Цей хлопець витягнув далеко не найкращий жереб у своєму житті. Все почалося ще з народження. На світ Айк з’явився не в Монако чи Каліфорнії, а у південному штаті спустошеної Нігерії. У країні тільки-но закінчилася громадянська війна, яка тривала 2,5 роки і мала жахливі наслідки. Кількість жертв з обох сторін навіть важко було підрахувати. "На око" – від одного до трьох мільйонів загиблих нігерійців.

Катастрофічно низький рівень побуту, бідність, а життя – не цінніше за жменю бобів. На вулицях панував культ сили та зброї. Тож змалечку Ібеабучі мріяв стати вояком – служити у збройних силах Нігерії. Господь обдарував Айка грубою кісткою і міцними м’язами – навіть попри те, що не було такого дня, коли наш герой не відчував голоду чи спраги.

Мрія була досяжною – в армії потребували міцних хлопців. Але в лютому 1990-го Ібеабучі натрапив на трансляцію бою Майка Тайсона проти Джеймса Дагласа. Очевидний фаворит не зумів вирішити справу в дебютних раундах, згодом втомився і, зрештою, сам опинився на канвасі – сенсаційна поразка "Залізного Майка" технічним нокаутом (перша в кар’єрі). Побачене видовище перемкнуло у голові нігерійського громили рубильник. Замість армії він подався в любительський бокс.

Справи пішли весело. Вже невдовзі Айк відлупцював свого талановитого співвітчизника Дункана Доківарі, майбутнього бронзового призера Олімпійських ігор-1996. У 1993-му Ібеабучі разом із матір’ю емігрував до Америки, оселився у штаті Техас, де неординарного любителя швидко помітили великі акули професіонального боксу.

ібеабучі

Зріст – 188 см, розмах рук – 193 см, бойова вага – понад 100 кг. Помножте це на хорошу техніку і нокаутуючий удар правою. Айк ефектно просувався кар’єрною драбиною серед супертяжів: 16 поєдинків на профі-ринзі – 16 перемог. У червні 1997 року настав час титульного бою. На кону – пояс версії WBC, а в суперниках – сам Девід Туа, пам’ятаєте його? Нігерієць випустив по опоненту значно більше ударів. І хоча відсоток влучань у Туа виявився трохи кращим, судді після 12 раундів одноголосно віддали перевагу Ібеабучі.

У березні 1999-го чемп вийшов проти іншого відомого боксера – Кріса Бьорда. Згодом цей легкий маневрений американець аж тричі не без певного успіху боксуватиме проти братів Кличків, проте від Айка йому втекти не вдалося – технічний нокаут вже у 5-му раунді. Невдовзі стало зрозуміло – цей бій у Сакраменто буде останнім у непереможній кар’єрі Ібеабучі. Хоча він перебував у самому розквіті сил – 26 років.

Туа vs Ібеабучі

Ви ж не забули, у якій країні і в який час народився Айк? Це наклало свій відбиток на його психіку, манери і поведінку. Паралельно зі стрімкими успіхами на рингу, нігерієць проявляв спонтанну неконтрольовану агресію за його межами. Якось Ібеабучі прямо в роздягальні побив свого спаринг-партнера за невелике розсічення, отримане під час тренування. Дубасив ще й помічника тренера. Спершу про це мало хто знав, але одного разу божевілля нігерійця вирвалося з темних коридорів спортзалу.

Айк схопив сина своєї колишньої пасії, посадив його у машину, з усієї дурі втиснув педалі і на великій швидкості врізався у бетонну стіну. Хлопчик отримав серйозні травми, а боксер вперше загримів на нари. Сидіти довелося лише два місяці. Завдяки серйозній грошовій компенсації з багатьма нулями психа випустили на волю. Що робить Ібеабучі? Запізнившись на рейс, влаштовує погром в аеропорту Далласа: "Як цей шматок лайна посмів летіти без мене?!" Знову арешт…

Фінальний акт кримінальної драми розігрався 22 липня 1999-го, через чотири місяці після ефектної перемоги над Бьордом. Того вечора Айк знімав стрес в одному з казино Лас-Вегаса, а вночі замовив собі в номер приватний танець. Переступивши поріг, бідолашна стриптизерка одразу зрозуміла, що наміри у громили куди серйозніші. Він накинувся на жертву з кулаками і спробував згвалтувати. Поліції, яка приїхала на підмогу готельній охороні, довелося застосувати сльозогінний газ, аби викурити Ібеабучі з номера.

ібеабучі

Слідство встановило, що боксер відзначився такими злочинами ще, як мінімум, тричі в інших штатах. Його запроторили у психушку на примусове лікування, опісля ж запакували у в’язницю. Покарання відбував у штатах Невада та Арізона. Монстру відмовляли у достроковому звільненні аж чотири рази. Красномовний факт, еге ж?

На свободу він вийшов лише у 2015-му і одразу заявив про намір повернутися в ринг. Посприяти начебто мав радник самого Менні Пак’яо. Проте вже невдовзі Айк знову присів у камеру через порушення умов випробувального терміну, чим викреслив зі свого життя ще 4 роки. Зараз йому 49. На ринг Айк Ібеабучі вже не повернеться. А ось у тюрягу – цілком.

ібеабучі

Ольга Осідач

Інше чтиво Спорт 24 про бокс

"Нас запрошували у кримінальні кола". Кличко-молодший заробляв на Термінаторі, опинявся у нокдаунах і хотів побити брата

"Наші з Усиком раунди збігались": боксер із "картою поляка" – про тренера Кличків, респект Холіфілда і дебют у США

"Моє обличчя залило кров'ю": виграв чемпіонат Європи зі зламаною рукою і бився на очах у Мухаммеда Алі та Фіделя Кастро