– Словаки встигли наробити галасу вже на Євро-2024, коли обіграли Бельгію. У чому сила цієї команди?

– Кальцона багато часу, як я казав, працював із Саррі та Спаллетті. Цим тренерам належить вираз, дослівно: "Схеми пішли в минуле". Сьогодні потрібно читати простір. Треба забути про 1-4-1-4-1 чи 1-4-5-1 чи 1-3-2-3-2. Це вже не має значення, схеми в минулому. І Кальцона навчив гравців збірної Словаччини читати простір.

Це дуже важливий момент і треба мати розуміння, що в них основна стадія гри – під пресингом. У збірної Словаччини є 4-5 варіантів виходу з-під тиску і початку організації гри. Гравці не зациклені на контролі м’яча, а роблять акцент на швидке доставляння м’яча у вільні зони.

Так, у них є проблема з центрфорвардом. Нападник у них дуже мало забиває. Це ймовірно тому, що в Наполі Кальцона займався виключно обороною. Але футболісти знаходять виходи – працюють, так би мовити, під суперника. Уміють правильно контролювати глибину, дуже швидко повертають м’яч, коли його втрачають. Так Гвардіола в Барселоні робив. Стандарти – їхній козир. Не будемо поглиблюватися в ігрові схеми, коли Дуда опускається, а Куцка і Лоботка займають інші позиції. Команда досить організована, але вади є в кожній збірній. Тільки треба зуміти ними скористатися.

– Бельгії це не вдалося. Як діяти нашій збірній?

– Застосовувати жорсткий пресинг, не давати часу виходити через короткий пас. У збірній Словаччини хоч і небагато зірок, але там зібрані хороші гравці. А як проти них грати – показала та сама Бельгія в другому таймі. Де Брюйне зайняв нижчу позицію, вільніше задихали крайні півзахисники. З’явилися моменти, забили два голи, хоч їх і не зарахували. Крім цих, були інші гольові моменти і не один. Створювати шанси для взяття воріт – це основне, – сказав Грозний в інтерв'ю для Футбол 24.