УКР РУС

На Олімпіаді в Пекіні виступить донька легендарного футболіста Карпат: неймовірна історія

3 лютого 2022 , 18:17 / Читать на русском

4 лютого на Олімпійських іграх у Пекіні розпочнуться змагання з фігурного катання. Україну на турнірі представлять шестеро фігуристів, серед яких – дует Олександри Назарової та Максима Нікітіна.

Назарова, крім того, буде ще й одним із прапороносців збірної України на церемонії відкриття. Олександра – донька відомого екс-футболіста львівських Карпат та харківського Металіста Євгена Назарова.

"Україна не вкладає у зимові види спорту, вимагати медалей – нечесно": відомі українці – про Олімпіаду-2022

"Чи спостерігатиму за її виступом у прямому ефірі? Раніше спокійно дивився. Так, хвилювався, але емоції міг приборкати. Моя дружина – більш емоційна. Вона навіть на мої матчі рідко приходила. А за Сашу переживає ще сильніше. Світлана до виходу на лід доньки допомагала їй з організаційними моментами, була поруч, утім сам виступ не дивилася. Я ж навпаки – завжди переглядав. Та це вже у минулому. Протягом кількох останніх років дивлюся лише у записі, адже нервуюся страшенно. Можливо, старію", – усміхається батько фігуристки.

Спорт у житті Олександри з'явився випадково. Хоч батько і був професіональним футболістом (до того ж бронзовим призером Вищої ліги-1998 у складі Карпат). Доньку досить пізно віддали на гімнастику, а у фігурне катання Саша потрапила завдяки старшому братові.

"Так трапилося, що у сина діагностували проблеми зі здоров'ям – алергію. Лікарі порекомендували нам віддати малого на хокейну секцію, оскільки випари льоду могли зарадити цьому. Тому поки Женя займався у хокейній школі "Дружба-78", дружина з донькою чекали на нього. А далі все повторилося, як і з гімнастикою. Дружина вирішила, що доньці також треба знайти заняття. І записала її на фігурне катання", – розповідає Євген Назаров.

Олександра потрапила до відомої наставниці Галини Чурілової, яка і сформувала дует Назарової та Нікітіна. Згодом пара тренувалася у Росії, а з початком війни – у США. В 2012 році фігуристи добилися свого найбільшого успіху у кар’єрі – срібла юнацьких Олімпійських ігор. І до цього безпосередньо доклався Євген Назаров, який на ту мить вже сам працював тренером, хоч і футбольним.

"Донька розповідала, як непросто у фізичному плані виконати на одному рівні довільну програму, увесь прокат – це велике навантаження. Тому ми провели кілька тренувань, я трохи її "поганяв". Звичайно, за одне-два заняття неможливо щось покращити. Однак вони поїхали на Олімпіаду і здобули друге місце. Програли тільки росіянам, яких, власне і перемагати не можна – судді свою справу зроблять. Так от я їй дотепер згадую: "Бачиш, лише два тренування з татом провела, а вже срібна медаль. А якби три тренування – однозначно золото завоювали б".

Повне інтерв’ю Євгена Назарова читайте на Футбол24.