Східна конференція

Бостон Селтікс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 3,70)

Прийшли: Брогдон, Галлінарі, Гріффін

Пішли: Тайс, Нейсміт, Стаускас, Фіттс, Морган

Бостон жахливо розпочав попередній сезон, проте до його середини новий головний тренер Іме Удока зміг донести до гравців свої, насамперед, захисні схеми, і Селтікс почали просто чавити суперників. Зупинити їх зуміли лише Голден Стейт Ворріорс аж у фіналі НБА.

Попри усі таланти Джейсона Тейтума і Джелена Брауна слабким місцем бостонців була погано організована командна гра в атаці, де, здебільшого, доводилося покладатися власне на індивідуальні дії Тейтума і Брауна.

Розв’язати проблему спробували Малькольмом Брогдоном, якого практично за безцінь виміняли у Індіани. Розігруючий повинен добре показати себе в команді, де йому не доведеться бути першою скрипкою, і точно зробить Бостон сильнішим. Питання лише до його здоров’я – в жодному з трьох попередніх сезонів Брогдон не зіграв більш ніж 56 матчів у регулярці.

Підсиленням атаки мав стати і Даніло Галлінарі, але італієць травмувався ще до того, як встиг приміряти форму "кельтів". Тож натомість з ринку вільних агентів підписали Блейка Гріффіна, який уже не без проблем пересувається паркетом, але завдяки досвіду і баскетбольному IQ ще може бути корисним в обмеженій ролі.

Та найгучніша зміна в Бостоні трапилася не в ростері, а на тренерській лаві. Іме Удоку, який вивів Селтікс до фіналу, змінив його помічник Джо Мазулла. І баскетбол тут ні до чого.

Удока зрадив свою наречену з дружиною одного із працівників Бостон Селтікс …

Не будемо копатися в брудних деталях, та клуб вирішив поки відсторонити Іме на невизначений термін. Втім, більше інсайдерів переконані, що до своїх обов’язків у Селтікс він вже не повернеться.

Мілуокі Бакс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 4,50)

Прийшли: Інглс

Пішли:

Міжсезоння Мілуокі минуло настільки нудно, наскільки це можливо. Бакс підписали надійного ветеране Джо Інглса і цим обмежилися. Зрештою, навіщо ламати те, що і так добре працює. Головною причиною вильоту "оленів" з минулого плей-офф була травма Мідлтона. Тепер Кріс здоровий, тож Янніс і Ко знову серед головних претендентів на титул.

Бруклін Нетс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 4,50)

Прийшли: О’Ніл, Воррен, Ватанабе, Маркіф Морріс

Пішли: Браун, Драгіч, Драммонд, Графін

Бруклін залишається однією з найгучніших команд НБА та одним із фаворитів на титул просто за замовчуванням. Команда, у якій грають Кевін Дюрант та Кайрі Ірвінг, не може бути не претендентом на титул, принаймні, на папері.

У реальності ж скандалів поки більше, ніж результатів. Дюрант вимагав обміну або звільнення генерального менеджера та тренера Стіва Неша. Дюрант залишився, Неш залишився, менеджер залишився. Кайрі Ірвінг вимагав обміну – теж залишився.

Бен Сіммонс, якого в середині минулого сезону отримали в обмін на Джеймса Хардена, все ще не зіграв за Бруклін жодного матчу. Нещодавно Бен ще й зізнався, що мав серйозні психологічні проблеми, через які і не виходив на паркет.

Спрогнозувати, як усе це працюватиме – абсолютно неможливо.

Маямі Хіт (коефіцієнт на перемогу в конференції – 6,00)

Прийшли:

Пішли: Такер, Сілва, Маркіфф Морріс

Переможцям попереднього регулярного сезону на Сході буде непросто повторити свій успіх. Хіт втратили Пі Джея Такера і залишилися без жодного перевіреного на рівні НБА важкого форварда.

Значні хвилини доведеться грати або маленьким складом з Джиммі Батлером на "четвірці", або покладатися на новачка Ніколу Йовіча, вибраного аж під 27-м номером драфту.

Щоб залишатися успішними, Маямі сподіватимуться на прогрес Бема Адебайо і Тайлера Хірро, якому виписали новий 4-річний контракт аж на 120 млн доларів. До того ж, здоровими повинні залишатися ветерани Батлер та Лаурі.

Втім, головна сила Хіт все одно залишається в, ймовірно, найкращому на цю мить тренері НБА Еріку Споельстрі. "Спо" вже не раз доводив, що здатен зліпити з того, що дають, команду серйозного рівня, тож скидати Маямі з рахунку було б великою помилкою.

Філадельфія Сіксерс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 8,00)

Прийшли: Мелтон, Такер, Хауз, Харрел

Пішли: Грін, Джордан, Колі-Стайн

Обмін Джеймса Хардена у середині минулого сезону не дав очікуваного результату. Харден був мало схожим на себе найкращого зразка, втім цього разу усе може бути інакше.

Харден люто попрацював у міжсезоння. За його власними словами, Джеймс скинув 45 кг. Та навіть якщо він дещо перебільшує, форму Харден дійсно набрав таку, якою давно не міг похвалитися.

Сіксерс вкрали Пі Джея Такера з Маямі, який повинен суттєво допомогти Ембіду в обороні. Деандре Мелтон теж допоможе покращити справи на своїй половині паркету. Тож якщо Джоель залишатиметься здоровим, Філадельфія має усі шанси не лише на вдалу регулярку, але й на глибокий заплив у плей-офф.

Клівленд Кавальєрс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 15,00)

Прийшли: Мітчелл, Рубіо, Лопес, Нето

Пішли: Секстон, Марканен, Фрейзер, Фалл, Агбаджі

Клівленд виявився найщедрішим з тих, кого зацікавив зірковий захисник Донован Мітчел, коли Юта вирішила влаштувати глобальну перебудову.

Віддати довелося чимало – Коліна Секстона, Лаурі Марканена, аж 3 піки першого раунду драфту та ще 2 обміни піками (2026 і 2028 років).

Проте натомість Клівленд отримав зміну статусу з молодої перспективної команди на клуб з чемпіонськими амбіціями. Нехай дещо авансом, та все ж. Дует Мітчел / Гарланд – одна з найсильніших атакувальних зв’язок задньої лінії у всій лізі. Додаємо сюди блискучий дует великих Моблі / Аллен і отримуємо команду, що не повинна мати проблем з виходом у плей-офф, а от далі…

Наскільки Мітчел та Гарленд класні в атаці, настільки ж вони безнадійні в обороні. Саме оригінальні схеми у захисті стали візитівкою Клівленда в минулому сезоні, і повторити це знову буде непросто.

До того ж, у Кавальєрс відкритим залишається питання зі стартовим третім номером: Лаверт буде ще однією проблемою в обороні, а Окоро не здатен дати практично нічого в атаці.

Попри все, спостерігати за ростом Клівленда буде дуже цікаво.

Торонто Репторс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 17,00)

Прийшли: Портер, Хуанчо Ернангомес, Джексон

Пішли: Бонга, Ватанабе, Михайлюк

Торонто не зміг втримати Святослава Михайлюка і цим поставив хрест на будь-яких сподіваннях у новому сезоні. Насправді – ні.

Репторс у це міжсезоння були серед головних претендентів на Кевіна Дюранта, який бунтував у Брукліні. Втім, домовитися не вдалося і канадці вирішили не робити інших різких рухів.

"Динозаври" очікуватимуть прогресу від найкращого новачка минулого сезону Скотті Барнса, а надійні Ван Вліт, Сіакам, Анунобі, Трент не дадуть випасти з боротьби за плей-офф.

А ще "динозаври" підписали кінозірку Бо Круза, менш відомого, як Хуанчо Ернангомес. Тож і увага медіа клубу забезпечена.

Атланта Хоукс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 25,00)

Прийшли: Маррей, А. Холідей, Д. Холідей, Камінскі, Сілва, Калвер, Крейчі

Пішли: Галінарі, Нокс, Хьортер, Райт, Дженг, Луваво-Кабарро

Атланта після провалу в попередньому сезоні підписала цілий оберемок баскетболістів, проте важливе ім’я серед них лише одне – Дежонте Маррей. Донедавна лідер Сан-Антоніо стане партнером Трея Янга у задній лінії Хоукс.

Новачок повинен допомогти приховати проблеми Янга в обороні, проте як ці двоє ділитимуть володіння поки зрозуміти важко. І Трей, і Дежонте найефективніші саме з м’ячем у руках.

Та це, радше, з розряду приємних проблем. З Капеллою, Коллінсом, Хантером та Богдановічем склад Аталанти виглядає цілком спроможним здивувати букмекерів, які не пророкують Хоукс значних досягнень

Чикаго Буллз (коефіцієнт на перемогу в конференції – 28,00)

Прийшли: Драгіч, Драммонд

Пішли: Браун

"Бики" в міжсезоння не зробили нічого, щоб змогло перетворити їх на реального претендента на високі місця. Так, ДеРозан та Лавін продовжуватимуть тішити яскравими епізодами в окремих матчах, проте Вучевіч продовжить бути “дірою” в захисті, а Лонзо Бол продовжить лікуватися.

Якщо чикагці і проб’ються до плей-офф, то далі першого раунду побачити їх дуже складно.

Нью-Йорк Нікс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 34,00)

Прийшли: Брансон, Михайлюк, Хартенштайн, Харріс

Пішли: Вокер, Ноель, Бьоркс, Гібсон

Представники “Великого яблука” провернули найгучнішу угоду міжсезоння, підписавши Святослава Михайлюка, чим практично забезпечили собі місце серед головних претендентів на титул. Насправді – ні.

Святослав підписав негарантований контракт і поки незрозуміло, чи залишиться він у Нью-Йорку до кінця сезону. Проте Михайлюк усе ще в НБА, і це вже непогано для нього. Хоча розраховувати на значну ігрову практику українцеві не варто.

Нікс прагнули вихопити з Юти Донована Мітчела, але відмовилися віддавати за нього пів команди, тож захисник поїхав у Клівленд. Самі ж нью-йоркці вдовольнилися Джейленом Брансоном, який у минулому плей-офф заробив собі на хороший контракт, доки Лука Дончіч був травмованим.

Разом з Барретом та Рендлом Брансоном повинен створити в Нью-Йорку не дуже велике тріо, що спробує поборотися за плей-інн.

Шарлотт Хорнетс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 34,00)

Прийшли: Сміт

Пішли: Харрел

Один з лідерів минулорічних Хорнетс Майлз Бріджес, який реально претендував на максимальний контракт, виявився справжнім виродком. Баскетболіст бив власну дружину на очах у їхніх дітей. Якщо Бріджесу і вдасться уникнути в’язниці, то в НБА його повернення навряд чи чекатимуть з розкритими обіймами.

Тож Хорнетс доведеться тягти вже немолодому Гордону Хейворду і Ламело Болу… який серйозно травмувався в передсезонці.

Сумнівні рішення приймає і власник команди Майлк Джордан. Замість молодого та цікавого наставника Джеймса Борегго, який, здавалос, ідеально підходив молодій команді, вирішили повернути Стівена Кліфорда в надії, що він зможе поставити команді гру в захисті.

Чекати звершень від Шарлотт не варто.

Вашингтон Візардс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 50,00)

Прийшли: Монте Морріс, Бартон, Райт, Гібсон, Девіс (№10 драфту)

Пішли: Коллдуелл-Поуп, Саторанскі, Сміт, Нето, Браянт

Бредлі Біл та Крістапс Порзінгіс знову спробують довести усій лізі, що вони повноправні зірки, з якими можна добиватися результату. На старті сезону Вашингтон видасть кілька непоганих матчів, згодом Крістапс традиційно травмується, Біл почне сумувати.

Принаймні можна буде поглянути на прогрес молодих Авдії, Кісперта і новачка Девіса.

Індіана Пейсерс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 150,00)

Прийшли: Матюрін (№6 драфту), Тайс, Нейсміт, Стаускас, Фіттс, Сірвідіс

Пішли: Брогдон, Рубіо, Воррен, Андерсон

Обмінявши Брогдона в Бостон, Індіана продовжила планомірну перебудову. Варто чекати, що до зимового дедлайну команду покинуть і Майлз Тьорнер та Баді Хілд.

При цьому в Пейсерс уже є непогане молоде ядро із Тайріза Халібьортона, Кріса Дуарте, Джейлена Сміта та новачка Беннедікта Матюріна. Індіана зливатиме сезон у надії на ще один високий пік драфту, але приємно здивувати у кількох матчах Пейсерс цілком під силу.

Орландо Меджик (коефіцієнт на перемогу в конференції – 150,00)

Прийшли: Банчеро (№1 драфту), Сімпсон

Пішли: Лопес

Меджик блискуче виконали завдання на минулий сезон, ставши однією з найгірших команд ліги та отримавши за це перший номер драфту.

Новачок Пауло Банчеро дійсно має потенціал стати елітною суперзіркою. Втім, поки Орландо сконцентрується на розвитку форварда та інших своїх молодих талантів. У Меджик, схоже, світле майбутнє, але найближчі кілька сезонів чекати серйозних результатів не варто.

Детройт Пістонс (коефіцієнт на перемогу в конференції – 150,00)

Прийшли: Айві (№5 драфту), Вокер, Ноель, Бьоркс, Нокс, Богдановіч

Пішли: Грант, Сірвідіс, Гарза, Олійник, Лі, Джексон

На розвиток молоді, здавалося б, повинен робити ставку і Детройт. Кейд Каннінгем у минулому сезоні вже довів, що буде зіркою у цій лізі. На літньому драфті під п’ятим номером обрали атакувального захисника Джейдена Айві, ще є перспективні Бей та Стюарт.

Втім, Пістонс несподівано вирішили, що з цими хлопцями вже можна боротися за результат. Детройт підписав ветеранів Бояна Богдановіча та Алекса Бьоркса. Такі кроки зазвичай роблять клуби, що планують змагатися за плей-офф. Повірити в успіх експерименту Пістонс складно – все-таки лідери занадто молоді.

Втім, і зовсім провальною ідея не повинна стати. Якщо не спрацює – то взимку ветеранів можна обміняти на ще кілька піків чи молодих гравців.

Інше чтиво Спорт 24 про баскет

"У церкві зустрів свою дружину": баскетболіст, який став священиком, але потім повернувся

Україна на Євробаскеті-2022: драма Михайлюка, а Багатскіс затіяв ігри розуму – дорікати чи ні?

"Хотів взяти автограф у Сабоніса, але зніяковів": легенда нашого баскету – про долоню Майкла Джордана і Біблію у потязі