Про таланти

Світоліна: Сьогодні тут дуже багато дітей. Наш фонд вже опікується багатьма і ми прагнемо знайти ще. Тому організовуємо такі майстер-класи та робитимемо їх у майбутньому. Будемо шукати і надалі. Ми отримали дуже позитивні емоції. До речі, дітей у Львові зібралося навіть більше, ніж у Києві.

Стаховський: В Україні не так багато спортивних арен, де можна організувати такі заходи. 450 дітей – шкода, що так мало часу, адже усі хочуть більше позайматися на корті. Просто немає фізичної можливості, тому усе динамічно відбувається.

Про Львів

Світоліна: Я майже 15 років не була у Львові і дуже рада повернутися. Приємно, що нам вдалося провести тут майстер-клас. Раніше я виступала у Львові на різних турнірах і пам’ятаю, що жодного разу їх не вигравала. Не знаю, чому, але Львів для мене був не дуже [щасливим] у контексті результатів (Усміхається). Проте сьогоднішній захід у Львові – це наша перемога. Вчора та позавчора гуляли вулицями міста. Мені дуже сподобалося. Я була тут давно – цікаво було подивитися на зміни. Утім вже завтра я їду, тому часу на прогулянку містом не так багато.

Про війну

Світоліна: Дуже наполегливо працюємо у цьому напрямку. Щотижня я граю і нагадую світові про війну. Багато медіа вже просто не говорять про це. Намагаюся зробити усе можливе і залежне від мене.

Стаховський: Ми використовуємо усі можливі методи, увесь спектр заходів. Наші спортсмени мають велику платформу закордоном, спілкуються з іноземними медіа. І мають можливість після своїх виступів донести правильний меседж про те, що в Україні війна триває і нічого не змінилося. Навпаки все стає ще складніше.

Про Олімпіаду

Світоліна: Ми готуємося і боротимемося за медалі. Подивимося, як все складеться у Парижі. У нас є дуже велика мотивація.

Стаховський: Для всіх спортсменів з України дуже важливо, щоб у Парижі не було росіян. Ми намагаємося зробити все можливе, щоб цього досягнути. Спілкуємося з іноземними медіа, політиками… Звісно, для них це трохи інша історія. Вони не бачать усього, проте це не змінює нашої риторики. Також мене здивував останній Australian Open, де вперше одразу три українки пробилися до четвертого кола. Надіюся, у майбутньому таких успіхів досягнуть і хлопці.

Про мотивацію та зміни після створення сім’ї

Світоліна: [Підтримка України] це моя місія. Я багато часу приділяю цьому, однак це найменше, що я можу зробити для українських дітей та для майбутнього. Після створення сім’ї дуже багато всього змінилося. Після повномасштабного вторгнення змінилися пріоритети, безліч факторів змінили мене. Я сильно змінилася і, сподіваюся, що на краще. Та це не мені судити (Усміхається). Я багато часу затрачаю на свій Фонд, на родину і на теніс. Розклад у мене насичений. Часу на відпочинок немає, треба працювати і робити все можливе для допомоги нашій країні. Щоб наші діти мали майбутнє.

Про передачу ФТУ управління жіночою збірною України в Кубку Біллі Джин Кінг до Фонду Еліни Світоліної

Світоліна: Це рішення обдумувалося протягом кількох місяців. І відбулося все неочікувано. Водночас ми дуже раді, що отримали таку можливість. Треба, щоб усі дівчата грали за збірну. Зараз у нас потужна команда. Наступний матч буде дуже крутим, ми ретельно готуємося. Найголовніше для нас – перемога. Щоб збірна України пробилася до світової групи і ми могли грати на вищому рівні.

Про самопочуття

Світоліна: Зараз я перебуваю у гарній формі. Не сказала б, що у найкращій, але у доволі хорошій. Мене сильно турбувала спина протягом кількох тижнів. Однак зараз прагну зробити все можливе, щоб підлікуватися до американської серії.

Про спілкування зі спортсменами-військовими

Стаховський: У нас є ком’юніті спортсменів, які намагаються на одній платформі просувати бан на виступи для російських спортсменів. Військовослужбовців-спортсменів дуже багато. На жаль, багато з них вже загинули. Ми усі розкидані по різних куточках України. Коли ми перетинаємося і зустрічаємося, то це дуже теплі зустрічі.

Про наступні майстер-класи

Світоліна: Зараз ми фокусуємося на наших майстер-класах. Хочемо відвідати якомога більше міст, а потім думати про нові. Маємо декілька проектів та турнірів, які хочемо організувати. Дітям дуже складно жити в таких умовах, ми хочемо надати мотивацію, щоб діти продовжували грати, продовжували насолоджуватися тенісом і щоб мали мрію. Це найголовніше.

Більше текстів Спорт 24 про теніс

Доводив до шаленства Агассі і не спокусився на московські срібняки – як живе найуспішніший тенісист в історії України

Турнір-ровесник вбивства російського царя: стрілянина на трибунах, ріки алкоголю, істерики зірок в історії US Open

Сестри Вільямс: від батька-тирана і гетто наркодилерів – до світових рекордів і 345 млн баксів на двох