"До НОК України надійшов лист від Федерації дзюдо України про порушення Міжнародною федерацією дзюдо рекомендацій МОК від 28 березня 2023 року щодо міжнародних федерацій та міжнародних спортивних подій про участь спортсменів з російським або білоруським паспортом у змаганнях.

Вказане порушення полягає в тому, що Міжнародна федерація дзюдо допустила представників рф, які є військовослужбовцями, до участі в чемпіонаті світу з дзюдо, який проходитиме в Досі (Катар) 7-14 травня 2023 року.

До цього листа додається список спортсменів-представників рф, які зареєстровані для участі в чемпіонаті світу з дзюдо та мають контракти зі збройними силами або органами національної безпеки росії.

На жаль, ми маємо приклад безпрецедентного нехтування олімпійською хартією, рішеннями та рекомендаціями Міжнародного олімпійського комітету. Ця ситуація ще раз підтверджує, що наші побоювання щодо невиконання рекомендацій МОК не є безпідставними.

За цих обставин ми ще раз наголошуємо на незмінній позиції України, що поки росія за допомогою уряду білорусі продовжує війну проти народу України, російським і білоруським спортсменам необхідно заборонити участь у міжнародних змаганнях в будь-якому статусі, в тому числі нейтральному", – йдеться у заяві НОК України на офіційному сайті.

Нагадаємо, що МОК рекомендує допускати під нейтральним прапором росіян та білорусів в одиночних видах спорту. Одна з умов – відсутність звʼязків з армією та силовими структурами.