УКР РУС

Обрали місце проведення альтернативної Олімпіади – на останніх таких іграх українці були третіми

3 травня 2024 , 08:30 / Читать на русском

Всесвітні ігри-2029 прийме німецьке місто Карслруе. Воно стане першим, де змагання пройдуть вдруге в історії.

Про це офіційно повідомила пресслужба організації (IWGA).

Що робити з росіянами та білорусами на Олімпіаді – українським атлетам надали офіційні рекомендації

Всесвітні ігри часто називають альтернативною Олімпіадою. Це міжнародні спортивні змагання з неолімпійських видів спорту, а також з олімпійських, але у тих видах програми, де олімпійські нагороди не розігруються (наприклад, окремі вправи у художній гімнастиці). Вони проводяться раз на чотири роки під патронатом МОК. Перші такі ігри відбулися у 1981 році у американському місті Санта-Клара.

Зокрема, до програми Всесвітніх ігор входять кікбоксинг, флорбол, пляжний гандбол, пауерліфтинг, більярд і багато інших видів. Втім, програма постійно доповнюється та змінюється.

Зазначимо, що Карлсруе стане першим містом, яке вдруге прийме Всесвітні ігри. Вперше змагання відбулися в цьому місті в 1989 році, за рік до возз’єднання Німеччини.

На відміну від Олімпіад для проведення Всесвітніх ігор місто-організатор не зобов’язаний будувати нові спортивні споруди та супутню інфраструктуру. Змагання проводяться на вже існуючих спортивних спорудах, оснащеність яких якраз і впливає на те, які види спорту увійдуть в обов’язкову програму ігор.

Попередні Всесвітні ігри, які були заплановані на 2021 рік, але через пандемію коронавірусу були перенесені на 2022-й та пройшли в Бірмінгемі, штат Алабама, США. Україна посіла третє місце в загальному заліку (45 медалей: 16 золотих, 12 срібних та 17 бронзових). Краще за українців виступили лише спортсмени з Німеччини та господарі змагань – американці.

Найближчі Всесвітні ігри пройдуть у 2025 році в китайському місці Ченду.