УКР РУС

Беленюк розніс Бубку через м'яку позицію щодо війни: "Чи готовий він назвати росію агресором?"

15 квітня 2022 , 16:50 / Читать на русском

Олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби Жан Беленюк розкритикував президента НОК України Сергія Бубку через його слабку позицію щодо нападу росії.

"Мені було досить дивно, коли ми спершу збирали підписи від всієї нашої олімпійської родини до МОК (про відсторонення НОК росії та білорусі – прим. Спорт 24), і всі підписалися, а підпису Сергія Назаровича Бубки не було. Це були перші дні війни, зрозуміло, що всі в шоці, всі в якійсь прострації перебували. Тому що я не міг уявити, що росія піде на Україну повномасштабною війною. 

"Де Бубка?": Беленюк жорстко розкритикував безхребетність НОК щодо росіян та білорусів

Другий момент, який мене здивував, як громадянина, як олімпійця, який орієнтується на позицію НОК: лише на 8-й день, після розмови Бубки з одним представником нашого олімпійського руху, він виступив з заявою про те, що до нас прийшла біда. Яка біда? Хто з бідою прийшов? Тобто заява була, але вона була нечіткою зовсім. Те, що він працює цілодобово, те, що створено фонд солідарності в МОК – це все дуже добре, але це публічна позиція, це публічна посада. 

Після цього взагалі не було ніякої комунікації. Ось тільки вчора або позавчора була Асоціація олімпійців України на якій я також був, хоча мене не запрошували. Однак я вважаю себе олімпійцем і в мене знайшлось посилання за яким я прийшов та просто спостерігав за тим, що там коїться і нічого не коментував.

Крім того, там були присутні олімпійці, представники регіональних НОКів, був присутній Сергій Назарович Бубка, якому я поставив два чітких питання:

Яка проходить наразі дипломатична боротьба, дипломатична робота в МОК з НОК України, щодо відсторонення росії з МОК? Тому що подібні заяви, які я читаю у ЗМІ, чомусь коментує міністр спорту Польщі, каже, що він готовий приєднатися до найжорсткіших санкцій МОК, долучитися до відсторонення росії, поки вона не компенсує всі витрати України під час цих бойових дій і не компенсує всі ті наслідки, що ми зараз бачимо. Мені не зрозуміло чому подібні ініціативи виходять від наших партнерів поляків, а не від нашого олімпійського комітету.

Крім того, я поставив питання Сергію Назаровичу Бубці про те, яка його особиста позиція з приводу того, що коїться в нашій країні. Чи готовий він назвати росію агресором і зайняти принципову жорстку позицію стосовно росії в контексті спорту та залучення її в міжнародний спорт? На що я не отримав конкретної відповіді", – сказав Беленюк для каналу Xsport.