"Секс схожий на теніс: запеклі бойові поєдинки, в яких завжди є переможець і переможений", – саме так зазначив The Guardian у своїй рецензії на головний спортивний хіт цієї весни "Суперники". Стрічка режисера Луки Гуаданьїно вийшла в прокат 2 травня 2024-го. Головну роль виконала Зендея, яка відома зйомками у фільмах "Дюна" та серіалі "Ейфорія". Сюжет обертається навколо трьох тенісистів, що зав’язли у любовному трикутнику.

Гуаданьїно, який також режисував "Назви мене своїм ім'ям", зумів зняти один з найеротичніших фільмів за останні роки. А найцікавіше те, що у стрічці немає жодної секс-сцени. Роботам італійського режисера притаманні чуттєвість, увага до деталей, фокус на романтичних стосунках героїв, а часом і сексуальній напрузі між ними.

Автор сценарію Джастін Куріцкес розповідав, що на написання його надихнув Відкритий чемпіонат США 2018 року і сумнозвісний фінальний матч, де Наомі Осака обіграла Серену Вільямс. Тоді японська тенісистка здобула свій перший титул "Великого шолома". Сценарист пригадує момент, коли Серена вибухово дискутувала з суддею через призначений пенальті. Джастін зазначає, що, побачивши цей епізод, він зрозумів, якою кінематографічною може бути ситуація: наскільки самотнім був кожен гравець, але й настільки ж пов'язаним один з одним.

Se cumplen 5 años del fuerte altercado entre Serena Williams y el umpire Carlos Ramos que dejó en un segundo plano la obtención del #USOpen por parte de Naomi Osaka.

Warning
Quita de punto y game
Insultos
Llantos

¿Qué ocurrió en la escandalosa final del 2018? pic.twitter.com/X9Omwhi2hR

— Golpe de Tenis (@golpedetenis) September 8, 2023

Глядачі та критики досить високо оцінили "Суперників": на сайті Rotten Tomatoes фільм має рейтинг у 89 % свіжості від критиків (268 рецензій) та 76 % від глядачів (понад 250 відгуків). На IMDB рейтинг фільму становить 7,8 з 10.

За сюжетом, сталева, перспективна та ефектна Таші Дункан (Зендея) змушена розпрощатися з мріями про зіркову кар’єру тенісистки. Через моторошну травму їй довелося стати тренеркою, тож Таші береться формувати успішне майбутнє свого чоловіка. Дівчині вдалося перетворити коханого Арта Дональдса (Майк Фейст) на чемпіона "Великого шолома". Втім, щоб подолати серію невдач, Арт повинен виступити на Челленджері – турнірі найнижчого рівня серед професійних тенісистів.

Чи очікував він, що там йому доведеться зустрітися зі своїм колишнім найкращим другом і екс-коханцем Таші Патриком Цвейгом (Джош О'Коннор)? У юності обидва хлопці були без тями від таланту та вроди Таші, і, попри свою дружбу, змагалися за серце дівчини.

Фільм розпочинається фінальним матчем, коли головним героям вже за 30. Потім режисери переносять глядача у підліткові роки, де й сформувався драматичний любовний трикутник. У фільмі автор жонглює теперішнім та підлітковим періодами життя героїв, тримаючи глядача в напрузі від початку й до кінця. Втім, варто визнати, що такі стрибки у часі ще більше заплутували й без того непросту історію.

Щодо завершення фільму… фінал вирішили зробити відкритим: під час останньої сцени головні герої щойно розпочали грати вирішальний тай-брейк, розігравши перше очко. Втім, дещо прояснюється драма в любовному трикутнику.

Не можна сказати, що хоч один серед трьох головних героїв безпам’ятно закохує у себе. Гадаю, режисер і не збирався наділити когось із них абсолютно ідеальними рисами. Попри це, у TikTok після виходу фільму активно публікували і публікують едіти з Артом Дональдсом, якого зіграв Майк Фейст.

Крупні плани, кадри спітнілих тіл та м’язів, тяжке дихання, серцебиття, вигуки, теплі кольори фільму та динамічна музика з перших хвилин транслюють головну родзинку стрічки: "Теніс, як метафора сексу". У кожній сцені фільму можна розгледіти прихований сенс. Також автор додав чимало відсилань.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Challengers Movie (@challengersmovie)“Ми постійно говоримо, що теніс - це секс у фільмі, і я думаю, що теніс є метафорою для багатьох речей: бажання, пристрасті, болю, гніву, розчарування. Я думаю, що всі вони використовують теніс як спосіб спілкування один з одним, коли їм просто не вистачає слів”, - заявила Зендея журналістам на прем'єрі.

Окремої уваги заслуговує музичний супровід стрічки. Саундтрек до фільму написав відомий дует Trent Reznor & Atticus Ross. Їхні композиції зазвичай описують як похмурий, механічний поп. Такі треки ідеально підходять для “Суперників”, де постійно акцентують на тяжкому диханні, серцебитті і тд. Навіть сцени без діалогів саундтрек робить жвавими, динамічними та напруженими.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Challengers Movie (@challengersmovie)

Тож чи підійде цей фільм людям, які не знаються на тенісі? Однозначно. Так, якщо ви розбираєтеся у цьому спорті, то зможете краще зрозуміти певні моменти. Втім, і актори, які виконували головні ролі, не є професійними тенісистами. Для того, щоб зробити стрічку максимально реалістичною довелося докласти чимало зусиль.

Команда фільму звернулася за допомогою до колишнього тенісиста, а тепер вже тренера Бреда Гілберта. Саме він є наставником третьої ракетки світу Коко Гофф. Близько трьох місяців Зендея, Майк та Джош відпрацьовували навички на тренуваннях, працювали з дублерами, а також відвідували справжні тенісні матчі.

Zendaya and her Tennis Coach Brad Gilbert photographed at the ‘Challengers’ premiere in Los Angeles! pic.twitter.com/1AwKQra533

— Zendaya Updates (@Zendaya_Updated) April 18, 2024

До прикладу, Зендея з її коханим Томом Холландом, який відомий головною роллю у фільмах про людину-павука, відвідували жіночий тенісний турнір BNP Paribas Open в березні 2024 року. Згодом акторка привітала першу ракетку світу Ігу Свьонтек, яка у фіналі перемогла грецьку тенісистку Марію Саккарі.

Tom Holland and Zendaya watching tennis together is the romantic Comedy I didn't know we needed pic.twitter.com/nLPx1d9sjr

— President Of Physical Media (@PhysicalMedia_) May 8, 2024

"Я нічого не знала про теніс. Тож я просто поринула в це. Я передивилася майже кожне відео, кожен матч, який є в інтернеті, кожну збірку, кожне інтерв'ю. Це стало моїм захопленням. Щоразу, коли я не працювала, я щось дивилася. Мій Instagram заповнився постами про теніс. Це дійсно один із тих видів спорту, в якому кожен, хто досягає великих успіхів, починає дуже рано. Очевидно, мене дуже лякав той факт, що я вступаю в те, чого насправді не розумію", – розповідала Зендея Variety.

Втім, задля того, аби зробити гру максимально реалістичною, цих зусиль все ще було замало. Довелося трохи "похімічити" з монтажем. Під час фільмування актори трималися лише за ручку ракетки, аби замахуватися з потрібною інтенсивністю. М'яч та іншу частину ракетки домальовували вже на етапі постпродакшену.

Всі ці зусилля не виявилися даремними: Гуаданьїно вдалося створити один із найкращих перформансів за останні часи. Музика, самобутні персонажі, цікаві кадри майстерно поєднані у нестандартний спортивний фільм. Режисеру вдалося нетривіально подати досить "заїжджену" історію з любовним трикутником, а також сповна втілити ідею "Теніс як метафора сексу".

Більше матеріалів автора на Спорт 24

"Набери мені Аду": історія кохання Лобановських – дружина-тиловичка, стосунки "як в кіно" та останнє прохання легенди

"Якби я був "рускім", то не відповіли б": переможець Формули-4 – про подіум зі синьо-жовтим прапором, автоспорт в Україні та новий контракт

Юний Шева цілить в АПЛ, малий Алієв пристрілявся, а в синів Шака і Леброна – слабке серце