Десь у 2024-му на великих екранах повинен з’явитися третій фільм про цілковито неадекватного героя коміксів Дедпула. Перша стрічка про балакучого найманця без моральних гальм вийшла у 2016 році і при бюджеті у 58 млн доларів зібрала в прокаті майже 800 мільйонів. Головним ініціатором, продюсером, частково сценаристом і виконавцем головної ролі став Раян Рейнольдс.

Раніше актор, скажімо так, середньої руки після успіху Дедпула забрався на самісіньку верхівку Голлівуду та почав отримувати гонорари не менш ніж 20 млн доларів за стрічку. Кілька вдалих інвестиційних проектів дозволили Рейнольдсу сколотити солідний капітал у кількасот мільйонів. Тож, бажання Раяна вкластися ще й у спорт навряд когось здивувало. Але європейський футбол? Уельс? Містечко з населенням ледь 50 тисяч? Команда п’ятої англійської ліги, якій навіть власний стадіон не належить? Що ж, рішення цілком у стилі Дедпула...

Втім, почалося усе не з Рейнольдса, а з ковіду. Інший актор Роб МакЕлхенні за рівнем власних доходів суттєво поступається Раяну, але популярності йому теж не бракує. Роб – головна зірка, автор ідеї та сценарист дуже популярного у США ситкому "У Філадельфії завжди сонячно". Актор несамовито уболіває за клуб НФЛ Філадельфію Іглз і навіть називав перемогу улюбленців у Супербоулі-2017 найщасливішим днем власного життя.

Як і значна частина американців, до соккеру МакЕлхенні ставився з неабияким скепсисом, але це змінила дружба із Хамфрі Кером. Англійський сценарист свого часу перебрався до США, потоваришував з Робом і взявся переконувати його, що у футболі теж є на що подивитися. Показавши кілька крутих матчів (зокрема, легендарний камбек Ліверпуля проти Барселони у півфіналі ЛЧ-2018/19), Хамфрі добив колегу під час ковіду, коли запропонував переглянути документальний серіал "Sunderland ’Til I Die" про, як не складно здогадатися, ФК Сандерленд. МакЕлхенні захопило настільки, що він не лише остаточно закохався у футбол, але й вирішив зняти документалку про власний клуб!

У компанії все того ж Кера Роб взявся шукати варіанти у комп’ютерній грі Football Manager.

"Ми розглядали Хартпул, говорили про Мекклсфілд. Ще у кількох клубів були проблеми. Ми з самого початку знали, що хочемо знайти місце, якому потрібна допомога. Деякі варіанти ми швидко відсіяли, тому що вони були на околицях Лондона чи Манчестера. Рексем досить швидко став найкращим варіантом", – згадує Хамфрі Кер, який нині теж працює у клубі.

Наступним завданням стало знайти гроші. Перебираючи можливості, МакЕлхенні згадав про Рейнолдса. Актори не були знайомі особисто, але Роб знав, що колега активно займається інвестиціями, тож і написав листа з пропозицією взяти участь в проекті. Раян майже одразу погодився, хоча й згодом зізнався, що отримав на горіхи від дружини за таке рішення.

Ще до того, як актори купили клуб МакЕлхенні почав знімати свій документальний серіал "Ласкаво просимо у Рексем". Тож, до стрічки потрапили реальні кадри і першої особистої зустрічі майбутніх функціонерів, і їхній переговорний процес з групою фанатів, що володіла акціями клубу.

Вболівальники Рексема впродовж історії кілька разів рятували клуб від краху і, мабуть, не погодилися б його продавати навіть зараз, якби не пандемія коронавірусу, що серйозно вдарила по фінансовим можливостям. Тож, у 2020 році 98,6% фанів проголосували за продаж клубу МакЕлхенні та Рейнольдсу, які пообіцяли зберегти його ідентичність та вкласти серйозні кошти у розвиток. За сам Рексем актори виклали 2 млн фунтів.

Така потужна фанатська любов з’явилася не на порожньому місці. Рексем – один з найстаріших професійних футбольних клубів у світі, заснований ще у 1864 році. "Червоні дракони" рекордні 23 рази вигравали Кубок Уельсу і навіть виходили до чвертьфіналу Кубка володарів Кубків-1976, де поступилися Андерлехту.

Втім, у чемпіонаті Англії, де Рексем виступає ще із 1921 року, похвалитися особливо немає чим. "Драконам" кілька разів вдавалося сягнути другого за силою дивізіону, але здебільшого вони борсалися в болоті нижчих ліг. У 2008-му Рексем опустився до п’ятого дивізіону (Національна ліга), де, окрім професійних команд, виступають деякі напіваматорські.

До честі МакЕлхенні та Рейнольдса, вони не перетворили клуб на власну іграшку. Американець та канадець найняли кількох досвідчених англійських менеджерів, що допомагають орієнтуватися в футбольних нюансах. Наприклад, новим босам вдалося повернути у власність клубу стадіон Рейскорс Граунд – з цим були проблеми із початку 2000-х через фінансові махінації одного з попередніх власників. За арену актори виклали ще понад 3 млн фунтів і одразу почали часткову реконструкцію.

Мови про те, щоб отримувати чистий прибуток з клубу наразі не йдеться. Але актори чітко демонструють, що мають намір будувати саме фінансово успішний проект. Звісно, цьому сприяє неабияка популярність самих акторів. Документальний серіал "Ласкаво просимо у Рексем" дозволив заробити близько 4 млн доларів, МакЕлхенні та Рейнолдас неймовірно розкрутили акаунти клубу в соцмережах, а ТікТок (1,2 млн підписників) узагалі став титульним спонсором команди.

Регулярна поява на трибунах зірок різного масштабу від Девіда Бекхема до Пола Радда, потрапляння Рексема до серії ігор FIFA, постійні промо від самих власників раптом зробили "Червоних драконів" чи не найхайповішим клубом Великої Британії. Заодно нові власники футбольного клубу суттєво підвищили туристичний клімат у самому містечку. Логічно підросли і відвідуваність матчів (тепер на ігри ходять в середньому понад 7 тисяч уболівальників), і продаж атрибутики, пакунки з якою регулярно прямують до США, Канади, Австралії …

"Я недовго володію футбольним клубом, але вже розумію, що це дуже важкий, емоційно затратний і дуже захопливий процес. Та повний ідіотизм з погляду фінансів", – розповів нещодавно Рейнольдс.

Перший сезон нових власників видався не надто вдалим, але влітку 2021 року вони зробили два ключові кроки – найняли тренера Філа Паркінсона (з друголіговим Бредфордом вибивав з Кубка Англії Челсі Моурінью) та підписали форварда Пола Малліна. Останній заб’є за наступні 2 сезони 79 голів (за 97 матчів).

Вже з цим дуетом Рексем і створив справжнє голлівудське диво у 2023-му. Власне, навіть два дива. У третьому колі Кубка Англії "Дракони" пройшли Ковентрі з Чемпіоншипу – 4:3. А в наступному раунді ледь не шокували Шеффілд Юнайтед, що от-от повернеться до АПЛ. У Рексемі команди розійшлися 3:3, а на виїзді підопічні Паркінсона пропустили двічі аж у компенсований час (1:3).

Та головний сюжет все ж розгорнувся у чемпіонаті. Пряме підвищення у класі з Національної ліги до Ліги 2 отримує лише одна команда. Більшість дистанції чемпіонату Рексем пройшов на вершині таблиці пліч-о-пліч з Нотс Каунті. За 9 турів до фінішу травму отримав основний кіпер команди Роб Лейтон. Рейнольдсу підкинули ідею повернути з пенсії екс-голкіпера збірної Англії та Манчестер Юнайтед Бена Фостера, який на ту мить вже перепрофілювався з футболіста у блогера.

Фостер, що трохи пограв за Рексем у 2005-му, після недовгих перемовин погодився на авантюру і долучився до ще однієї божевільної історії. 43-й тур з 46-ти. Пряма дуель з головним конкурентом Нотс Каунті – у команд по 100 очок. Рексем веде 3:2 і на останній хвилині отримує пенальті у свої ворота. 40-річний Фостер неймовірним стрибком тягне м’яч, МакЕлхенні та Рейнольдс сходять з розуму на трибунах.

За тур до фінішу сезону "Дракони" на власному полі переможуть Борем Вуд (3:1) і гарантують собі вихід до Ліги 2 – вперше за 15 років. Те, що творилося на стадіоні треба бачити на власні очі. Якби цієї історії не було насправді, Голлівуд повинен був її вигадати.

Рейнольдс не приховує, що хоче бачити команду в АПЛ. Не в завтра, і не у 2027-му, але за років 10 – чому б ні?. Принаймні, у серйозності планів голлівудського дуету можна не сумніватися – Раян уже купив собі хатинку неподалік від міста, а влітку 2023-го вийде другий сезон "Ласкаво просимо у Рексем" … точно не останній.