УКР РУС

Тренер України з карате відреагував на скандал з Терлюгою на ЧС: "Вчепилися за єдину можливість"

26 жовтня 2023 , 16:57 / Читать на русском

Олександр Тонкошкур прокоментував скандальний бій української каратистки Анжеліки Терлюги у півфіналі світової першості в Будапешті.

"На превеликий жаль, суддівська колегія задовольнила протест і повернула поєдинок не з початку, "по нулях", а на тоді, коли зупинився час. Вважаю, що болгарська сторона, яка програла, вчепилась за єдину можливість допомогти своїй спортсменці, зробила цей протест. Але його задовольнили.

Зашквар на ЧС з карате: Терлюгу позбавили можливості здобути історичне золото – емоційна реакція українки

Для нас це несподіванка, тому що коли відбувається порушення процедури, не помічають вихід за лінію або декілька суддів додають оцінку, а її не відзначають спортсмену... Тобто порушення процедури – це одне, а якісь адміністративні моменти – інше. Але судді вирішили, що це дуже великий час – 25 секунд – і повернули його в бій.

Наша федерація напише листа на президію Всесвітньої федерації карате: дати нам роз'яснення, чому, за якою статтею правил, так повелася суддівська колегія, чому вони у відповідь на цю адміністративну помилку вирішили задовольнити протест. Ось така ситуація.

Ми розуміємо, що на 99% нічого не можемо зробити, а лише тільки вплинути на майбутні стосунки між суддями та національними федераціями й спортсменами. Задовольняти протести треба за процедурою адміністративної помилки. Але погано ще те, що болгарка вийшла у фінал і за собою потягнула поєдинки за третє місце. І тому вже в перший вечір поєдинки минули, сформована пара, яка буде серед тих, хто програв болгарці. Вона буде в фіналі, а ця пара буде битись за бронзову нагороду. Тому ми розуміємо, що нічого вже до неділі не зробимо.

У нас є два дні – четвер і п'ятниця – до бронзових фіналів у суботу. Тому зараз потрібен такий емоційний струс, відпочити від цього день-два. Добре, що ці два дні є – спробуємо Анжеліку все-таки ввімкнути, бо у неї за всю кар'єру жодної медалі немає з чемпіонату світу. Якщо доля дає такий шанс, вона має його використати. Тому ми максимально підтримуємо, психологічно будемо розмовляти з нею. Тренери, команда підтримують, лікарка, яка ці роки з нами їздить, дуже слухає, ще й психологом стала. Тому, я думаю, що ми знайдемо такий ресурс, щоб додати й емоції, і покращити стан Анжеліки перед бронзовим фіналом", – розповів Олександр Тонкошкур у коментарі Суспільне Спорт.

Нагадаємо, у півфіналі вагової категорії до 55 кг українка Анжеліка Терлюга змагалась з представницею Болгарії Івет Горановою. Зустріч завершилась з рахунком 14:11 на користь Терлюги. Після завершення команда Горанової подала протест через те, що на табло не йшов відлік. Час повернули на 1.17 і болгарка здобула перемогу (5:4). Тепер українка змагатиметься за бронзу. Це могло бути перше "золото" Терлюги на ЧС.