Він стояв на сцені пабу в Гельсінкі з мікрофоном у руці. Перш ніж почати співати, несподівано звернувся до публіки: "Вважайте, вам пощастило, що вас звуть не Маті Нюкянен". То був один з його з останніх виступів перед смертю у лютому 2019-го.

Ніхто ніколи не літав так далеко, як Маті, ніхто ніколи не падав так швидко, як Маті. За рекордно короткий час він пройшов шлях від героя нації до людини, чиї витівки наповнювали газети більше, ніж рекорди та золоті медалі. Його обожнювали, але він ненавидів своє життя.

Всього за 10 років активної кар'єри (1981-1991) "Блакитний ангел" виграв геть усе в стрибках з трампліна. Його кар'єра була синонімом золота. Уже в другому сезоні, у віці 19 років, він підкорив ЧС в Осло. Та це лише початок. На зимових Олімпіадах (1984, 1988) Нюкянен завоював п'ять медалей, чотири з яких – найвищого ґатунку.

Він став п'ятиразовим чемпіоном світу та найуспішнішим спортсменом Ігор в Калгарі разом із нідерландською ковзаняркою Івонн ван Геннеп (3 золоті нагороди). Нюкянен володів божественним талантом, але не мав голови, щоб впоратися зі славою. На презентації власної автобіографії "Привіт з пекла" у 2006-му він сказав: "До біса, ця книга не може бути такою ж поганою, як моє життя".

Маті було всього вісім років, коли батько поставив його на лижі і дозволив літати. Усе почалося на пагорбі в Йіваскіле, за 150 кілометрів на північ від Гельсінкі. Стрибки перетворилися на одержимість. Ідеальний варіант для хлопчини, аби виплеснути зайву енергію. 10-годинні тренування стали для нього нормою. На тому освітленому прожекторами пагорбі з канатною дорогою хлопчисько проводив цілий день. Зрештою важка праця принесла бажані плоди, і навіть більше.

Дебютне золото ЧС в Холменколлені Нюкянен виграв у настільки густому тумані, що ледь міг побачити кінець власних лиж. Але він не боявся, адже завжди керувався інстинктом. У легендарному поєдинку з німцем Єнсом Вайсфлогом молодий фін здобув своє перше олімпійське золото на великому трампліні в Сараєво (1984) і протягом чотирьох наступних сезонів усіх змітав. Та навіть тоді його схильність до алкоголю створювала проблеми.

У "Блакитного ангела" було б ще більше перемог, золотих медалей і рекордів, якби не чарка. Він вперше спробував алкоголь у 14, і після цього вже не зміг зупинитися. Маті Пулі, улюблений тренер і людина, яка навчила його стрибати, тричі виключав Нюкянена зі збірної. Спочатку п’яний спортсмен намагався стрибнути на новорічному турі в Гарміші, згодом побився з колегами по збірній, і зрештою вдерся в кіоск, поцупивши цигарки та ящик пива.

Після провального ЧС-1991 Нюкянен більше не міг опиратися залежності. Він залишив стрибки у 28. Деякі фінські бізнесмени спробували скористатися популярністю Маті, умовивши його розпочати кар'єру співака. Ба більше, у 1992-му він випустив дебютний альбом під назвою "Yllätysten yö", який розійшовся тиражем у понад 25 тисяч примірників.

Нюкянен був одружений шість разів, двічі з Мерві Тапола, донькою фінського ковбасного короля. Нещасна жінка 15 разів подавала на розлучення. Вони остаточно розійшлися у 2010 році, Маті звинуватили в спробі задушити і зарізати власну дружину. Саме тоді легенду вперше засудили до 16 місяців ув'язнення. Після цього він ще кілька разів потрапляв за грати, зокрема, намагався вбити близького родича.

Маті також спробував себе у політиці, а коли досяг дна, працював стриптизером казино у Гельсінкі. Він продав усі свої медалі, щоб зібрати грошей на щоденні запої, а також знявся в порнофільмі. Кульмінацією абсурдного життя стала робота у весільному агентстві.

Спортсмен віджартовувався: "Зараз я шлюбний консультант. Якщо у вашому особистому житті справи йдуть надто добре, зателефонуйте мені. Я можу зіпсувати будь-що за сім секунд".

Нюкянен хотів втопитися у своєму улюбленому напої – яблучному сидру. "Ми зробили все, щоб йому допомогти. Возили його в реабілітаційні клініки, але коли він повертався, то відразу починав пити", – крізь сльози розповідав тренер Пула. Агонія закінчилася 4 лютого 2019 року. Буквально через три дні після того, як він заспівав у "Равінтолі" в Гельсінкі. Маті залишив двох дітей, Евеліну та Самі, які досі намагаються зрозуміти, ким був їхній батько – генієм чи божевільним.

Переклад та адаптація матеріалу Sportal.blic.

Читайте також:

"Температура зросла до 41 градуса, я втрачав свідомість": лідер українського скелетону – про Пекін-2022 і розбитий ніс