"Поки ми тут балакаємо, там (у Китаї – ред. "Спорт 24") відбувається геноцид. Спортсмени повинні використовувати свої майданчики, аби висловитись на захист усіх невинних людей, які не мають такої можливості. У нас так багато спортсменів, акторів, співаків та реперів – людей, які мають трибуну. Але, вочевидь, вони бояться говорити через бізнес, до якого залучено достатньо грошей з Китаю. Вони бояться настільки, що не можуть й слова промовити.

Я зустрічався з іншими спортсменами, спілкувався з ними. Перше, що я завжди говорю їм: "Подивіться, що вони (китайські можновладці – ред. "Спорт 24") зробили зі своєю тенісисткою Пен Шуай. Ми справді готові довірити їм наших атлетів?"

Думаю, що всім спортсменам треба вийти та сказати: "Я не беру участь у грі, пов'язаній з геноцидом, де є порушення прав людини, де люди зазнають тортур і насильства в концтаборах". Я ще маю надії. Я говорив олімпійцям, що всі золоті медалі світу, які ви можете виграти, не важливіші за вашу мораль, принципи та цінності. Тому я вважаю, що нам потрібно відстоювати правильні речі", – цитує Енеса Кантнера BBC.

Нагадаємо, на початку листопада 2021-го перша ракетка світу у парному розряді Пен Шуай на своїй сторінці в соцмережах розповіла, що високопоставлений китайський функціонер Чжан Гаолі примушував її до сексу. Чжан раніше обіймав посаду віцепрем'єра Держради КНР та вважався близьким соратником голови КНР Сі Цзіньпіна. Це повідомлення було швидко видалено, а тенісистка перестала виходити на зв'язок.