"Все нормально. Я під Києвом залишаюся. Навіщо їхати кудись? Зараз по всій Україні стріляють. Але все нормально у нас. Потрібно бути впевненим в собі, в перемозі, сприймати все так, як воно є. Ми переможемо. Весь світ з нами. Без допомоги світу і Європи ми б не впоралися з росією. А так, з їх допомогою, з санкціями все вдасться.

Там всередині росії ще почнеться, коли люди зрозуміють, що їх дурять. Вони ж думають, що війна йде лише в Донецьку, за Донбас. Вони не знають, що йде війна по всій Україні. Мені телефонував друг з москви, з яким ми разом виступали, питав: "Що у вас там в Донецьку сталося? Ваші бендерівці дітей повбивали!"

Я йому й відповів, що вони там зомбовані всі в росії, що у них мізки запудрені, що зараз справжнісінька війна, як в 1941-му році. Вони цього не знають, не вірять. В тебе ж інтернет є! Зайди, подивися. А вони переказують те, що їм кажуть по телевізору. Вірять? Коли їсти не буде чого, тоді все зрозуміють.

Чи справедливо відсторонювати російських спортсменів? Я вважаю, що це нормально. Тому що російські спортсмени здебільшого підтримують путіна, їм же сказали, що у нас тут бандерівці та неофашисти. Так що правильно заборонили їм виступати – щоб у них в голові щось закрутилося, щоб дійшло, що путін – ворог всього людства, що в нього дах поїхав.

Хіба ж спорт поза політикою? Всі спортсмени в політиці. Коли підіймають прапор країни, то що це? Спортсмени – частина держави, частина політики. Так, ми нею прямо не займаємося, але ми все одно до неї дотичні.

Мир – це найголовніше. Мир має бути на землі. Будь-яка війна – це погано, це людські жертви, долі руйнуються. Я зараз дивлюся на Маріуполь, на Чернігів… Зруйновані міста. Повністю. Тисячі людей загинули. Мільйони людей виїхали. Без чоловіків. Чоловіки залишилися тут. Це ж катастрофа для людей. Довго будуть ці всі рани гоїтися. І психологічні, і моральні, і матеріальні.

Потрібно буде по-новому міста будувати, дороги. Люди все життя збирали гроші на квартири, а вони розбиті зараз стоять, все згоріло, все зламане. Мільйонам людей життя доведеться розпочинати з нуля. Це велика трагедія. Довго будемо рани заліковувати. росія… вона для нас така, що її зараз для нас наче й не існує. На довгі роки вона для нас ворог номер один.

Якою буде Україна після перемоги? Скажу чесно, я її бачу набагато кращою, ніж вона була. Люди зміняться, світогляд зміниться", – сказав Крісс для Xsport.ua.

Додамо, що Григорій Крісс є чемпіоном світу з фехтування та олімпійським чемпіоном у 1964 році. Виступав за збірну СРСР. Його батько загинув на фронті у 1944 році під час Другої світової війни.