УКР РУС

"Сестри Музичук просто не хочуть брати участь у Шаховій олімпіаді": чиновниця Мінмолодьспорту

20 липня 2024 , 21:10 / Читать на русском

Директорка Департаменту спорту вищих досягнень Мінмолодьспорту Оксана Анастасьєва прояснила ситуацію з відсутністю сестер Музичук у складі збірної України на Всесвітню шахову Олімпіаду.

"Сестри Музичук, як і багато спортсменів на початку повномасштабної війни виїхали за кордон. Наразі вони перебувають за кордоном, тому що там є безпечні умови як і для тренування, так і для проживання. Вони беруть участь у всіх міжнародних змаганнях, частково Міністерство їх фінансує.

Головний тренер жіночої збірної України з шахів прокоментував відсутність у команді сестер Музичук

Є штатна збірна команда, члени якої відповідно до критеріїв можуть мати контракти з Міністерством. До 2022 року сестри Музичук були на контрактах, які укладаються на рік.

Для того, щоб укласти новий контракт, людина має особисто приїхати в Київ, як і кожна людина, коли влаштовується на роботу. З 2022 року сестри Музичук не виявили бажання приїхати в Україну, щоб підписати контракти. Вони пояснюють це тим, що не хочуть наражатись на небезпеку через постійні обстріли. Це їхнє право.

Але контракт – це просто бонус. Наразі сестри Музичук за результатами своїх здобутків є членами національної збірної. Як тільки буде офіційний лист від федерації шахів, у Міністерстві буде одразу перевірка згідно з системою відбору, чому немає сестер.

Тобто якщо сестри Музичук виявлять бажання грати, то зможуть це зробити і без контракту. Вони є в національній збірній. Але за негласною інформацією, вони просто не хочуть брати участь у Шаховій олімпіаді", – наводить слова Анастасьєвої Чемпіон.

Всесвітня шахова олімпіада пройде з 10 до 23 вересня у Будапешті.