Лише раз за всю історію, у 2014 році, збірна України з баскетболу грала на ЧС. Тоді підопічним американця Майка Фрателло не довелося виступати у відборі. "Синьо-жовті" заробили путівку роком раніше, фінішувавши шостими на чемпіонаті Європи.

На самій планетарній першості українці обіграли Домініканську Республіку та Туреччину, змогли виграти першу чверть у збірної США, а до плей-офф не вийшли лише за додатковими показниками, пропустивши вперед Нову Зеландію та Домінікану.

У будь-якому разі 2013-14 роки стали поки найуспішнішими в історії українського баскетболу. Майже через десятиліття є шанс повторити щось схоже, але липневі матчі, попри дві перемоги та лише одну поразку, залишили двояке враження.

УКРАЇНА – ГРУЗІЯ – 79:66
ПІВНІЧНА МАКЕДОНІЯ – УКРАЇНА – 68:73
УКРАЇНА – ІСПАНІЯ – 76:77

Нині тільки двоє українців виступають в найсильнішій баскетбольній лізі світу НБА. І хоча Святослав Михайлюк та Олексій Лень далекі від провідних ролей за океаном, приїзд будь-кого із них у збірну підіймає її рівень на кілька сходинок.

У матчах проти Грузії, Північної Македонії та Іспанії Михайлюк став найрезультативнішим гравцем "синьо-жовтих" (18,3 очка в середньому). Наставник українців Айнарс Багатскіс віддав йому ключі від нападу команди, і впевненості в собі захиснику точно не бракувало: 56 кидків за три матчі (в найближчого переслідувача Санона – 25).

Проте з реалізацією все було зовсім не так весело – лише 35,7%. Якщо відкинути матч з відверто слабкими македонцями, який до того ж не мав турнірного значення, Михайлюк закинув лише один (!) триочковий з 14 спроб в поєдинках із грузинами та іспанцями.

До честі Святослава він все одно знаходив способи заробляти очки. При цьому робив те, що йому зазвичай забороняють в НБА – активно йшов у проходи. До того ж, якою б не була ефективність Сві, суперники не могли залишати його без уваги.

Іспанці в четвертій чверті регулярно кидали на Михайлюка дабл-тіми, завдяки чому хтось інший з українців постійно опинявся вільним. З одного боку, сама присутність гравця такого рівня на паркеті розв’язує руки партнерам. З іншого, скористатися цим вдавалося не так часто через брак плеймейкерських навичок у Святослава. Відсутність універсальності – одна з головних проблем, що не дають українцю отримати більшу роль в НБА.

Усі матчі відбору ЧС захисник провів нібито у відриві від команди. Рух м’яча, покликаний розхитати оборону суперників, зазвичай закінчувався на ньому, після чого Сві збивався на кидок через руки чи складний прохід. Показовий момент трапився наприкінці матчу з іспанцями.

30 секунд до сирени, рахунок 76:76 – Михайлюк майже увесь відведений час на атаку стукає м’ячем об паркет і просто кидає, не доходячи більше метра до дуги – м’яч навіть не торкається кільця.

Немає найменшого наміру звинуватити Святослава у поразці іспанцям. Далеко не факт, що без нього вдалося б зайти в таку близьку кінцівку з однією із найкращих команд світу (нехай і не в оптимальному складі). Свою роль зіграв і брак практики українця в Торонто Репторс. Проте липневі поєдинки яскраво продемонстрували, що Михайлюк все-таки скорер.

Йому потрібен поруч якісний розігруючий, який би дозволив і Сві отримувати м’яч в зручних позиціях, і загравав би інших партнерів. Тут виникає питання до тренерського штабу, якому не вдалося оптимально використати таланти захисника, та до цього ще повернемося.

Стабільно добре виконувати роль розігруючого не вдавалося нікому з перших номерів нашої команди. Санон традиційно для себе чергував моменти геніальності з невиправданими кидками та необдуманими рішеннями. Денис Лукашов, як завше, демонстрував у формі збірної усе на що здатен, та в 33 роки інтенсивні відрізки даються все важче.

Доводиться знову повертатися до думки про когось із натуралізованих баскетболістів. На Євро-2013 та ЧС-2014 атаку українців вів Пух Джетер. Утім, наскільки ймовірним є подібне у сучасних реаліях – поки питання без відповіді.

Схожа до Михайлюка історія і з другою зіркою збірної України, центровим Гран Канарії Артемом Пустовим. З одного боку, насамперед, його стараннями "синьо-жовтим" вдалося зім’яти іспанців на щитах – 47 підбирань проти 38, 22 проти 13 – в нападі.

З іншого, наприкінці матчу саме Пустового іспанці зробили мішенню. Раз за разом захисники "червоної фурії" розмінами витягували Артема з-під кільця і стабільно набирали через нього очки. Центровий точно давав команді більше, ніж забирав у неї, проте тут знову виникають запитання до тренерського штабу.

Айнарс Багатскіс з помічниками ніяк не відреагували на очевидні удари іспанців у Пустового, не використали з максимальною ефективністю сильні сторони Михайлюка, а коли все ті ж піренейці наприкінці матчу перейшли на зонний захист, атака "синьо-жовтих" просто зупинилася.

Наставникам доведеться зробити чимало висновків перед наступними поєдинками відбору та чемпіонатом Європи. Проте і позитивних моментів не бракувало. Чи не головним приємним сюрпризом стала впевнена гра Івана Ткаченка, який закрив проблемну позицію легкого форварда. Гравець Черкаських Мавп реалізовував понад 45% триочкових та класно відпрацьовував в обороні (чого варті лише 3 перехоплення проти іспанців).

Не розчарував і досвідчений В’ячеслав Бобров, який встигав, здавалося, усюди. Саме форвард не забив з-під кільця кидок на останніх секундах, що мав принести перемогу над іспанцями, та цей епізод не повинен перекреслювати усе, що Бобров зробив раніше.

Україна вийшла до другого кваліфікаційного раунду ЧС-2023 з однією перемогою (над грузинами). Тріумф над іспанцями суттєво підвищив би шанси поїхати на планетарну першість.

Без цього ситуація куди складніша, але не безнадійна. Ми зіграємо по два матчі з італійцями, ісландцями та Нідерландами. 5 перемог у цих поєдинках повинні дозволити вирвати путівку (посприяє перевага в особистих зустрічах над Грузією).

Символічно 24 серпня українці зіграють надважливий матч проти найсильнішого з цих суперників – Італії, а 27 серпня – на виїзді проти Ісландії. В обох цих зустрічах Україні, ймовірно, допоможе не лише Михайлюк, але й Олексій Лень.

Святослав до того часу повинен краще адаптуватися до командної гри, а з правильними рішеннями від тренерського штабу дві перемоги виглядають зовсім не неймовірними. Решту поєдинків відбору доведеться грати вже без хлопців з НБА, але й самі матчі будуть легшими (зокрема, 2 проти відвертих аутсайдерів нідерландців).

Та перед тим, Михайлюк і Лень зможуть зіграти ще й на Євробаскеті-2022, який відбудеться у вересні.

Шосте місце у 2013 році досі залишається найкращим результатом "синьо-жовтих" в історії. Час оновити рекорд?

Інші тексти Спорт 24 про баскетбол

У ліжку з баскетбольною командою: одна з найсексуальніших жінок планети колекціонує романи із зірками НБА

"Найкраща команда в історії": як Голден Стейт Ворріорс відродилися з попелу та стали чемпіонами НБА

"Мені аплодував Фідель Кастро": олімпійська чемпіонка-92 – про історичне золото України і вбитого чоловіка