УКР РУС

Вундеркінд-шахрай: найкращий шахіст світу відмовляється грати зі скандальним юним американцем

27 вересня 2022 , 18:53 / Читать на русском

Володар шахової корони Магнус Карлсен пояснив своє рішення відмовитися від матчу з 19-річним американцем Гансом Німанном.

На початку вересня Німанн переміг Карлсена на турнірі Sinquefield Cup. Після поразки норвежець знявся зі змагань, натякнувши на нечесну гру опонента. Згодом Магнус відмовився грати проти американця на онлайн-турнірі Julius Baer Generation Cup.

"Більше не торкатимуся бісових фігур": шахи стали для нього прокляттям – втрачене кохання, крах кар'єри, божевілля

Карлсен пояснив своє рішення постом у Твіттері.

"Я усвідомлюю, що мої дії розчарували багатьох у шаховій спільноті. Я сам розчарований. Я хочу й далі грати в шахи. Вважаю, що шахрайство в шахах є серйозною проблемою та загрозою для існування гри.

Прогрес Німмана у шахах викликає подив, і впродовж усього матчу на Sinquefield Cup він не видавався мені напруженим і навіть зосередженим на грі в критичні моменти – водночас він обігрував мене чорними так, як здатні лише одиниці.

Я не хочу грати проти тих, хто неодноразово шахраював у минулому, тому що не знаю, на що вони будуть здатні в майбутньому", – написав Магнус.

Ганс Німанн зізнався, що раніше дійсно шахраював в онлайн-турнірах, але стверджує, що ніколи не робив цього на живих змаганнях.