Фінал ЧС сам по собі історичне дійство. Але на стадіоні Лусаїл Айконік міг відбутися не просто тріумф найкращої збірної світу, але й коронація Мессі. Перемога Аргентини для багатьох ставала ледь не офіційним підтвердженням того, що Ліонель – найкращий футболіст в історії.

ЧС-2022 міг остудити хейтерів, які казали, що без звитяги на Мундіалі Лео навіть не найкращий футболіст в історії Аргентини, бо ж Марадона цю збірну до чемпіонства доводив. Тріумф у Катарі мав стати останнім, найдорогоціннішим, діамантом у короні Мессі.

На шляху Ліонеля стояла грізна зіркова збірна Франції. Стабільна успішна робота головного тренера, потужний склад, досвід перемог у великих матчах і фантистичний Кіліан Мбаппе – у "Ле Бльо" теж вистачало аргументів у фіналі. Тому не дивно, що експерти не могли назвати явного фаворита матчу.

Аргентина завойовувала титул чемпіона світу двічі, однак ще у минулому столітті (1978-го і 1986-го). У Франції теж два трофеї, однак спогади їхнього тріумфу значно свіжіші (1998 і 2018 рр).

Шлях обох команд на турнірі в Катарі ідеальним назвати важко. Особливо це стосується "альбіселесте": у стартовому турі вони шокували усіх, програвши Саудівській Аравії 1:2. Дві впевнені перемоги над Польщею і Мексикою все ж гарантували Аргентині місце у плей-офф. У Франції все навпаки: дві перемоги на старті гарантували підопічним Дешама вихід з групи, але у третьому турі "Гальські півні" сенсаційно програли Тунісу (0:1).

В 1/8 Аргентина не надто впевнено пройшла Австралію (2:1), а у чвертьфіналі лише у серії пенальті зламала спротив Нідерландів. А от французи легко пройшли Польщу (3:1) і у матчі, який дехто називав достроковим фіналом, драматично дотиснули Англію (2:1). У півфіналі ж впевненіше виступили південноамериканці, здобувши переконливу перемогу над чинними віце-чемпіонами планети хорватами 3:0. Франція не надто яскраво, та все ж пройшла марокканський бар’єр – 2:0.

Окрім головної інтриги вечора – чемпіонства – існувала також боротьба за звання найкращого бомбардира турніру. У лідерів команд Мессі та Мбаппе в активі було по 5 голів, а у Альвареса та новоспеченого найкращого голеадора в історії збірної Франції Олів’є Жиру – по 4.

Уже на старті поєдинку французи могли залишитися без Уго Льоріса. Легендарний голкіпер "Ле Бльо" прикро зіштовхнувся з оборонцем "альбіселесте" Ромеро, але після допомоги медиків повернувся в стрій.

На 21-й хвилині Дембеле наївно викинувся на простенький замах Ді Марії. Анхель увірвався у штрафний майданчик французів, а Усман випадково зачепив його по ногах – Марціняк призначив пенальті. Мессі холоднокровно виконав вирок, розвівши м'яч та Льоріса по різних кутах. Однак гол аргентинська суперзірка відсвяткував дуже стримано.

Швидка контратака "альбіселесте" віялом завершилася пасом Мак Аллістера на Ді Марію, який зблизька розстріляв ворота поки що чинних чемпіонів світу. Анхель не стримує сліз – плачуть і вболівальники збірної Аргентини, які 36 років чекали на новий трофей ЧС.

У першому таймі команди майже паритетно володіли м'ячем – 51% підопічні Скалоні, 49% команда Дешама. Але аргентинці значно частіше добиралися до володінь Льоріса –18 небезпечних атак, в активі французів – лише 5.

Ще до завершення поєдинку "Ле Бльо" встигли стати антирекордсменами фіналів ЧС. Вони – перша в історії турніру команда, яка за тайм не завдала жодного удару по воротах опонента.

По перерві, на диво, французи не нагнітали атмосферу, а аргентинці втримували перевагу без жодних труднощів. Ба більше, "альбіселесте" могли довести рахунок до розгромного, але удару Мессі з неробочої правої забракло точності.

З ніг на голову поєдинок перевернувся на 79 хвилині. Отаменді привіз пенальті у власні ворота, а вирок не надто чітко реалізував Мбаппе – Мартінес був дуже близьким до того, щоб парирувати 11-метровий.

Невдовзі після цього Коман обікрав Мессі у центрі поля, вже за мить Рабйо відпасував на Мбаппе, той обігрався з Тюрамом і ефектним ударом з лету відновив рівновагу – 2:2. Справжній футбольний трилер і божевілля на трибунах!

У компенсований час французи насідали на ворота Мартінеса, але голкіпер не підвів і врятував партнерів після удару Рабйо. За Аргентину потужним дальнім ударом відповів Мессі – Льоріс врятував.

2:2 – боротьба за трофей продовжується вже в екстратаймах. Лаутаро Мартінес, вийшовши на заміну, змарнував два фантастичні шанси вивести Аргентину вперед.

"Біло-блакитні" таки вирвалися вперед у другому овертаймі. Французи прогавили класну комбінацію суперників, Лаутаро потужно пробив з близької відстані, Льоріс впорався, але Мессі виявився першим на добиванні – 3:2.

Але футбольна магія продовжується. Гонсало Монтіель грає рукою – арбітр вказує на точку. Мбаппе реалізовує пенальті, оформлює хет-трик і знову дарує надію Франції.

3:3 – справа таки доходить до пенальті. Першим до точки підходить Мбаппе і впевнено реалізовує свій удар, Мессі теж не марнує свого шансу – 1:1. Коман хибить, Дібала забиває – Аргентина вже на крок попереду. Чуамені взагалі пробиває повз ворота, а Паредес не підводить "альбіселесте". Муані забиває і втримує інтригу, але Монтіель не хибить – Аргентина втретє стає чемпіоном світу!