Нагадаємо, нещодавно Міністерство спорту опублікувало наказ, за яким збірним України заборонили брати участь у турнірах, де присутні російські та білоруські атлети. У наказі зазначено, що у разі його порушення всеукраїнські федерації будуть позбавлені статусу "національних".

18 квітня Кабінет Міністрів України вніс зміну до постанови "Про затвердження Положення про надання на конкурсних засадах спортивній федерації статусу національної та позбавлення такого статусу".

Таким чином в оновленій версії документа окреслено три основні підстави: порушення (невиконання) умов договору про співпрацю; виявлення недостовірної інформації в документах після надання статусу національної; участі спортсменів, що є членами відповідних спортивних федерацій, у міжнародних спортивних змаганнях, в яких беруть участь спортсмени з рф та рб.

"Особливістю статусу "національна" є те, що держава надає окремі повноваження федераціям щодо розвитку виду спорту, проведення офіційних чемпіонатів та інших змагань в Україні та можливість представляти Україну на міжнародній спортивній арені", – пояснюється у заяві.