УКР РУС

Усик відправляв у нокдаун і переміг Ф'юрі та став абсолютним чемпіоном світу

19 травня 2024 , 02:37 / Читать на русском

Українець Олександр Усик бився з британцем Тайсоном Ф'юрі за титул абсолютного чемпіона світу в королівському дивізіоні.

"Циганський король" завоював пасок WBC більш як 4 роки тому в трилогії з Деонтеєм Вайлдером. Після цього боксував із суперниками не надто елітного рівня – Ділліаном Вайтом, ветераном Дереком Чісорою і дебютантом з ММА Френсісом Нганну. Зірка змішаних єдиноборств навіть спромігся відправити Тайсона Ф'юрі в нокдаун. 

"Усик переможе достроково": перший український володар пояса – про гру в ринзі, роботу "по поверхах" і удари з-під дупи

У вересні 2021-го Олександр Усик відібрав пояси WBA, WBO, IBF і IBO в Ентоні Джошуа. Рік потому захистив їх у реванші з ЕйДжеєм, а ще через рік вдруге відбив паски в обов'язкового претендента Даніеля Дюбуа. Наприкінці 2023-го Усик і Ф'юрі домовилися про бій. Спершу він мав відбутися 17-го лютого, але британець зазнав глибокого розсічення під час підготовки – подію перенесли на 18 травня. У протистоянні непереможних чемпіонів мав визначитися перший в XXI столітті абсолютний чемпіон світу в королівському дивізіоні. 

Після стартового гонга обидва бійці кинулися відвойовувати центр рингу. Ф'юрі спробував тримати українця на відстані джебу, за потреби не соромився відходити назад. Загнав себе у кут, погрався з публікою – глядачі оцінили. За мить українець покарав за піжонство, діставши акцентованим лівим хуком.

На початку другої трихвилинки Усик знову зміг донести до британця двійку. Тайсон частенько заганяв себе до канатів, Олександр не боявся атакувати. У 3-4 раундах Ф'юрі знайшов свій ритм, користувався перевагами в антропометрії, шукав можливість донести аперкот. Українець відповів вибуховими серіями біля канатів, у нього відкрилося невелике розсічення над правим оком.

Малюнок бою від британця залишався незмінним. Ближче до екватора Тайсон заволодів ініціативою, у кожній атаці робив ставку на удари по корпусу, збиваючи українцю дихання. Усик пропустив кілька неприємних аперкотів, але не поплив. 

Восьма трихвилинка пішла в актив Олександра. Наш чемпіон активізувався, почав частіше діставати Ф'юрі, розбив супернику ніс. Що незвично, українець майже не фехтував, у більшість ударів він дуже непогано вкладався. 

Щойно відчувши невдачу, Тайсон почав підключати брудний бокс – спробував притримати лівою й бити правою. Усик задавив темпом, почав частіше доносити ліві хуки. Наприкінці 9-го раунду Ф'юрі напропускався – нокдаун!

У наступній трихвилинці Олександр намагався добити – не пощастило. "Циганський король" перевів дихання у перерві, перетерпів навалу й знову почав огризатися. Усик традиційно підняв темп у вирішальних раундах та заробляв дивіденди перед суддями. У фінальному відрізку Ф'юрі мав знесилений вигляд, почав дедалі частіше в'язати українця у клінчі. Наш боєць шукав принаймні ще один нокдаун, але йому також не вистачило палива.

Судді роздільним рішенням віддали перемогу Олександру Усику. Тайсон Ф'юрі зазнав першої поразки в кар'єрі. Українець став абсолютним чемпіоном світу в королівському дивізіоні! Попереду в нього реванш з "Циганським королем" королем, який прописаний у контракті на перший бій.