УКР РУС

Іспанія – чемпіон Євро-2024: Англія знову без трофею, збірні побили тінейджерські рекорди

14 липня 2024 , 23:54 / Читать на русском

Іспанія дотиснула Англію у фіналі Євро-2024 і стала новим чемпіоном континенту.

Команди до вирішальної битви Євро-2024 дісталися по-різному. Іспанія вийшла з першого місця у своєму квартеті, а потім впевнено розібралася з Грузією, Німеччиною та Францією. Натомість Англія у плей-офф ледь змогла пройти Словаччину, а потім Швейцарію та Нідерланди. 

Алькарас передав естафету збірній Іспанії після тріумфу на Вімблдоні-2024

Іспанський вундеркінд Ламін Ямал, який з'явився в основі "Фурії Рохи" став наймолодшим гравцем, який коли-небудь виходив на поле у фіналах чемпіонатів Європи і світу. Ямалу на цей момент виповнилося 17 років та 1 день. За цим показником Ламін обійшов культового Пеле (17 років і 249 днів).

"Три леви" у стартовому складі виставили свого тінейджера – 19-річного Коббі Мейну.

У першому таймі команди поводилися вкрай обережно. Перший на дві збірні удар у площину воріт відбувся вже у компенсований час. Райс навісив зі штрафного, внаслідок верхової боротьби м'яч відскочив у воротарський майданчик, звідки Фоден бив упадінні з гострого кута. Однак Унаї Сімон врятував.

Попри помітну перевагу Іспанії, варто відзначити, що підопічні Саутгейта нейтралізували гострі фланги суперника  Вокер і Шоу намертво закрили Вільямса та Ямала відповідно.

Англійці цілком комфортно почувалися в середньому та навіть низькому блоках оборони. Хоча небезпечних контратак все ж явно не вистачало.

Загалом іспанці до перерви продемонстрували 65% володіння м'ячем та награли на 0,22 очікуваних голів, xG англійців склав 0,16. Перший тайм так і завершився з нулями на табло.

Зате другий тайм розпочався швидким голом підопічних Луїса де ла Фуенте. Карвахаль віддав швидою на Ямала на фланзі, той змістився в центр, відпасував на Ніко Вільямса, а ніким не прикритий вінгер Атлетіка прошив Пікфорда.

Іспанія відкриває лік забитим м'ячам. У наступній атаці воротам англійців загрожував Ольмо, але пробив повз стійку. Трохи згодом Мората не реалізував вихід тет-а-тет з Пікфордом.

До слова, на другий тайм не зміг вийти Родрі, який пошкодив задню поверхню стегна – його замінив Субіменді.

Відновити паритет у цьому протистоянні блискучий шанс мав Джуд Беллінгем, однак зірка Реала пробив невлучно зі середньої відстані. "Фурія Роха" відповіла небезпечним ударом Ямала, але Пікфорд парирував.

Врешті спрацювала заміна від Саутгейта, який на 70-й хвилині випустив Коула Палмера, а вже за три хвилини одноклубник Мудрика зрівняв шанси у цьому фіналі. Сака протягнув м'яч у штрафний і віддав на Беллінгема, Джуд відпасував назад на Палмера, а той з-поза меж штрафного вгатив у ворота іспанців – 1:1.

Під завісу цього протистояння спрацювала заміна вже від де ла Фуенте. Оярсабаль забив Англії з лінії воротарського після простого прострілу від Кукурельї – 2:1. Цього разу "Три леви" відігратися вже не змогли. Англія знову пролітає повз титул чемпіонів Європи. А "Фурія" завойовує свій четвертий трофей Євро!

До слова, уже 24 липня стартує футбольний турнір на Олімпіаді-2024. Збірна України з цього спорту змогла кваліфікуватися на Ігри вперше в історії. У групі підопічні Руслана Ротаня зіграють з Аргентиною, Марокко та Іраком.

Надійний букмекер FAVBET фаворитом олімпійського футбольного турніру вважає збірну Франції. Коефіцієнт на її тріумф становить 3,20 бала. Також висока ймовірність звитяги іспанців та аргентинців – на них ставлять 3,50 бала. Перемога команди Руслана Ротаня стали би справжньою сенсацією – коефіцієнт на "синьо-жовтих" складає 24,00 бала. Ліцензія на провадження діяльності з організації та проведення букмекерської діяльності від 28.12.2022 року, видана ТОВ «БК «ФАВБЕТ» на підставі Рішення КРАІЛ від 13.12.2022 року за № 433.
"Участь в азартних іграх може викликати ігрову залежність. Дотримуйся правил (принципів) відповідальної гри".