УКР РУС

У Мінспорту зробили заяву щодо повернення вболівальників на трибуни

2 грудня 2023 , 20:44 / Читать на русском

Виконувач обов’язків міністра молоді та спорту України Матвій Бідний прокоментував кроки щодо повернення глядачів на стадіони.

"Завдяки героїзму наших ЗСУ, сьогодні в тилу ми маємо можливість жити, а не виживати. Відтак ми маємо можливість забезпечити всім необхідним наші Сили Оборони. Таке рішення має дві основні мети. По-перше, спорт – це сьогодні дуже важлива складова нашого суспільного життя. І з точки зору психологічного здоров’я, що сьогодні є дуже актуальним. Це є найкращим засобом для покращення ментального здоров’я нашого населення.

Вболівальників допустять на трибуни – уряд дав добро на розробку алгоритму дій

Сьогодні допуск на трибуни є великою проблемою. Навіть створена робоча група на чолі з прем’єр-міністром і першою леді Оленою Зеленською, яка опікується таким питанням. Я думаю, що це правильний крок з точки зору покращення психологічного здоров’я нашого населення і налагодження нормального суспільного життя. З іншого боку, спорт також є частиною економіки. Це дуже велика галузь, яка забезпечує роботою і податками наш бюджет. І сьогодні спорт не може існувати без глядачів.

З точки зору безпекових умов треба зазначити, що як раз об’єкти спортивної інфраструктури будуються зазвичай з урахуванням всіх безпекових вимог, зокрема швидкості евакуації. За вимогами УЄФА будь-який футбольний стадіон має бути евакуйований максимум за 8 хвилин. Всі наші споруди, НСК Олімпійський, Арена Львів, мають бути евакуйовані за 8 хвилин, а остаточно покинути спортивну споруду вболівальники мають за 12 хвилин максимум. Дуже багато бомбосховищ створено саме під об’єктами спортивної інфраструктури. З цієї точки зору спортивна інфраструктура пристосована якнайкраще для цього.

Як буде відбуватися. У кожному регіоні, попередньо ми зараз пропрацьовуємо з МВС, з ДСНС, з Нацполіцією, буде створена робоча група, буде визначено по кожній споруді окремі вимоги. Звісно, евакуюватися мають не тільки глядачі, але й учасники змагань, а подекуди у нас проходять змагання, де по 500-700 учасників. Буде розрахована максимальна кількість глядачів, які можуть бути на трибунах, і порядок евакуації та проходу в укриття з урахуванням всіх вимог, зокрема осіб з інвалідністю, щоб на візку можна було дістатися до укриття. Це буде зважене і пропрацьоване рішення", – сказав Матвій Бідний в ефірі телемарафону "Єдині новини".