УКР РУС

Помер легендарний стрибун з трампліна, який здійснив спортивну революцію

16 серпня 2023 , 14:20 / Читать на русском

Швейцарський піонер стрибків на лижах Андреас Дешер помер у віці 96 років.

У 1950-х роках Андреас винайшов на ту мить інноваційний "паралельний" або "класичний" стиль стрибків з трампліна, який на його честь назвали "технікою Дешера". Про це повідомляє Insidethegames.

Помер легендарний олімпійський чемпіон, який зробив революцію в легкій атлетиці

Спочатку не всі були готові прийняти його ідеї. Судді нерідко карали його за використання нового стилю, а Швейцарська лижна асоціація погрожувала виключити зі збірної, якщо він не відмовиться від химерної техніки. Втім революціонер все ж зміг довести перевагу "паралельного" стрибка у співпраці зі швейцарським авіаінженером Рейнхардом Страуманном. Для цього вони провели експерименти в аеродинамічній трубі.

У 1958 році Міжнародна федерація лижного спорту прийняла висновки пари та змінила свої правила. Наступні 30 років "техніка Дешера" стала найпоширенішою серед спортсменів, аж поки шведський стрибун Ян Бокльов не популяризував "V-техніку". Останній стиль стрибуни з трампліна використовують й донині.

Додамо, Дешер ніколи не вигравав Олімпійські ігри, хоча брав у них участь 4 рази. Його найбільшим досягненням став світовий рекорд, що він встановив у німецькому Оберстдорфі, пролетівши 130 метрів. 

Андреас прожив у шлюбі 72 роки, у 2019-му померли його дружина і син. Свої останні роки він провів у будинку престарілих.

Фото: "техніка Дешера"

Фото: "V-техніка" Бокльова