"Я можу сказати, що аргументи лунали від африканських, азійських країн, саме від них. Звучало: "Як же ми можемо порушити права спортсменів? Вони не винні в тому, що творить держава".

І на це тиснула росія. "Ми поза політикою", – казав президент російського паралімпійського комітету. – Ми не повинні відповідати за якісь політичні співпраці між країнами. Ми займаємося спортом. Спорт – це головне".

До мене підходив не один делегат Генеральної асамблеї і говорив відверто, що є тиск через посольство росії на національні паралімпійські комітети через відповідні суб'єкти в урядах цих країн. Тиск був сильний. Я не готовий відкрити назву цих країн, бо вони мені не давали повноваження на це.

Я запитав у делегатів Асамблеї: "Зрозуміймо, як українські паралімпійці можуть стояти на спортивних аренах Парижа поряд із ґвалтівниками та вбивцями їхніх батьків, сестер, мам? Стояти поряд із тими, хто розстрілював їхні домівки, руйнував українські міста й села? Або стояти поряд із тими, хто в соціальних мережах підтримував цю вбивчу "спеціальну військову операцію"?".

Як взагалі ці суб’єкти паралімпійського спорту росії можуть бути нейтральними? Ви їх можете вважати нейтральними? Я питав у делегатів Генеральної асамблеї: "Як їх можна вважати нейтральними? Ви хочете бути з ними в паралімпійській сім’ї?".

Це були, безумовно, риторичні запитання. Але я особисто не зупиняю свою роботу. Я звертаю увагу, що ми змогли вигнати на цілий рік цих вбивць з міжнародного паралімпійського руху. Але проти нас діяла потужна, я б сказав, така пропагандистська машина і важка вбивча сила, яку мобілізувала росія як держава.

Зараз я особисто збираюся працювати над процедурою ідентифікації "нейтральності" цих спортивних суб’єктів із Росії, які мають намір брати участь в Паралімпіаді в Парижі", – сказав Сушкевич у коментарі Суспільне Спорт.