УКР РУС

"Це занадто": посадовець МОК жорстко засудив рішення України позбавляти атлетів фінансування за змагання з росіянами

22 квітня 2023 , 16:11 / Читать на русском

Джеймс Маклеод, директор Олімпійської солідарності МОК, розкритикував позицію українського уряду, позбавляти федерації фінансування через участь в турнірах з росіянами.

В Україні вирішили позбавляти статусу національних ті федерації, чиї спортсмени братимуть участь в турнірах з росіянами та білорусами. Таку постанову затвердили у відповідь на оновлені рекомендації МОК.

"Бойкот – це крайня міра, яку треба буде приймати перед Олімпійськими іграми", – Саладуха

"Багато заяв від українського уряду щодо рішення, ухваленого виконавчою радою МОК. Вони навіть вдалися до заборони власним спортсменам змагатися на турнірах, на яких будуть нейтральні атлети з паспортами росії та білорусі.

Звісно, для нас це – занадто. Адже спортсмени мають бути в центрі усіх наших дискусій. Та ми не вважаємо, що урядові рішення – з боку України, росії чи будь-якої влади – мусять мати вплив на доступ атлетів до міжнародних турнірів або фінансування. Тому це прикре становище, в якому ми зараз перебуваємо. Але я не сумніваюся, що виконавча рада МОК знову муситиме обговорити те, що відбувається в цьому напрямку", – цитує Маклеода Inside The Games.

Нагадаємо, що в міжнародному олімпійському комітеті вже вдавалися до критики такої заборони. Та висловили готовність "захистити" українських спортсменів, що виступатимуть проти оголошеного бойкоту.