Звільнення Ігора Йовічевіча з Шахтаря шокувало багатьох: від уболівальників до медійників. Хорватський спеціаліст начебто виконав поставлені завдання, зібравши нетипову донецьку команду та створивши справжню сенсацію. Звичайно, не варто брати до уваги не виграну Лігу Європи, адже прохід до 1/8 фіналу – це вже успіх для нового Шахтаря в умовах повномасштабної війни.

Якщо футболісти донецького клубу були задоволені роботою з Йовічевічем, то, за чутками, президент "помаранчево-чорних" Рінат Ахметов не вподобав професіоналізм хорвата. Він, ймовірно, розмірковував над звільненням тренера ще до закінчення сезону УПЛ.

У списку претендентів було багато імен, однак потрібно дивитися на речі реально – мало хто погодиться покидати затишний куточок, аби працювати в умовах війни. Тож шанс очолити "гірників" отримав фахівець, який вже тренував клуб УПЛ та, зокрема, працював із донеччанами.

Першого липня 2023-го Шахтар офіційно оголосив про припинення співпраці з Йові. А вже через два дні керівництво клубу представило команді нового наставника – ним став Патрік ван Леувен, який пішов із Зорі заради донеччан. Контракт розрахований до 30 червня 2025 року, та чи буде так, час покаже.

Хто ж такий Патрік ван Леувен?

Нідерландський фахівець завершив кар'єру гравця у 27 років. У 2000-му він був призначений наставником-координатором молодих кадрів Фейєнорда, одного з найуспішніших клубів Нідерландів. Згодом, у 2006-му, ван Леувен став помічником Генка ван Сте, який очолив академію Шахтаря в Україні, а після відходу керівника у 2008 році Патрік посів його місце.

У березні 2013 року ван Леувен вирішив покинути донецький клуб і став директором казахської команди Кайрат. 24 червня 2016-го він отримав посаду виконавчого директора департаменту молоді в Маккабі Тель-Авів. А наприкінці сезону 2019/20 його призначили виконувачем обов'язків головного тренера першої команди, з якою виграв Суперкубок Ізраїлю.

У новому сезоні Маккабі очолив Йоргос Доніс із Греції, але вже у грудні 2020-го ван Леувен повернувся на тренерський місток після звільнення грека. У 2020/21 під його керівництвом команда посіла друге місце у Прем'єр-лізі та виграла Кубок Ізраїлю.

28 червня 2022 року Патрік ван Леувен став головним тренером луганської Зорі, а контракт був розрахований на 3 роки. Нідерландець взяв бронзові медалі з українською командою, також його вже тепер колишні підопічні виступлять у раунді плей-офф Ліги Європи.

Як ван Леувен покинув Зорю

Досі невідомо, як саме нідерландець оформив свій перехід у Шахтар. ЗМІ повідомляли, що ван Леувен одноосібно розірвав договір із Зорею – в угоді нідерландського фахівця не було клаусули, штрафу або компенсації. Зазначалося, що президент луганців Євген Геллер уже попросив юристів вивчити ситуацію. Начальник Зорі Ігор Гузь повідомив, що клуб не володіє інформацією про одноосібне розірвання контракту ван Леувеном із "чорно-білими".

Також серед чуток можна зустріти інформацію, що Шахтар може не платити Зорі компенсацію за перехід тренера, а гравцями компенсувати луганському клубу втрату. Наразі цей варіант обговорюється менеджерами команд.

Сам ван Леувен так пояснив, чому покинув Зорю заради Шахтаря: "Ключовим у рішенні приєднатися до Шахтаря стало те, що багато людей казали мені: "Цей клуб у твоїй крові". У мене дуже гарний зв'язок із Шахтарем. Це було одним з моїх найкращих рішень – залишити Нідерланди і переїхати в Україну, щоб працювати в донецькому Шахтарі, брати участь у зростанні клубу в той час, коли є багато амбіцій, багато можливостей ставати провідною європейською командою.

Було дуже приємно повернутися. І коли з'являється така можливість, то це не той випадок, над яким ти багато розмірковуєш. Минулого року я працював в іншому українському клубі і можу зауважити, що країна стала більш патріотичною в такий важкий час. Я бачу, як люди підтримують одне одного не тільки в межах клубу, а й просто на вулицях.

Тому вважаю, що нашим уболівальникам треба продовжувати вірити в позитивну розв'язку і за допомогою Шахтаря отримувати задоволення від команди та розвитку клубу в цей складний період".

Мабутнє Шахтаря знову під питанням

Донеччани вже розпочали підготовку до сезону 2023/24 під керівництвом нового наставника. Рік – як день. Знову нова тактика, нові вимоги, нова команда, стратегія та можливості. Спосіб вчергове заявити про себе не лише для гравців, а й для тренера.

Яким буде Шахтар під керівництвом Патріка ван Леувена – питання відкрите. Наставник не має потужного досвіду, а тим паче виступів на євроарені, адже із Зорею він зупинився ще у кваліфікації Ліги конференцій. А Шахтар звик бути лідером, який досягає максимуму. Така ж історія у чемпіонаті України.

Для Зорі був надзвичайно яскравий минулий сезон, але команда зуміла фінішувати лише третьою. Чи про такого тренера мріяло керівництво "гірників"? Ймовірно, так, адже зараз саме нідерландець взяв під своє крило футболістів Шахтаря.

Звільнення Йовічевіча виглядає, як доволі нелогічний хід – тренер зібрав потужну команду, яку вартувало б підсилити та підкорювати нові вершини у новому сезоні. А, можливо, Шахтар вирішив зробити "хід Баварії", яка вміє переманювати суперників та таким чином послаблює конкурентів.

Даріо Срна сказав, що нідерландець "холодна людина, без емоцій". Чи зможе це допомогти команді? Навряд чи. Ми звикли бачити запальний Шахтар, який вміє дивувати та проявляти свої емоції, якими б вони не були.

Чого очікувати від нового наставника – сказати важко. Однак Патрік ван Леувен – шанс переконати уболівальників та медійників, що звільнення Йовічевіча – це таки логічний хід. Новий сезон Шахтар розпочне вже наприкінці липня, базова дата першого туру УПЛ – 29 липня. Для "гірників" це виїзний матч проти Металіста 1925. Також донеччани виступатимуть у груповому раунді Ліги чемпіонів.

Хоча контракт ван Леувена з Шахтарем розрахований аж до червня 2025 року, та всі вже переконалися, що у випадку незадовільних результатів чи розбіжності поглядів "гірники" готові вказати на двері.

Інші тексти Спорт 24 про футбол

"Люди називають Вікторію "мужиком у спідниці": секрет міцного шлюбу Бекхемів – пологи до весілля і зрада в Мадриді

Маркевич у Карпатах: ще одна нова історія чи провальний досвід

Польща отримала історичного чемпіона – українець вивів у ЛЧ, тренер одразу звільнився, а Динамо потирає руки