УКР РУС

Головний тренер збірної України з дзюдо назвав причини невдачі Білодід на Олімпіаді-2024

3 серпня 2024 , 09:30 / Читать на русском

Головний тренер збірної України з дзюдо Віталій Дуброва відповів, чи мала Дар'я Білодід шанс на медаль Олімпіади в Парижі.

"Шанс був однозначно. Два фактори, перший – вона не була сіяною, бо пропустила деякі змагання і не набрала рейтинг, другий – найголовніший, на мій погляд, через травму вона не могла провести повноцінний збір загальнофізичної підготовки, підняти свої функціональні якості на той рівень, який був необхідний для Олімпіади. 

"Біль, розчарування": Білодід вперше прокоментувала виліт з Олімпіади-2024

Тут ми побачили, що вона не була у своїх найкращих кондиціях, трохи підсіла. Це два основні фактори. Дуже важливо бути у вісімці сіяних, бо ти уникаєш до чвертьфіналу сутичок із найсильнішими. Можливо, не вистачило ще одного збору, спарингів, але вона їх пропускала через травму. Тільки так я це бачу.

Зараз про це важко говорити (про участь Білодід на ОІ-2028 – прим.), це стосується лише Даші. У кожного спортсмена після Олімпіади десь місяць-два – це дуже складний час, адже потрібно ухвалювати рішення: чи ти йдеш ще на 4 роки цієї шаленої, важкої праці, відмовляти собі у принадах звичайного життя людини або ти шукаєш себе поза спортом, що також нелегко, тим паче, враховуючи ту ситуацію, яка у нас у країні. Тому, кожен спортсмен сам буде ухвалювати рішення, побачимо.

Даші лише 24, вона може залишитися, не все втрачено у спорті. Її потенціал дозволяє залишатися, боротися, тут немає проблем. Наприклад, за бронзу у її категорії боролася бразилійка Сільва, якій 32 роки, яка ще боролася на Олімпіаді у Лондоні у 2012-му. Тут все індивідуально і кожен сам буде ухвалювати рішення", – сказав Дуброва у коментарі сайту Чемпіон.

Нагадаємо, Білодід припинила виступи на Олімпіаді на стадії 1/8 фіналу. Вона через дискваліфікацію поступилась японці Харуці Фунакубо та зі сльозами покинула турнір.