УКР РУС

Паралімпієць зростом 2, 46 м змушений спати в Парижі на підлозі

2 вересня 2024 , 16:22 / Читать на русском

Друга за зростом людина у світі, іранський волейболіст Мортеза Мехрзад, на Паралімпіаді-2024 змушений спати на підлозі.

Мехрзад – дворазовий чемпіон Паралімпіади з волейболу, також він представляє Іран на Іграх 2024 року. У Мортеза неймовірний зріст – 2 метри 46 сантиметрів. У світі є лише одна людина, вища за нього – це турок Султан Коссен, який має 2 м 51 см.

На Паралімпіаді-2024 вагітна спортсменка вперше завоювала медаль – лучниця на сьомому місяці

Причиною такого гігантського зросту Мехрзада є вроджене рідкісне захворювання акромегалія. Також Мортез отримав серйозний перелом тазу, коли йому було 15 років, через що його права нога на 15 см коротша за ліву.

Головний тренер збірної Ірану з волейболу Хаді Резаї помітив потенціал майбутнього волейболіста, коли побачив, як чоловік обговорює своє життя в реаліті-шоу в 2011 році. Відтоді Мехрзад виграв дві паралімпійські золоті медалі та два титули чемпіона світу.

На Паралімпіаді в Токіо іранцеві надали індивідуальне ліжко, підлаштоване під його потреби. Однак у Парижі організатори не врахували особливостей антропометрії волейболіста. Відтак іранський велетень змішений спати на підлозі.

"Коли Мортезі було 12 років, ніхто не поважав його, але коли він став волейболістом, усі в усьому світі знають його та поважають. Я хотів би сказати вам одне речення: "Я вважаю, що кожна людина має потенціал у світі, і ми повинні його відкрити", – цитує слова наставника збірної Ірану з волейболу The Sun.