микола Шапаренко, Назар Волошин та Олександр Караваєв. Протистояли динамівцям учасники Monte: Володимир Woro2k Велетнюк, Сергій DemQQ Демченко, Айдин KrizzeN Турлибеков, а також тренер Сергій lmbt Бежанов. Були залучені й зіркові гості – український реп-виконавець Tricky Nicki та гуморист і блогер Антон Скуратов. На першій карті представники Динамо програли з рахунком 7:16, а на другій навіть здобули перемогу із результатом 16:7. Щоправда, там вони вже заручилися допомогою професіоналів.

Зазначимо, що Monte активно донатять ЗСУ та часто проводять благодійні збори. Зокрема, Woro2k збирається особисто поїхати в Херсон, щоб відвезти всі закуплені речі та допомогти людям, які потребують цього. Команда запустила лотерею з призами, щоб заохотити фанатів донатити. Monte говорили, говорять і будуть говорити про війну, щоб доносити міжнародному суспільству просту істину – росія вбиває українців.

"Щасливий день у Парижі і жахлива ніч в Україні. Знову масований ракетний обстріл. Ми завжди будемо нагадувати вам, що росія – держава-терорист. Бережіть себе та підтримуйте Україну. І пам’ятайте, це не політика, це людське життя", – заявили Monte на Мейджорі.

Побажаємо українській кіберспортивній команді Monte перемог та нових звершень. Будемо сподіватися, що NAVI візьмуть приклад з земляків і також стануть голосом України у світі CS:GO.

Інші тексти Софії Дорощук

Траса смерті на острові Мен: щороку вбиває гонщиків, дарує "мотоциклетну нірвану", шокує божевільними швидкостями

"Віра сіганула – хату перестрибнула": історія української спринтерки, яка оформила світовий рекорд зі... стрибків у довжину

Тур де Франс: пекельні маршрути, агресивні фанати та наркотики замість сну – як зароджувалась "Велика петля"