УКР РУС

Спортсменів, які не повернулися в Україну, чекатиме покарання – пояснення від заступника міністра спорту

30 травня 2023 , 11:44 / Читать на русском

Заступник міністра молоді та спорту України Матвій Бідний розповів, які санкції чекають на спортсменів, які не повернулися в Україну після завершення спеціальних дозволів.

Нагадаємо, нещодавно Міністерство молоді та спорту України опублікувало список з 236 атлетів, які виїхали за кордон за спеціальним дозволом, але не повернулися після завершення змагань.

"Де футболісти, які взимку перейшли в АПЛ?": Громов відреагував на звинувачення від Мінмолодьспорту

"У нас є члени національних збірних, які вже по кілька разів виїздили на змагання й поверталися. Ми ведемо цей перелік, контролюємо, хто їде й коли повертається, на які терміни вони відряджаються. Цей перелік у нас є постійно, він динамічний. Буває, хтось з поважних причин затримується, хтось захворів. Можливо, хтось отримав можливість брати участь у наступному турі змагань. Різні ситуації бувають.

Просто ми це контролюємо й для себе цей перелік ведемо. Зараз ми вирішили зробити цей перелік публічним. Люди мають право знати, якщо хтось скористався можливістю й довірою, вирішив, що є така шпарина, щоб утекти. Я думаю, що ми не маємо цього приховувати.

Сподіваюсь, що цей перелік буде зменшуватися. Можливо, це оприлюднення додасть ще додаткового стимулу їм повернутися в країну. 

Звісно, бувають ситуації, коли спортсмени звертаються для подовження терміну перебування за кордоном. Найпростіше – це хвороба. Іноді спортсмени лишалися, потребували госпіталізації. Це нормальна історія, ми можемо піти назустріч.

А бувають ситуації, коли спортсмен звертається прямо на виїзді, коли йому до наступного змагання десь в Європі лишається 2 тижні. Замість того, щоб йому повертатися в Україну й потім за тиждень їхати назад, ми можемо продовжити йому перебування. 

Щодо санкцій до порушників, є декілька десятків осіб, яких ми виключили зі складу збірних. Тому що така поведінка не гідна національної збірної. Частина цих спортсменів перебувала на контрактах, це штатна команда, працівники. Тому з ними були розірвані контракти.

Ми можемо говорити навіть про дискваліфікацію, є крайній термін. Ми думаємо про позбавлення спортивних звань як можливі санкції", – сказав Бідний в ефірі телеканалу Суспільне.

Додамо, що, зокрема, у список потрапили екс-форвард Зорі Артем Громов, який зараз захищає кольори кіпрського АЕКа та екс-нападник Ворскли Владислав Кулач, який виступає за азербайджанську Зіру.