1. Уніон Сент-Жилуаз

Звідки: Брюссель, Бельгія

Вартість складу (за оцінкою Transfermarkt): 32,68 млн євро

Суперники в ЛЄ: Брага, Мальме, Уніон Берлін

"Король повертається!" Так у березні 2021-го Дмитро Джулай ознаменував достроковий вихід Сент-Жилуаза в елітний дивізіон Бельгії. Один із найстаріших (на секундочку!) клубів країни скитався нижчими лігами 48 років поспіль, але таки віднайшов сили на історичний камбек. А між іншим, Уніон досі залишається третім у списку за кількістю здобутих чемпіонських титулів – вище лише Андерлехт і Брюгге. Дарма, що наразі останній тріумф "синьо-жовтих" датований далеким 1935 роком.

Як ви вже зрозуміли, найкращі часи Сент-Жилуаза припали на період до Другої світової війни. Хоча у 1950-60-х брюссельський клуб ще встиг понюхати пороху європейських баталій у Кубку ярмарків. Зокрема, двічі зустрічався з Ромою, вилітав від Ювентуса. А далі – прірва, довжиною у пів століття.

Відродження Уніона напряму пов’язане з Тоні Блумом – британським бізнесменом і великим профі у покері. Він підняв Брайтон до рівня АПЛ, а у 2018-му придбав ще й історичного бельгійського гранда. Успіх Сент-Жилуаза не змусив на себе чекати. Вже перший сезон після повернення у Лігу Жюпіле приніс команді "срібло", а заодно право на кваліфікацію ЛЧ. Тим болючішим був блискавичний кінець казки – у третьому раунді, після впевнених домашніх 2:0, брюссельці дозволили Рейнджерс епічний камбек (0:3) і покинули чемпіонську лігу. Зате зіграють у груповому етапі ЛЄ! Для древнього клубу це абсолютно новий досвід.

2. Балкані

Звідки: Сува Река, Косово

Вартість складу: 4,18 млн євро

Суперники в ЛК: Славія Прага, ЧФР, Сівасспор

У 2022-му для них багато що відбувається вперше, хоча сам клуб налічує вже понад сімдесят років свого існування. Але тільки зараз Балкані стали чемпіонами країни і дебютували у єврокубках. Перший кваліфікаційний раунд ЛЧ – виліт від литовського Жальгіріса (1:1, 0:1). Зате, опинившись у відборі Ліги конференцій, косовари увімкнули пекельний турборежим – 5 перемог у 6 матчах, 17 забитих голів, зняті скальпи із мальтійської Ла Фіоріти, міцного фарерського Клаксвіка та македонського Шкупі.

Тепер суперниками Балкані будуть клуби зовсім іншого рівня. З такими чемпіони Косово ще не грали ніколи. Наприкінці 90-х Сува Река пережила кривавий терор від сербської армії, яка вбила тут близько пів тисячі місцевих мешканців. Матчі ЛК нагадають Європі про таке місто і його трагедію.

3. Словацко

Звідки: Угерске Градіште, Чехія

Вартість складу: 9,28 млн євро

Суперники в ЛК: Партизан, Кельн, Ніцца

Уболівальники зі стажем (пардон за кліше!) повинні пам’ятати такий чеський клуб, як Синот. У 2000 році він об’єднався з іншим клубом Словацка Славія, утворивши Словацко. За два десятки літ молодий проект тричі виступав у Кубку Інтертото, а минулого сезону, намагаючись потрапити в Лігу конференцій через кваліфікаційне сито, одразу вилетів від болгарського Локомотива Пловдів.

Зате тепер усе інакше. Вісімнадцятого травня цього року Словацко здобув перший трофей у своїй історії, впевнено здолавши у фіналі Кубка Чехії празьку Спарту. Ліга Європи виявилась негостинною до чехів – безапеляційна капітуляція перед Фенербахче (1:1, 0:3), розлюченим свіжою поразкою від київського Динамо. А ось шведський АІК став солодкою булочкою для тренера Мартіна Шведіка і його команди – 3:0, 1:0. Жереб не пошкодував дебютантів групового турніру Ліги конференцій, підкинувши іменитих суперників рівня ЛЄ. Та хтозна, яких сюрпризів ще можна чекати від перлини Угерского Градіште.

4. РФС

Звідки: Рига, Латвія

Вартість складу: 8,45 млн євро

Суперники в ЛК: Фіорентина, Хартс, Істанбул Башакшехір

Чинним чемпіонам Латвії – лиш трохи більше 10 років. Свого часу вони опинилися в елітному дивізіоні, замінивши там легендарний клуб Сконто, який збанкрутував. Зараз у музеї РФС – чемпіонський титул і два Кубки країни. Не так вже й погано для початку. У єврокубках теж встигли зіграти кілька пристойних поєдинків, зокрема, минулоріч розтрощили Академію Пушкаша (3:0, 2:0) і до останнього боролися з Гентом (0:1, 2:2). А цього літа обмінялися перемогами з ХІКом в ЛЧ, щоправда, поступилися в серії пенальті. Історичний вихід у груповий турнір третього за статусом єврокубка латвійці оформили після подолання мальтійського Хіберніана і Лінфілда з Північної Ірландії.

У складі команди Віктора Мороза, хавбека збірної Латвії 2000-х, бачимо добре знайомого нам Каспарса Дубру. Попередні три роки цей бек провів в Олександрії, а до Риги перебрався на правах вільного агента. Окрім того, за РФС виступає Віталійс Ягодінскіс, який у минулому десятилітті чимало відбігав за Динамо-2 та Говерлу. Ну й за бразильським вінгером Біллом можна поспостерігати – до кінця року він орендований в СК Дніпро-1.

5. Пюнік

Звідки: Єреван, Вірменія

Вартість складу: 7,39 млн євро

Суперники в ЛК: Базель, Слован, Жальгіріс

Найтитулованішим клубом Вірменії ви у єврокубках нікого не здивуєте. Починаючи з 2002-го, Пюнік – постійний учасник кваліфікаційних раундів ЛЧ. Двічі вилітав від Шахтаря, одного разу – від Динамо. Цьогоріч єреванці підібралися найближче до здійснення історичного виходу в груповий турнір. Вибили ЧФР і Дюделанж, але далі "згоріли" Црвені Звезді. Не пройшли і в групу ЛЄ – завадив Шериф. Зате Ліга конференцій чекала їх із розпростертими обіймами. Спасибі, містере Чеферін!

Стежити за матчами Пюніка однозначно буде цікаво. Тут широка українська діаспора: Сергій Вакуленко, Антон Братков, Алан Ауссі, Роман Карасюк і Роберт Гегедош. Очолює цю строкату компанію Єгіше Мелікян. Колись він грав у захисті донецького Металурга, Говерли, Зорі, а в часи війни очолював кам’янську Сталь та Львів. Словом, до такої команди важко залишатися байдужим. Милосердний жереб, між іншим, залишає Пюніку хороші шанси поборотися навіть за вихід у плей-офф.

6. Сількеборг

Звідки: Сількеборг, Данія

Вартість складу: 10,7 млн євро

Суперники в ЛК: Вест Хем, Андерлехт, Стяуа

А ось ці парубки, в статусі бронзових призерів данської Суперліги, повертаються у єврокубки вперше з 2001 року. Взагалі, найкраща епоха в історії Сількеборга припадає на 90-ті. Тоді команда нав’язувала реальну боротьбу за чемпіонський титул. У 1994-му навіть приміряла комплект золотих нагород, щоб невдовзі провести єдині два матчі ЛЧ у своїй історії. Суперником данців у першому кваліфікаційному раунді стало… київське Динамо, яке тоді очолював Йожеф Сабо. У Данії зіграли по нулях, а на виїзді Сількеборг пропустив аж тричі – від Скаченка, Ковальця та Косовського.

7. Юргорден

Звідки: Стокгольм, Швеція

Вартість складу: 18,13 млн євро

Суперники в ЛК: Гент, Мольде, Шемрок Роверс

Уболівальники Юргордена – щасливі люди. Адже окрім футбольної команди, 12-разового чемпіона країни, вони ходять на матчі однойменного хокейного колективу, який тріумфував у шведській першості аж 16 разів. Щоправда, багато років і футболісти, і хокеїсти Юргордена пролітають повз головні трофеї. Кілька років тому "залізні печі" (одне з прізвиськ команди) перетиналися з нашим Маріуполем у кваліфікації ЛЄ. Тоді голи Яворського, Піхальонка та Фоміна дозволили пройти до наступного раунду саме українцям (1:1, 2:1).

У чинний розіграш Ліги конференцій Юргорден потрапив, як бронзовий призер ліги Аллсвенскан. І дуже бадьоро розправився з Рієкою (2:0, 2:1), румунським Сепсі (3:1, 3:1) та АПОЕЛом (3:0, 2:3). Група у шведів випала достатньо проста – очікуємо продовження переможного темпу.

8. Жальгіріс

Звідки: Вільнюс, Литва

Вартість складу: 6,8 млн євро

Суперники в ЛК: Базель, Слован, Пюнік

жальгіріс

Флагман литовського футболу – і цим усе сказано. Ви не знайдете жодного відомого футболіста чи тренера з литовським паспортом, який би не проходив через Жальгіріс. Екс-наставники збірної Литви Зелькявічюс та Любінскас, кіпери Стауче і Мартинкенас, захисник Шемберас, форвард Янкаускас – список можна продовжувати довго. Клуб із Вільнюса добре відомий українським уболівальникам із поважним стажем, адже був регулярним суперником Динамо, Шахтаря і Дніпра у совєтській Вищій лізі. Та й за більш сучасної епохи Жальгіріс перетинався із киянами. Сталося це у кваліфікації ЛЧ 99/00 – тоді команда Лобановського всуху переграла опонента (2:0, 1:0).

Зараз, після багатьох років перебування у затінку, Жальгіріс повертає собі втрачену славу. Команда, в якій капітанить 38-річний Саулюс Міколюнас, колишній легіонер київського Арсенала та Севастополя, влітку стала автором гучної сенсації, вибивши у 2-му раунді кваліфікації ЛЧ явного фаворита – Мальме. Причому, перемогли литовці в обох матчах. Далі ж наштовхнулися на потужніший Буде Глімт, а в Лігу Європи їх не впустив Лудогорець. Та навіть група Ліги конференцій – це вже величезне досягнення для всього литовського футболу.

9. Вадуц

Звідки: Вадуц, Ліхтенштейн

Вартість складу: 5,85 млн євро

Суперники в ЛК: АЗ, СК Дніпро-1, Аполлон

вадуц

Ця команда пише історію! Вкрай рідко у груповому етапі єврокубків опиняється представник… другого дивізіону. Вадуц грає у Челендж лізі – другій за рангом у чемпіонаті Швейцарії. Причому, стартувала команда провально – жодної перемоги у семи турах, передостання сходинка. Тим сенсаційніший прорив Вадуца у групу Ліги конференцій – на шляху до мрії прибили не лише словенський Копер, але й турецький Коньяспор і навіть віденський Рапід. Нечувано!

У сезоні 2017/18 за Вадуц виступав Марко Девіч. У 30 матчах забив 13 голів. "Тут немає великої різниці між першою та останньою, десятою командою чемпіонату, розповідав мені Марко в інтерв’ю.Лідер може спокійно поступитися аутсайдеру. Дуже непередбачувана першість, у якій тренери довіряють молодим гравцям. Так, я виступаю в неелітному дивізіоні. Але рівень виконавців тут вищий, ніж там, де я грав раніше, якщо не враховувати Шахтар, Металіст чи Рубін. Потрібно бути добре готовим фізично – молоді футболісти швидко бігають, дисципліна на хорошому рівні. Мало індивідуальних дій – колективна гра".

Цікавий факт: у єврокубках Вадуц виступає завдяки Кубку Ліхтенштейну. Клубний музей зберігає аж 48 таких трофеїв – це світовий рекорд! Тож не такий простий цей суперник Дніпра-1, яким здається на перший погляд. До речі, це буде вже третє побачення Вадуца з українськими командами. У Кубку кубків 1992/93 ліхтенштейнці осоромилися проти Чорноморця – 0:5, 1:7. А в Кубку УЄФА 2003/04 були вже більш конкурентними із Дніпром, програвши двічі по 0:1. Сподіваємося, приємна для нас традиція продовжиться.

Інші тексти автора

"Випадково вцілив собі шилом в око": Маркевич мав талант до наук, грав на фортепіано, його кумиром був Лобановський

Шухевич і спорт: грав у футбол, бив рекорди, веслував на човні з Галичини аж до моря

"Навіщо, в біса, я це роблю?": як онук січового стрільця став легендою НХЛ