УКР РУС

"Закрив раунд" та FAVBET Tech презентували фільм про IT-кластер Харкова за воєнних часів

3 жовтня 2023 , 12:55 / Читать на русском

Закритий допрем’єрний показ документальної стрічки провели в Києві.

Фільм стане фінальною серією третього сезону подкасту "Закрив раунд" про стартапи й технології, що виходить за підтримки IT-компанії FABET Tech. Презентували фільм ведучі подкасту редактор AIN.UA Ілля Кабачинський та та Activation Lead у Trible Антон Полєсков, які розповіли, чому обрали для заключного сезону саме Харків та вирішили вийти за межі звичного формату подкасту.

Сили оборони отримали вже 230 авто за сприяння Favbet Foundation

"Третій сезон "Закрив раунд" – про українську технологічну індустрію. Ми запросили майже два десятки гостей з ІТ-компаній, обговорювали їхній бізнес й стан ринку сьогодні. Але ринок – це не лише компанії. Це й середовище, у якому вони розвиваються. Тому ми хотіли розповісти про таке середовище.  Ми дуже вболіваємо саме за регіони та пишаємось класними українськими компаніями, що розвиваються не лише у Києві. Тому й хотіли зрозуміти, як там Харків і чи вдасться йому відновитись", – каже Антон Полєсков.

Ілля Кабачинський додає, що вибір впав на Харків не просто так. Наприкінці 2021 року Харків міцно займав другу сходинку серед міст України з найбільшим числом ІТ-спеціалістів — приблизно 50 тисяч людей. Велика війна все змінила, адже в перші місяці місто-мільйонник Харків стало майже безлюдним. Згодом люди почали повертатись, але серед ІТ-спеціалістів таких лише близько 20-30%. Більшість – досі в інших містах або за кордоном.

Щоб зібрати зрозуміти реальний стан речей в харковському ІТ, ведучі поспілкувались з багатьма представниками місцевої tech-індустрії, власниками провідних компаній та галузевих об’єднань.

"З нами поспілкувалась Ольга Шаповал, очільниця Харківського ІТ-кластеру, ми багато її розпитували про загальний стан справ. Олександр Колб, агенція Promodo у якій понад 400 людей, але лише кожний 5-й у Харкові. Він вболіває за місто і дуже хоче, щоб побільше людей туди поверталось. Також у списку два підприємці – Максим Бабич та Олександр Шубін, у яких зовсім маленькі команди і свій погляд на стан справ. Їхній ІТ-бізнес тримається, але чимала частина команди – поза Харковом. Що важливо? Місто живе. Місто стоїть. І буде відновлюватися. Це надихає", – резюмує Ілля.

Скільки ІТ-спеціалістів повернулося у Харків? Чи є шанс відновиться у цьому місті потужній tech-спільноті? Про все це – у заключній серії третього сезону "ХАРКІВ: як айті-сфера міста переживає повномасштабну війну | Закрив раунд #52".