Олімпіада 2022

Зимові Олімпійські ігри будуть проходити у столиці Китаю Пекіні з 4 по 20 лютого. На підготовку до змагань КНР витратила космічні 39,5 мільярдів доларів. Більше на організацію змагань витрачала лише Росія у 2014 – понад 50 мільярдів доларів.

Участь в Олімпіаді візьмуть 80 країн-учасниць, які змагатимуться у 15 видах спорту за 109 комплектів нагород. Головними претендентами на найбільшу кількість медалей є власне господарі турніру, США та Росія, яка через скандали з допінгом представлена як ОКР. Свій клас можуть показати й скандинави, але основна боротьба буде точитися між трьома гігантами.

Україна на Олімпіаді

На Олімпійських іграх у Пекіні під жовто-синім прапором виступить 45 спортсменів. До рекорду Солт-Лейк-Сіті (68) цього разу не дотягнули, але загалом показник є звичним для нашої команди.

Зимові види спорту – не та царина, де представники Україні перебувають на перших ролях. Здобуття будь-якої нагороди вже можна розцінювати як диво, а "золоті" медалі взагалі підпадають під категорію "неможливо". Щоправда, українські спортсмени люблять дивувати, доводячи, що немає нічого неможливого.

Хороші шанси на успіх у наших біатлоністів. Чоловіча команда може яскраво себе показати в естафеті, жіноча команда теж спроможна на успіх. Штучний сніг стане фактором, який матиме великий вплив, тож за біатлоном варто поспостерігати. Юлія Джима – наша надія в індивідуальній гонці, але багато залежатиме від її стрільби.

Переможець Ігор-2018 Олександр Абраменко знову готовий створити сенсацію у фристайлі. Як і 4 роки тому, жоден експерт не вважає його фаворитом, проте ще одне "золото" стане надзвичайно ефектним аргументом українського спортсмена.

На особливу увагу заслуговують і представниці жіночого фристайлу – Анастасія Новосад та Ольга Полюк. На етапі Кубка світу у Фінляндії вони посіли першу та третю сходинку. Будемо сподіватися, що смак великої перемоги лише розпалив їх медальний апетит.

Українська команда у Пекіні – це атлети, які пройшли великий шлях до заповітної мрії. Кожен з них здатен зробити подвиг та вибороти місце на п'єдесталі переможців.

Залишається тримати кулаки, віддано вболівати та сподіватися, що спортивна фортуна буде на їх боці та допоможе продемонструвати свій найкращий результат. "Жовто-синя" команда завжди прагне до найвищих результатів та не слідує правилу П'єра де Кубертена "Головне – участь, а не перемога".

Повний склад збірної України

Біатлон: чоловіки – Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Богдан Цимбал, Артем Тищенко; жінки – Юлія Джима, Олена Білосюк, Валентина Семеренко, Дар'я Блашко, Ірина Петренко.

Лижні перегони: чоловіки – Олексій Красовський, Руслан Перехода; жінки – Марина Анцибор, Вікторія Олех, Юлія Кроль, Валентина Камінська, Дар'я Рубльова.

Фігурне катання: Іван Шмуратко (чоловіки), Анастасія Шаботова (жінки), Олександра Назарова та Максим Нікітін (танці на льоду), Софія Голіченко та Артем Даренський (команда в спортивній парі).

Санний спорт: чоловіки – Антон Дукач, Андрій Мандзій; жінки – Олена Стецків, Юліанна Туницька; парний екіпаж – Ігор Стахів/Андрій Лисецький.

Фристайл: чоловіки – Олександр Абраменко, Дмитро Котовський, Олександр Окіпнюк; жінки – Анастасія Новосад, Ольга Полюк (усі – лижна акробатика).

Стрибки з трампліна: Віталій Калініченко, Євген Марусяк, Антон Корчук.

Шорт-трек: Олег Гандей, Уляна Дуброва.

Гірськолижний спорт: Іван Ковбаснюк, Анастасія Шепіленко.

Сноубординг: Аннамарі Данча (паралельний гігантський слалом).

Лижне двоборство: Дмитро Мазурчук.

Скелетон: Владислав Гераскевич.

Бобслей: Лідія Гунько.

Трансляції спортивних подій відбуваються на телеканалах UA: Перший та Eurosport. Спортивний день на Олімпіаді за київським часом стартує приблизно о 6:00 та завершується орієнтовно о 17:00.